• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2488,08% 1,06
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

Sabah stratejisi

Dün ABD borsalarında tepki alımları gözlendi. Haziran ayından sonra en kötü haftayı geride bırakan ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,7 civarında primle kapattı.

GÜNCEL 20.09.2022 06:10:44
Sabah stratejisi

Dün ABD borsalarında tepki alımları gözlendi. Haziran ayından sonra en kötü haftayı geride bırakan ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,7 civarında primle kapattı. Bu sabah da vadelilerde %0,2 oranında yükseliş gözlenirken, Çin Merkez Bankası'nın gösterge kredi faiz oranını değiştirmediği Asya tarafında MSCI Asya Pasifik endeksi %1'e yakın alıcılı bir görüntü sergiliyor. Şu aşamada yarın açıklanacak Fed kararı öncesinde endekslerde kalıcı bir yükseliş gözlenmeyebilir ve piyasalar yavaş yavaş bekleme moduna geçebilir. Bugün piyasaları hareketlendirebilecek önemli bir gelişme de gözlenmiyor. Borsa İstanbul'da ise bankacılık hisselerindeki satış baskısı izlenmeye devam ediliyor. Dün çoğu bankanın tabana kadar satışlarla karşılaşması diğer hisseleri de etkiledi ve BIST100 günü %5,26 oranında değer kaybıyla tamamladı. Endeksin güne de zayıf bir görüntüyle başlamasını beklerken, bozulan teknik görüntüyle birlikte kırılgan görüntü devam edebilir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, ağustos ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Temmuz ayında konut başlangıçları aylık %9,6 oranında düşüşle beklentilerin üzerinde gerilerken, gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri de aylık %1,3 gerileyerek konut sektöründeki zayıflamanın devam ettiğine işaret etmişti. Fed'in, faiz artışlarını sürdürmesinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.

Bunun yanında, TSİ 20'de ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması izlenecek. Lagarde'ın konuşması, Banka'nın faiz artış hızına ve varlık alım programına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecektir.

Diğer yandan, TSİ 10.30'da İsveç Merkez Bankası'nın faiz toplantısı takip edilecek. Banka, haziran ayındaki toplantısında artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz artışla %0,75 seviyesine yükseltmişti. Banka, gelecek yılın başında faizin %2'ye yakınsayacağını belirtmişti. Bu kapsamda Banka'nın, bugünkü toplantısında politika faiz oranını 75 baz puanlık artışla %1,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ağustos ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE'nin temmuz ayında aylık artış hızı %9,18'den %0,66'ya yavaşlarken, yıllık ise %110,66'dan %111,34'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 16 Eylül haftasında toplam rezervin arttığını, net rezervin ise azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD artışla 114,6 milyar USD'ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 2,2 milyar USD azalışla 11,9 milyar USD'ye gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Mavi Giyim (MAVI, Sınırlı Pozitif): Mavi Giyim'in 2Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 407,3mn TL ile bizim beklentimiz olan 351mn TL ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 323mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri beklentimizin üzerinde gelirken, vergi gideri tahminimize karşın Şirket vergi geliri yazmıştır. Mavi Giyim 2Ç2021'de ise 98,9mn TL ana ortaklık net dönem kar elde etmişti. Mavi Giyim'in satış gelirleri geçen yılın ikinci çeyreğine göre %107,5 oranında artarak 2Ç2022'de 2.236mn TL'ye (Beklenti: 2.362mn TL) ulaşmıştır. Satış büyümesinde fiyat artışının yanı sıra adet büyümesi de etkili olmuştur. Öte yandan, olumlu talep ortamı yüksek satışa dönüş oranları ve daha az indirim harcaması yapılmasını sağlarken, brüt kar da aynı dönemde %119,3 oranında artış kaydetmiş ve 1.243mn TL'ye çıkmıştır. Şirketin faaliyet giderleri ise %106 oranında artarak bu çeyrekte 816,7mn TL'ye çıkarken, FAVÖK 548,1mn TL gerçekleşmiş (Beklenti: 597mn TL) ve yıllık %111,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 0,4 puan iyileşerek %24,5'e yükselmiştir. Yılın ikinci çeyreğinde 66,4mn TL net finansman gideri kaydeden Şirket, 8,5mn TL vergi geliri yazmıştır.

İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 696,1mn TL'ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 129,9mn TL ana ortaklık net dönem karı yazılmıştı.

Şirket 2022 yılı beklentilerini revize etmiştir. Buna göre;





Karsan (KARSN, Nötr): 'Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde' vizyonu ile hareket eden KARSAN, e-ATA HYDROGEN'in dünya lansmanını Almanya'nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation Fuarı'nda bugün gerçekleştirmektedir. Elektrikli ve Otonom
ürün ailesine Hidrojen Yakıtlı yeni aracını ekleyen Şirket, elektrikli mobiliteyi başka bir boyuta taşıma hedefi ve gayreti ile çalışmalarına devam etmektedir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirket, Nahco Management Services Ltd ve Planet Project Limited tarafından oluşturulan konsorsiyum, Nijerya'da faaliyet gösteren Lagos Havalimanı'nın dış hat yolcu ve kargo terminallerinin 20 yıl süreyle işletilmesi ve geliştirilmesi için açılan ihaleye teklif sunmuştur. Lagos Havalimanı 2021 yılında 1,6 milyonu dış hatta olmak üzere toplam 6,1 milyon yolcuya (2019 yılında 3,2 milyonu dış hatta olmak üzere toplam 7,6 milyon) hizmet vermiştir.

Yataş (YATAS, Sınırlı Pozitif): Bir dünya markası olma hedefiyle büyümesini sürdüren Yataş Grup, güçlü markaları Enza Home, Yataş Bedding ve Divanev'in yanı sıra bünyesine kattığı yeni markalarla yoluna emin adımlarla devam ediyor. B2B şeklinde hizmet veren Yataş Project ve Yataş Foam'ın yanı sıra yeni uyku markası Puffy ile 2022'ye güçlü bir giriş yaptı. Grup, geçen seneki toplam cirosunu 2022'nin ilk yarısında yakalayarak  2,7 milyar TL ciroya ulaştı. Bu başarılı adımlar neticesinde yılsonu hedeflerini revize eden Yataş Grup, 5 milyar TL olan ciro hedefini 6 milyar TL'ye çıkardı.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: 20 Eylül 2022'den geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı motorin grubunda 1,76 TL indirim meydana geldi. İndirim pompa satış fiyatlarına yansıyacak. (Kaynak: Foreks)



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ayes Çelik (AYES): Şirkette 75mn TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 15mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 15mn TL (%100 oranında) artırılarak 30,1mn TL'ye çıkarılmasına ve İç kaynaklardan karşılanacak olan 15mn TL tutarındaki sermayenin tamamının geçmiş yıl karlarından karşılanmasına karar verilmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin, %70 oranında bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ''Çerçeve Anlaşma Alım Sözleşmesi 2022 Havalı Hücre&Trafo Merkezi Çerçeve Anlaşma Alımı'' konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 1mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 19,9mn TL) İhale sonucu henüz açıklanmamıştır.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirketin portföyünde yer alan Samsun İli Çarşamba İlçesi Irmaksırtı Mahallesi 217 Ada 2 Parsel'deki 22.504,78 m2'lik arsa üzerine inşa edilen 10.000 ton fındık depolama kapasiteli 3.944 m2'lik lojistik deponun Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) alınmıştır.

Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirketin ürün satışları kapsamında 07.09.2022-19.09.2022 tarihleri arasında farklı şirketler ile 65,1mn TL tutarlı İplik sipariş sözleşmesi imzalanmış, peşinat tutarları nakden alınmış, kalan tutarların sevkiyattan önce tahsil edilmesi kararlaştırılmıştır.

Yünsa Yünlü Sanayi (YUNSA): 19 Eylül 2022 tarihi itibarıyla Şirketin personel sayısı, istihdamın planlı bir şekilde iş hacmine paralel olarak artırılması sonucunda kamuoyuna açıklanan son bilanço tarihindeki personel sayısına göre '%10 ve katları' referansını geçip 1.078 kişiye ulaşmıştır.
        

FAİZ PİYASALARI


Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 39 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 295 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,46 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,46-%3,52 bandında hareketin ardından %3,49 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
    

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Türk Polis Teşkilatının 179. Yıl Dönümü Anamur da Anıldı

Erdal Karan'dan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

Yükleniyor

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16