Tarih: 19.12.2022 09:54

Kazlıçeşme Sanat’ta, Ressam Mehmet Ali Laga Söyleşisi gerçekleştirildi

Facebook Twitter Linked-in

Ressam Mehmet Ali Laga’ya dair muhtelif koleksiyonlardan 200 kadar eserin yanı sıra çok sayıda belge ve fotoğraftan oluşan “Mehmet Ali Laga Asker ve Ressam” sergisi Kazlıçeşme Sanat’ta sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

21 Ekim 2022 tarihinde açılan ve sergi süresince Mehmet Ali Laga’nın resim sanatı ve yaşamı üzerine söyleşiler de yapılıyor. Serginin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen söyleşilerin ikincisine Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Kamil Büyüker konuk oldu. Büyüker, sanatseverlere Mehmet Ali Laga’nın mensubu bulunduğu Zafir Ailesi hakkında bilgiler verdi.

“Zafir Efendi ve Zafir ailesi benim için kapanmayan bir defter hüviyetinde.” diyerek sözlerine başlayan Kamil Büyüker, Mehmet Ali Laga’nın kökeni ve dedesi Muhammet Zafir Efendi hakkında şu bilgileri verdi:

“Şeyh Muhammet Zafir Efendi, dede tarafıyla yani dedesi Hamza Zafir, aslen Medineli aileye mensuplar. Babası Muhammet Hasan bin Hamza Zafir el-Medeni diye geçiyor. Medineli olmalarına mukabil Medeni olarak da, bu nisbe ile anılmışlar. Dede, Medine’de yaşamış. Muhammet Hasan Zafir Efendi, ata toprağı olan Fas’a gidiyor. Orada Şazeli tarikatının Darkavi koluyla bir irtibatı oluyor Fas’ta. Ve Darkavi Hazretleri’ne intisap ediyor. Oradan, şeyhinin vefatından sonra Medine’ye dönecek tekrar, asli vatanları, babasının da yaşadığı vatan. Medine’ye giderken Trablusgarp’a uğruyor. Trablusgarp’ta bir hüsnükabul görünce Trablusgarp’ta yaşamayı düşünüyor. Ve Muhammet Zafir Efendi de o zaman babasından ilim tahsil ediyor. Ve babasından icazet alıyor. Ve daha sonra Medeni kolunun kurucusu oluyor.”

Söyleşinin devamında Zafir Ailesinin sonraki süreçteki hikayesi, ailenin sonraki dönem mensupları ve Mehmet Ali Laga’nın resimlerinin dağılışı üzerine konuşuldu. Program, konuklardan gelen soruların Ömer Faruk Şerifoğlu ve Kamil Büyüker tarafından cevaplanması ile son buldu.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —