• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

İş Bankası ve Arya Kadın Platformu’ndan cinsiyet dengeli yatırım odaklı fon

Arya Kadın Yatırım Platformu ve İş Bankası, cinsiyet dengeli ve sürdürülebilir getiri potansiyeli sunan girişimlere yatırım yapmak üzere minumum 10 milyon ABD Doları büyüklüğe ulaşması hedeflenen fon kurdu.

EKONOMİ 18.11.2022 14:16:13 962
İş Bankası ve Arya Kadın Platformu’ndan cinsiyet dengeli yatırım odaklı fon
Haberi Sesli Oku

Arya Kadın Yatırım Platformu ve İş Bankası, cinsiyet dengeli ve sürdürülebilir getiri potansiyeli sunan girişimlere yatırım yapmak üzere minumum 10 milyon ABD Doları büyüklüğe ulaşması hedeflenen fon kurdu.

 

Türkiye’nin ve MENA’nın (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ilk cinsiyet dengesi odaklı etki yatırımını yapan “Arya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” Arya Kadın Yatırım Platformu, Türkiye İş Bankası ve Maxis iş birliğinde kurulduFonun minimum 10 milyon ABD Doları büyüklüğe ulaşması hedefleniyor. 

 

Yapılan araştırmalar, son 30 senede girişimlere yapılan yatırımın sadece 2,4’ünün kadın kuruculu girişimlere gerçekleştiğini ve bu rakamın 2020 yılında hala 2,3 ile aynı aralıkta olduğunu gösterse de kurucuları arasında kadınların da olduğu girişimler, yalnız erkek kuruculu girişimlere oranla 25 daha yüksek değerleme sağlıyor. 

 

Gerek karar alma noktasında gerekse operasyonda cinsiyet dengesini gözeten girişimlere yatırım yapacak olan fon, bölgesel etki yaratan bir girişim sermayesi yatırım fonu olmayı hedefliyor. 

 

Arya GSYF girişimcilik ekosisteminde oyunu değiştiren yere sahip olacak

Kadın girişimciliğinin sürdürülebilir olmasına katkı sağlamak, daha fazla kadını yatırımcıyı ekosisteme kazandırma konusunda cesaretlendirmek ve kadının her alanda güçlenmesine katkı sağlayabilmek adına sosyal girişim olarak kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu, 2013 yılında başladığı yolculukta, 2018’den itibaren İş Bankası’nın da desteğini alarak büyük etki yaratmayı başardı. 8 yılda temasa geçilen 800’den fazla kadın kuruculu girişimin 22'sine 5,4 milyar ABD Doları yatırım yapan Arya Kadın Yatırım Platformu’nun melek yatırımcı ağında 300’den fazla lider kadın bulunuyor.

 

Arya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, sahip olduğu kadın ağırlıklı yatırımcılarından da güç alarak; Arya etkisinin önemli bir halkası olan cinsiyet dengeli ekiplerini sadece erken aşamada değil, kritik eşik olan Seri A etrafında da desteklemek üzere kurgulandı. Fon, kadın girişimcilerin aktif olduğu girişimler başta olmak üzere, yenilikçi uygulamalar ve teknolojiler geliştiren, kolay ölçeklenme potansiyeli bulunan, rekabette ayrışabilir ve çıkış imkânları öngörülebilir girişim şirketlerine yatırım yapmayı amaçlıyor. Fon, bu kapsayıcı ve etkinleştirici özelliğiyle Türkiye girişimcilik ekosistemi açısından çok önemli ve oyunu değiştiren bir yere sahip olacak. 

 

Türkiye’de kadın girişimcilerin karşılaştığı en büyük zorluk finansmana erişim 

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran fonun tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmadakadın girişimcilerin girişimcilik ekosistemi içerisindeki yerlerini sağlamlaştıracak, ekonomik hayatta kadınların daha fazla değer yaratmasının önünü açacak, girişimlerini büyütmelerine, globale açılmalarına imkân verecek fonun, kadının toplumda hak ettiği yeri alması açısından kıymetli olduğunu vurguladı. 

 

Cinsiyet ve fırsat eşitliğinin olmadığı veya zayıf kaldığı bir ortamda, sürdürülebilir ekonomik kalkınmadan bahsedilemeyeceğinin altını çizen Aran, fırsat ve cinsiyet eşitliğini sağlamanın, kadınların toplumsal hayata, ekonomiye, girişimcilik ekosistemine daha fazla katılımına imkân vermenin önemine işaret etti. Hem dünyada hem de ülkemizde son yıllarda kadınların iş yaşamında daha çok var olduklarını, daha etkin hale geldiklerini, ancak bunun istenilen seviyede olmadığını belirten Aran, şöyle dedi: “Türkiye’de kadın girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmede ve belli bir ölçeğe ulaşmada karşılaştıkları en büyük zorluk finansmana erişim, fon bulma noktasında oluyor. Yaratıcı bir fikri, tecrübesi, özgüveni olan pek çok kadın inanıyorum ki finansal destek bulduğu takdirde kendi işini kuracaktır. Bu noktada kadın girişimcilere işletmeyi kurma aşamasından, büyütme ve ekonomiye katkı sağlayacak aşamaya ulaşana kadar sağlanacak finansal, eğitsel ve mentorluk desteği büyük önem taşıyor. Ekonomiye kazandıracağımız daha fazla kadın girişimci demek daha fazla üretim, daha fazla istihdam, dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı demektir.” 

 

Hakan Aran, Arya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile bankanın sürdürülebilirlik çerçevesinde ve özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadınların işgücüne katılımının sağlanması kapsamında sürdürdüğü çalışmalara yatırım ayağını da eklediklerini, böylelikle bu alanda bütünsel bir yaklaşım ortaya koymuş olduklarını söyledi. 

 

Arya GSYF Kurucularından Ahu Serter; “Arya, insanların daha önce görmediği, görüp de değerlendirmek konusunda geç kaldığı bir konudaki fırsatı göz önüne çıkarmak için kuruldu. Bu fırsat neydi? Kadınlar, Türk Kadınları…

 

Geçtiğimiz 10 sene içinde dünya, kadınların önemini ve gayri safi hasılaya erkekler kadar katılsalar nasıl bir fayda getireceklerini keşfetti. Cinsiyet ve çeşitlilik odalı bakmanın dünyaya nasıl faydalı olacağını anlattığımız bir yer Arya! Bugün burada bir dönüm noktasındayız aslında. Türkiye’de ve MENA’da bir ilk olmasının yanı sıra globalde de ilk gösterilen olmayı hedefliyoruz.

 

Kadınların farkını gösterebilmesi için parayla olan ilişkilerini daha iyi hale getirmeleri gerekiyor. Böylelikle başarılı olan ile başarısız olanın farkına varabilelim. Bu yüzden Paranın Cinsiyeti Yoktur diyoruz.” sözleriyle cinsiyet dengesinin önemi için uzun zamandır yaptığı çalışmalara değindi.

 

Yatırım Komitesi Üyeleri arasında; Ahu Serter, Barış Karakullukçu, İlknur İlkyaz Gül, Murat Özgen, Özlem Tümer Eke, Rıza Kutlusoy, Sanem Tatlıdil Özal ve Selami Düz, Danışma Kurulu Üyeleri arasında; Aydın Ersöz, Banu Kısakürek, İlhami Koç, Münteha Adalı, Neşe Gök, Özge Bulut Maraşlı, Umur Özal, Ümit Boyner’in yer almasıyla daha da güçleniyor.

 

Arya GSYF’nin ilk LP’leri İnci Holding, Coşkunöz Holding Kurucusu Oya Aktaş, İdil Türkmenoğlu, Finberg, Ford Drive Ventures oldu. 

 

Maxis 

Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. (Maxis), ülkemizde girişim sermayesi faaliyetlerinde dünya standartlarına uygun yeni imkanlar sunan mevzuat düzenlemeleri ışığında 2017 Kasım ayında kuruldu. Maxis, SPK düzenlemelerine göre girişim sermayesi yatırım fonu kurup yönetmiyor. Kasım 2022 itibarıyla, Maxis bünyesinde farklı yatırım temaları ile özel sermaye ve risk sermayesi yatırımları yapan yaklaşık 3 milyar TL büyüklüğünde 7 adet girişim sermayesi yatırım fonu bulunuyor.

 

Arya Kadın Yatırım Platformu

Kadın liderliğiyle dünyayı dönüştürme vizyonuyla 2013 yılında kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu, bir sosyal girişimdir. Kadın girişimcilerin finansa erişiminde kolaylaştırıcılık rolü üstlenir ve kadın girişimcilere bilfiil yatırım yaparken, daha çok kadının yatırımcılığı öğrenip deneyimlemesi ve üyelik programlarıyla da profesyonel yaşamlarında birbirlerini güçlendirmelerini sağlar. Eğitim programları, etkinlikler ve networking faaliyetleri düzenler. Kuruluşunda bu yana yirmi iki kadın ortaklı girişime, 5,4 milyon yatırım ARYA Kadın Yatırım Platformu olarak, sadece yatırımın girişimci gelişim, yatırımcı gelişim eğitimleri ve mentorluk programlarını da çalışma kapsamına aldık.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

​800 Milyon TL'lik Dev Şans Üç Şehre Güldü

Kaymakam Krmal Durudan Yeni Yıl Mesajı

Kükür Mahalle Sakinleri Bu Kayanın Altından Bildikleri Bütün Duaları Okuyarak Geçiyor

Mersin’de 2026'ya Karanlıkta Girecek 13 İlçede 3 Günlük Planlı Elektrik Kesintisi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Mersin Büyükşehir’in Hıyar Fidesi Desteği Hasatla Taçlandı!

Edebiyatın Çok Yönlü Kalemi Betül Fırat: 20 Eser ve Yeni Ufuklar

KAYIP ENGELLİ VATANDAŞ TERMAL DRONLA KURTARILDI!

BULVARDA YAYA GEÇİDİNİ KULLANMAYAN GENCE KAMYONET ÇARPTI!

MERSİN’DE EVLAT ACISI: ELEKTRİKLİ SOBA FACİASI 2 CAN ALDI

Antalya–Mersin Arası 5 Saate Düşüyor:

101 Suç Kaydı Olan "Suç Makinesi" Yenişehir'de Kapana Kısıldı!

Dijital Detoks: Modern Zamanın Yeni Lüksü mü?

Anamur’da Edebiyat Rüzgarı: Eser İnceleme Sanatı Masaya Yatırıldı

Mersin’de Kadınların Sesi Beyaz Perdede: Uçan Süpürge Festivali’ne Dev İlgi!

İnegöl Koltuk ve Yatak Odası Takımları Savenis.com’da!

Emekli Promosyonunda 60 Bin TL Dönemi Banka Banka Güncel Promosyon Listesi

Altın Fiyatlarında Tarihi Ralli: 26 Aralık 2025 Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar? Detaylar Haberimizde

Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Gündemde Prim İndirimi ve Kısmi Emeklilik İmkanı Masada

Altın Fiyatlarında Son Durum Gram, Çeyrek, Ons ve Cumhuriyet Altını Ne Kadar Oldu?

EPDK’dan Yeni Yıl Kararı: Elektrik, Gaz ve Petrolde Cezalar Katlanıyor

E-Ticarette Yeni Dönem: 2026’da Cezalar El Yakacak

Vali Okul Müdürü Ender Kara'yı Bakan Tekinle Görüştürdü

HÜRRİYETÇİ SENDİKA MERSİN ŞUBE BAŞKANI ÖZDEMİR; ‘OKUL MÜDÜRÜNE SİLAHLI SALDIRI BİR SİSTEMİN ÇÖKÜŞÜDÜR!’

Fiyatlar Arttı, Kalite Düştü: Türk Tekstilinde “Made in Egypt” Krizi ve Yeni Kapı Suriye

Küresel Piyasalarda Metal Fırtınası: Altın ve Bakırda Tarihi Rekorlar!

Burdur Gölü İçin Seferberlik: 5,8 Milyar Liralık Dev Yatırımla Hayata Dönüş Başlıyor

2026 BES Kesintisi ve Devlet Katkısı: Maaşınızdan Ne Kadar Kesilecek, Cebinize Ne Kadar Girecek?

Döviz Piyasalarında Sakin Seyir Devam Ediyor

Sinema Reklamları ile Markaların Duygusal ve Etkili İletişim Gücü

Yükleniyor

​800 Milyon TL'lik Dev Şans Üç Şehre Güldü

Kükür Mahalle Sakinleri Bu Kayanın Altından Bildikleri Bütün Duaları Okuyarak Geçiyor

Mersin’de 2026'ya Karanlıkta Girecek 13 İlçede 3 Günlük Planlı Elektrik Kesintisi!

Mersin Büyükşehir’in Hıyar Fidesi Desteği Hasatla Taçlandı!

KAYIP ENGELLİ VATANDAŞ TERMAL DRONLA KURTARILDI!

BULVARDA YAYA GEÇİDİNİ KULLANMAYAN GENCE KAMYONET ÇARPTI!

MERSİN’DE EVLAT ACISI: ELEKTRİKLİ SOBA FACİASI 2 CAN ALDI

Antalya–Mersin Arası 5 Saate Düşüyor:

Mersin’de Kadınların Sesi Beyaz Perdede: Uçan Süpürge Festivali’ne Dev İlgi!

Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Gündemde Prim İndirimi ve Kısmi Emeklilik İmkanı Masada

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.