Tarih: 11.02.2023 13:38

Çin ile Belçika'dan ilişkileri geliştirme sözü

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün Belçikalı mevkidaşı Hadja Lahbib ile yaptığı telefon görüşmesinde, Çin'in ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için Belçika ile ortak çaba harcamaya hazır olduğunu belirtti.

Qin, farklı kültürlerin kaynaştığı iki ülkenin farklılıkları hoş görmek ve anlaşmazlıkları çözmek için gerekli akıl ve tecrübeye sahip olduğunu kaydetti.

Çin’in, Belçika ile ilişkilerine büyük önem verdiğine dikkat çeken Qin, iki ülke arasındaki karşılıklı anlayış ve güvenin artırılması, temel çıkarlar ve endişelere saygı gösterilmesi, çeşitli alanlardaki işbirliğinin genişletilmesi, personel değişiminin yoğunlaştırılması ve ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için Belçika ile birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Çin’in, daha fazla kaliteli yabancı ürünün Çin piyasasına girmesini desteklediğine işaret eden Qin, Belçika'yı da Çinli şirketler için ayrımcılık barındırmayan, daha adil ve şeffaf bir iş ortamı yaratmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Qin, Çin ve Avrupa'nın jeopolitik çatışmalar yerine geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu kaydederek, iki tarafın kapsamlı stratejik ortaklığa bağlı kalarak, karşılıklı saygı, diyalog ve işbirliğini artırması, ekonomik ve ticari meselelerin siyasileştirilmesine ve silah olarak kullanılmasına karşı çıkması gerektiğini vurguladı.

Qin, iki tarafın Çin-Avrupa ilişkilerinin uzun vadeli ve istikrarlı büyümesini sağlamak için güvenli ve engelsiz küresel üretim ve tedarik zincirleri oluşturulmasına katkı yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, görüşmede Belçika-Çin ilişkilerinin olumlu bir gelişme eğilimi gösterdiğini dile getirdi.

Belçika'nın Tek Çin politikasını izlediğine dikkat çeken Lahbib, Çin ile ekonomi, ticaret ve havacılık alanlarındaki işbirliğini güçlendirmeye, personel değişimini artırmaya ve ikili ilişkileri daha da ilerletmeye hazır olduklarını belirtti.

Lahbib, Belçika'nın açık ekonomiyi desteklediğinin, tedarik zincirlerini zedeleyen ve koparan girişimleri kabul etmediğinin altını çizdi.

İki bakan, her iki tarafı ilgilendiren konular üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —