-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,08% 0,04
-
EURO
51,03% -0,33
-
GRAM ALTIN
7316,20% -0,52
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Karbon Nötr ve Yaşanabilir Bir Türkiye İçin Gençler Sokakta
Dünyanın her tarafından, “Kâr değil, insanlar” diyerek karbonsuz ve adil gelecek talep eden genç iklim aktivistleri 23 Eylül Küresel İklim Grevi’nde sloganları ve pankartlarıyla seslerini duyurmak için bir kez daha sokaklara çıktılar.
Dünyanın her tarafından, “Kâr değil, insanlar” diyerek karbonsuz ve adil gelecek talep eden genç iklim aktivistleri 23 Eylül Küresel İklim Grevi’nde sloganları ve pankartlarıyla seslerini duyurmak için bir kez daha sokaklara çıktılar. Gençler karbon nötr bir gelecek ve yaşanabilir bir Türkiye için karar alıcılara çağrıda bulundular: "Karbon nötr bir gelecek için, Türkiye 2030'a kadar en az 35 mutlak emisyon azaltımını hedeflemeli: change.org/2030iklimhedefi"
İklim İçin Gençlik, İklim Öncüleri ve İklim İçin Türkiye ekiplerinin çağrı yaptığı ve birçok kurum ile gençlik örgütü tarafından desteklenen 23 Eylül Küresel İklim Grevi Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşti. Türkiye’den gençlerin talebi ise Kasım ayında Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde gerçekleşecek 27. Taraflar Konferansı’na kadar Türkiye'nin, 2030'a yönelik en az 35 mutlak emisyon azaltım hedefi vermesiydi.
“Bizler kârı değil, yaşamı savunuyoruz! Kaldı ki kâr uğruna yapılan hiçbir şeyin, yaşanılacak bir Dünya kalmadığında bir anlamı olmayacak,” diyen genç iklim aktivistlerinin İstanbul’daki buluşma noktası Kadıköy’dü. Pankartları ve sloganlarıyla taleplerini dile getiren, karar vericilere seslerini duyurmak isteyen genç iklim aktivisleri Özgürlük Parkı’nda basın bildirisi okudular.
Türkiye 2030’a Kadar Karbon Salımlarını 35 Azaltsın!
İklim Öncüleri ekibinden genç iklim aktivisti Alen Zinzal basın açıklamasında, “Şu an ben bu konuşmayı yaparken bir ağaç daha rant uğruna kesildi, bir nehir daha zehirlendi, bir canlı daha değişen iklim koşulları nedeniyle yuvasından ayrıldı ya da öldü. Ayrıca pek çok insan, ekolojik yıkımın psikolojisiyle mücadele ediyor. Bir nesilden hayal kurmaları istendiğinde iklim krizi bir sis bulutu gibi çöküyor önlerine,” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin, doğanın 2022 yılı boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları daha yılın yarısında tükettiğinin altını çizen Alen, “Türkiye 2053'te karbon nötr olma hedefine giden yolda, 2030'a yönelik güçlü bir emisyon azaltımı hedefi belirlemeli ve bu hedef uzmanların da belirttiği gibi, en az 35 mutlak azaltım olmalıdır. Yani boş vaatler değil, somut adımlar gerekiyor!” çağrısında bulundu.
Türkiye, Küresel Karbon Emisyonları Sıralamasında On Dördüncü Sırada
Küresel bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu ve durumun adaletsizliğini tüm dünyaya duyurmak için burada olduklarını belirten İklim için Türkiye ekibinden genç iklim aktivisti Bahar Sekban, “Belki de çoğumuz Türkiye’nin bu konudan etkileneceğinin ya da sorumlularından biri olduğunun farkında değiliz, ama ülke olarak küresel karbon emisyonları sıralamasında on dördüncüyüz. Buna rağmen iklim krizinin etkilerini gün geçtikçe artacak sel felaketleri, sıcak hava dalgaları, yangınlar, kuraklık, gıda sıkıntıları ve daha sayısız şekilde yaşama ihtimali olan ülkelerden biriyiz. Bu yüzden başta Türkiye’deki karar alıcılar olmak üzere herkese sesimizi duyurmak için toplandık,” ifadelerini kullandı.
Rüyadan Uyanmak Şart!
“Hepimizin sadece tüketim çılgınlığı, sınırsız kar elde etme hırsı ve sırf daha ucuz diye doğayı katleden plastik üretiminin olduğu bir rüyada olduğumuzu düşünün ve bu rüyada Dünya adlı bir gezegende yaşadığımızı hayal edin. Ben de gelip size iklim krizini durdurmak için yaklaşık 7 senemiz kaldığını söylesem hepiniz korkuyla rüyalarınızdan uyanırsınız diye düşünüyorum. BU RÜYADAN UYANMAK ŞART!” diyerek sözlerine başlayan genç iklim aktivisti Seren Anaçoğlu, Türkiye'nin 2053'te karbon nötr olmaya giden yolda güçlü ve gerçekçi bir ara hedef koymasını ve change.org’da başlatılan kampanyada uzmanların belirttiği ve bizim de desteklediğimiz şekilde Kasım'da Mısır'da gerçekleşecek 27’nci iklim zirvesine, 2030'a kadar 35 emisyon azaltım hedefi koyarak gitmesini ve bunun için özel denetimlerin artırılmasını istediklerini vurguladı.
Gençler konuşmalarında Erzincan İliç’te gerçekleşen siyanür felaketine, madenlere feda edilmek istenen Akbelen Ormanı’na ve bir senedir orman nöbeti tutan İkizköy Direnişi’ne değinerek oradaki yaşam savunucularına destek mesajlarını ilettiler.
Basın açıklaması, “İklimi değil, sistemi değiştir”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!”, “Güneş, rüzgar, bize yeter” “Maden, santral, nükleer, gezegeni yok eder!”, “Filizlenen tohumlar betonları kıracak!” “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük!” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.
Açık Mikrofon
İklim grevi akşam saatlerinde Özgürlük Parkı’ndaki konuşmalar ve müzik dinletisi ile devam etti. Açık mikrofonda isteyen genç iklim aktivistleri söz alarak iklim krizine karşı endişelerini dile getirdi ve harekete geçme çağrısında bulundu. İkizköy Çevre Komistesi’nden genç aktivist Anıl Işık, 4 senedir sürdürdükleri Akbelen direnişlerinden bahsederek mücadelelerine destek çağrısında bulundu.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
VEFA Projesi Anamur'da Yüzleri Güldürüyor
Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal
19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı
Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu
7 Mart Çılgın Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı: Gözler Büyük İkramiyede!
Müftü Deresi Yaşam Vadisi’nde Çalışmalar Haziran’da Başlıyor
Bu İftarda Manevi Ruh Gönüllere Dokundu
Yemek Yardımı Düzenlemesinde Lokanta ve Küçük İşletmeler İçin Eşitlik Çağrısı
3-D Oyun Konsolu Hakkında Bilmeniz gerekenler
Kadınlar Toplumsal Gelişimin Temel Taşıdır
Son Nesilden Yeni Doğuş Senaryosu
Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında
KÖRFEZ ALEVLER İÇİNDE: "EPIC FURY" VE BÜYÜK HESAPLAŞMA
Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı
Bozyazı'da Uyuşturucu İmalathanesine Jandarma Darbesi
ABD İran İsrail Çatışması Küresel Ekonomi İçin Gerçek Bir Stres Testi
Bel Fıtığında Tedavi Yöntemi Kişiye Özel Belirlenmeli
Anamurlu Miniklerden Yürek Isıtan “İyilik Kolisi” Hareketi
Mersin İl Jandarma Komutanlığı’ndan Uyuşturucu Operasyonu: 5 Şüpheli Yakalandı
Türkiye’nin En İyi 10 Saç Ekim Merkezi - 2026 Güncel Liste
Ortadoğu’da Savaş Endişesi Avrupa Borsalarını Sarstı: Satış Dalgası Derinleşiyor
Yükleniyor


