Tarih: 01.02.2023 13:50

Kar Torosların Güneyine İndi Üreticilere Don Uyarısı Geldi

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL-Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçelerinde kar Torosların yüksek kesimlerine yağarken böyle görüntülendi. Hafif sis ortamında görülen kar, Torosların güney yamaçlarında kendisini gösterirken, Anamur Abanoz Yaylası, Bozyazı Dereköyü Mahallesi başta olmak üzere Anamur ve Bozyazı’nın yüksek kesimlerinde etkisini göstermeye başladı.

Anamur ile iç bölgenin kesiştiği  bin 600 rakımlı Su olmaz geçidinde kayma riskinin yüksek olduğu gözlemlenirken, karın ayazı ise sahil kesimlerinde etkisini göstermeye başladı. Muz ve çiçek seralarında don ihtimallerine karşı üreticiler teyakkuzda. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Ziraat yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, hava şartlarının bu şekilde devam etmesi durumunda seralarda don ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Kozak özellikle muz ve çilek üreticilerinin meteoroljik verileri iyi takip etmelerini ve tedbirlerini şimdiden almalarını tavsiye etti.

Üreticilere Don Uyarısı
Ziraat yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, “Bölgemizde yaşanan kar yağışının ardından önümüzdeki birkaç gün içinde havanın açılması ile dağlardaki soğuk hava don şeklinde ovaya inecektir.” Dedi.  Akşam saatlerinde sera dışında hava sıcaklığı 6 derece ve altında ise ve hava açıksa don riski yüksek olduğunu kaydeden Kozak, “Böyle durumlarda sera içi sıcaklığın 7 derece altına inmemesi için dondan koruma amaçlı varsa öncelikle sera üstü yağmurlamaları çalıştıralım, ardından yetmezse yeraltı suyu ile sislemeleri çalıştıralım, ardından yağmurlamaları devreye sokalım. Yine yetmezse 1/1 potasyum nitrat ve toz şeker ile yapacağımız sis bombasını 3 dönüme 1 kg olarak kullanarak dumanlama yapalım.”diyerek muz ve çilek üreticisini önümüzdeki 4 gün için uyardı.

 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —