Tarih: 12.04.2023 15:32

İnşaat 4.0 İle Şantiye Ve Yönetimde Dijital Çağ!

Facebook Twitter Linked-in

MHA-Endüstri 4.0 ve dijitalleşme, bütün sektörleri etkisi altına aldığı gibi Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan inşaat sektörünü de etkiledi. İnşaat sektörü de birçok sektörde olduğu gibi teknolojiyi kullanma ve dijital dönüşüme ayak uydurma noktasında adımlar atmaktadır.  Dijital dönüşüm konusuna sektöründe öncülük eden Oktay İnşaat, Dijital Dönüşüm Platformu tarafından düzenlenen “Dijital Dönüşüm Web Summit“ etkinliğine katılarak inşaat sektöründe gerçekleşen dijital atılımlar hakkında bilgi verdi. Oktay İnşaat, 'PirCloud Software' çözümleri ile kullandığı 'Logo' ERP'si ile entegre bir şekilde tüm merkez ve saha operasyonlarını dijitalleştirdi. 'PirCloud Software'in bulut tabanlı alt yapısı ile Oktay İnşaat, maliyetlerini kontrol edip, satış ve karlılığını yükseltti.
 Dijital dönüşüm, hızla gelişen bilişim teknolojilerinin verim, süre, kaliteli hizmet ve kullanıcı memnuniyetini sağlamak amacıyla insanlar ve iş sistemleri üzerine geliştirdiği imkanların mevcut durumlara adapte edilmesidir.
Endüstri 4.0’a uyumlu “İnşaat 4.0” ile dijital dönüşüm kavramları ve teknolojilerinin pek çok sektörde kullanıldığı gibi inşaat sektöründe de uygulama alanı bulunmakta. İnsan yaşamında temel ihtiyaçları karşılayan inşaat sektöründe oluşacak yenilikler doğrudan insan hayatını kolaylaştırmakta. Global dünyada yenilikçi iş sistemlerine, teknolojik gelişmelere ve dijital dönüşüme adaptasyon çalışmalarına sağlanacak uyum, inşaat projelerinde üretkenliğin ve verimliliğin artmasını sağlayacak.
Tüm sektörlerin gündeminde olan bu konuda “Dijital Dönüşüm Platformu” tarafından düzenlenen “Dijital Dönüşüm Web Summit“ etkinliğinde de yetkin şirketlerin dijital dönüşüm yetkilileri tarafından masaya yatırıldı. Oktay İnşaat adına İş Geliştirme ve Dijital Dönüşüm Müdürü Ahmet Oktay, katıldığı etkinlikte, bu süreçte en önem verdikleri konuların başında siber güvenlik geldiğini, bu konudaki alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi. İkinci olarak, pandemi dönemi ile hayatımıza giren hibrit çalışma modelleri konusunda çalışmalar yürüttüklerini ve uzaktan çalışabilmeyi destekleyecek şekilde teknolojilerini yeniledikleri, BT teknolojileriyle otomasyon programları ile entegrasyonların oluşturulduğuna dikkat çeken Ahmet Oktay, tüm inşaat ve şantiye süreçlerinde artık database temelli veri merkezi oluşturmaya çalıştıklarını, bulut tabanlı altyapılarla güvenliklerini arttırdıklarının altını çizerek tüm sektöre örnek olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kurum için teknolojilerin yenilenmesinin yanı sıra, sahada kullanılan teknolojilerin de artık çok ileri düzeyde olduğunu belirten Oktay, inşaat robotları, arttırılmış gerçeklik, 3D baskı, bina bilgi modellemesi, giyilebilir cihazlar gibi birçok teknolojinin sahada ve üretimde kullanıldığına dikkat çekti. Hâlihazırda çok çeşitli şantiye ile ilgili görevleri yerine getirebilen “AI-Yapay Zeka” güdümlü inşaat robotu teknolojisinin proje maliyetlerini düşürme, güvenliği artırma, verimliliği artırma ve çalışanları daha az tekrarlayan ve geri tepen faaliyetlere odaklanmaları için serbest bırakma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Binalardaki sıcaklık ve nem seviyeleri gibi çevresel faktörleri ölçen “IoT Sensörleri” kullanılarak, yapının durumunun ve tamamlanmaya doğru ilerlemesinin doğru bir resmini veren ve tasarruf süreçlerini geliştiren “3B modeller” oluşturulabildiğine dikkat çeken Ahmet Oktay, bu farkındalıkla dijital adaptasyona ayak uyduran firmaların, rekabet düzeyi yüksek olan inşaat sektöründe avantajı ele geçireceklerini sözlerine ekledi.
 Endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün inşaat sektörüne adaptasyonu, üretimde zaman ve maliyet tasarrufu, kalite ve hizmetin standartların artması ile inşaat projelerinde başarı üçgeni olarak tanımlanan maliyet, zaman ve kalite unsurlarının bir arada optimum şekilde kullanılmasını sağlar. Ayrıca inşaat sektöründeki dijital adaptasyon; üretim aşamalarının takibinin kolaylaşması, işçilerin ve projenin takibinin kolaylaşması ile verimin arttırılması, operasyonel aşamada anlık sorunlara müdahale için reaksiyon sürelerinin düşürülmesi, gelişmiş iş birliği ve iletişim, güvenliği arttırma, sürdürülebilirlik yaklaşımının geliştirilmesi gibi faydalarla da sonuçlanacağı öngörülmektedir.
PirCloud Software Kurucu CEO'su Sedat Yazıcı “Dijitalleşme tüm inşaat süreçlerindeki iş verimliliğini ve maliyet etkinliğini artırmak için muazzam bir kapsam ve potansiyele sahip. Kentsel dönüşüm ile birlikte ekonomik şartlara rağmen yapı sektöründe projeler de hız kesmiyor. Türkiye’de “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması” hakkındaki yönetmelik ile “Yapı Müteahhitliği” sınıflandırıldı. A’dan H’ye kadar sınıflandırma ile yapı müteahhitlerine yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Müteahhitlerin “Akıllı ve Dijital” bir yönetim sistemi oluşturması ve şantiyelerin dijital dönüşümü de artık daha elzem bir gereklilik haline geldi” dedi.
 Pandemi döneminde dijitalleşme çok hızlandı. Online Proje ve Şantiye Yönetimi yazılımı “PİR” yetki belgeli yapı müteahhitliğine geçilen yeni dönemde “Akıllı Şantiye” teknolojisi sunuyor. YSM Bulut Platformu ürünlerinden biri olan PİR yazılımıyla süreçler ve iş yapma alışkanlıkları dijitalleşiyor. Ülkemizde yaşanan deprem sıklığından ötürü Türkiye’de öncelikle 1.5 milyon yapının kentsel dönüşümü planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sebeple yapı müteahhitlerinin Ekonomik, Mali, Mesleki ve Teknik Yeterliklerine göre sınıflandırılarak Yetki Belgesi verilmesine karar verdi. Kentsel Dönüşümle birlikte bu dönüşümü gerçekleştirecek inşaat firmalarında bakanlığın bu çalışmasının yanı sıra; uzmanlar “Dijital Dönüşüm” ve “Kurumsal Dönüşüm” çalışmalarının da eş zamanlı yapılmasını öneriyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —