• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

İmamoğlu: ″Kadınlar Cumhuriyet kazanımlarından da İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyecek″

İBB İstanbul Vakfı, Dr. Dilek İmamoğlu’nun, kız çocuklarının eşit şartlarda yaşaması ve eğitimlerine katkı sağlama fikriyle öncülüğünü yaptığı ‘Büyüt Hayallerini’ projesi kapsamında Cumhuriyet’in 99’ncu yıldönümün

GÜNCEL 27.10.2022 14:08:46 851
İmamoğlu: ″Kadınlar Cumhuriyet kazanımlarından da İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyecek″
Haberi Sesli Oku

İBB İstanbul Vakfı, Dr. Dilek İmamoğlu’nun, kız çocuklarının eşit şartlarda yaşaması ve eğitimlerine katkı sağlama fikriyle öncülüğünü yaptığı ‘Büyüt Hayallerini’ projesi kapsamında Cumhuriyet’in 99’ncu yıldönümünü kutladı. ‘Büyütülen Hayallerle -Cumhuriyet ve Kadın’ başlığıyla düzenlenen etkinlikte, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eşi Dr. Dilek İmamoğlu, birer konuşma yaptı. Kendisini, “Sıkı bir kadın hakları savunucusu” olarak tanımlayan Başkan İmamoğlu, “Cumhuriyet kazanımları ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonudur. Biliyorum ki kadınlar, Cumhuriyet kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerdir, tıpkı İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçmeyecekleri gibi” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet’in bir aydınlanma ve rönesans hareketi olduğuna vurgu yapan Dr. Dilek İmamoğlu da duygularını, “Biliyoruz ki; kadınlarına adil davranmayan toplumların, geleceği de olamaz. Bu amaçla, adaleti sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Sizlere sevgili Ata’mızın bir sözüyle veda etmek istiyorum: ‘Ey kahraman Türk kadını; sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere yükselmeye layıksın’” sözleriyle dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, Dr. Dilek İmamoğlu’nun, kız çocuklarının eşit şartlarda yaşaması ve eğitimlerine katkı sağlama fikriyle öncülüğünü yaptığı “Büyüt Hayallerini” projesini, 2021 yılının Haziran ayında başlatmıştı. Proje kapsamında ortaya çıkan ilk eser; 40 farklı yazarın kaleminden 40 kadının hikayesinin yer aldığı, “İlham Veren Adımlar” kitabı olmuştu. Vakıf ve Dr. İmamoğlu, 11 Ekim 2021’de, kitabın satışından elde edilecek gelirle, 300 kız öğrenciye burs sağlama kararı almıştı. Proje kapsamında bugüne kadar verilen burslarla, yüzlerce kız öğrencinin eğitimlerine katkıda bulunulmuştu.

Dr. Dilek İmamoğlu: “hepimizin söz hakkı varsa, cumhuriyet sayesindedir”

İstanbul Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’ncu kuruluş yıldönümünü “Büyüt Hayallerini” projesi kapsamında coşkuyla kutladı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, “Büyütülen Hayallerle -Cumhuriyet ve Kadın” başlığıyla düzenlenen kutlama; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vakfı Başkanı Perihan Yücel ve “Büyüt Hayallerini” projesi öncüsü Dr. Dilek İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Dr. İmamoğlu, “Bugün burada özgürce bir arada olabiliyorsak, ülkemizi yönetenlere ve yöneticilere biz karar verebiliyorsak, çocuklarımıza çağdaş bir eğitim verebiliyorsak, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden hepimizin söz hakkı varsa, hepsi bağımsızlık mücadelesi ve ardından gelen Cumhuriyet'in sayesindedir. Hepimiz Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet devrimlerine çok şey borçluyuz” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyet, aydınlanma ve rönesans hareketidir”

Cumhuriyet’in bir aydınlanma ve rönesans hareketi olduğunun altını çizen Dr. İmamoğlu, “Cumhuriyet, cehaletle savaştır. İlimin ve bilimin, Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar taşınmasıdır. Çocuklarımızın dünyadaki çağdaşlarıyla rekabet edebilecek düzeyde, bilgiyle donatılmasıdır. Cumhuriyet, modernitenin, akılcılığın ve küllerinden yeniden doğan bir ulusun adıdır. Avrupa'nın hasta adamından yepyeni, genç, dinamik ve geleceğe güvenle bakan onurlu bir millet yaratmaktır. Atamızın deyişiyle; ‘Az zamanda çok işler başarmaktır.’ Daha da önemlisi Cumhuriyet, eşitliktir. Milletin istisnasız tüm evlatlarına eşit fırsatlar sunmasıdır. Kadın, erkek, kentli, köylü, varlıklı yoksul ayrımı yapmamaktır. Kadını dışlayan, kadını ezen, fikri ve sosyal olarak ikinci planı atan köhne anlayışı geride bırakmaktır” şeklinde konuştu. 

“Üzülerek vurgulamalıyım ki…”

“Üzülerek vurgulamalıyım ki; eşitlik, özgürlük ve vatandaş onuru adına zor zamanlardan geçiyoruz” diyen Dr. İmamoğlu, şunları söyledi:

“Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, her gün biraz daha geriye gitmeye doğru devam ediyoruz. Cumhuriyetle ve Cumhuriyet değerleri sayesinde elde ettiklerimiz, tehlike altında. Özgürlüklerimiz, haklarımız ve mücadeleyle kazandığımız edinimler elimizden alınmak isteniyor. Yaşam ve düşünce biçimimize, inançlarımıza müdahale üstüne, müdahale edilmek isteniyor. Her gün erkek şiddetiyle, kadınlar hayatını kaybediyor. Tüm bunlar olup biterken, kadına karşı şiddetle mücadele etmek için imzalamış olduğumuz İstanbul Sözleşmesi'nden bile geri çekilme kararı da alınabiliyor. Bu anlayışı, bu kararda iradesi ve imzası olan herkesi buradan bir kez daha şiddetle kınıyorum. Biz kadınlar, bunları unutmayacağız. Bu adımlara sessiz kalmayacağız. Bu iradeyi asla ama asla onaylamayacağız. Her platformda, her alanda ve her aşamada bu zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz.”

“Biz kadınlar, asla yılmayacağız”

Kadınların Türkiye’de, Avrupa ülkelerinden yıllar önce seçme-seçilme hakkına kavuştuklarını hatırlatan Dr. İmamoğlu, “Biz kadınlar, asla yılmayacağız. Cumhuriyet’in kazanımlarından, asla ama asla, vazgeçmeyeceğiz. Bilimde, sanatta, ekonomide, siyasette, sağlıkta, insanın olduğu her alanda, eşit ve adil bir biçimde var olmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki; kadınlarına adil davranmayan toplumların, geleceği de olamaz. Bu amaçla, adaleti sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Sizlere sevgili Ata’mızın bir sözüyle veda etmek istiyorum: ‘Ey kahraman Türk kadını; sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere yükselmeye layıksın’” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu: “Sıkı bir kadın hakları savunucusuyum”

Eşinden sonra konuşan İBB Başkanı İmamoğlu da çocukluğundan, gençliğinden, öğrenciliğinden, evliliğinden, iş ve siyaset yaşamında yer alan kadınlardan örnekler vererek, “Bu yaşa kadar onları dinleyen, anlamaya çalışan, o fırsatı yakalayan bir erkek olarak karşınızdayım. Şimdi biriktirdiğim bütün duygularımla, İstanbul'a yöneticilik yapmaya çalışıyorum. İnsan, istediği kadar yazdıklarını okusun. Bence içinde ne varsa, onu hissettirir.  İstediği kadar prompter önünden geçsin. İnsan, ne biriktirmişse onu verir aslında ve bu insanlara da geçemez. İnsanlar onu yaşarlar, hissederler. Ben gerçekten sıkı bir kadın hakları savunucusuyum” dedi. Cumhuriyet’in ülke insanına çok şey kazandırdığını vurgulayan İmamoğlu, “Cumhuriyet, aynı zamanda inovatif olmak zorunda. Zaten halkı içine katan ve halkla birlikte yönetilen, yöneten bir sistem. İnovasyonun olmaması mümkün değil. Gelişim ve değişim, kendi içinde bir takım farklılıkları içine katarak, sistemi zenginleştiren bir yapı” diye konuştu.

“Kadınlar, Cumhuriyet kazanımlarından asla vazgeçmeyecekler”

Cumhuriyet'i ikinci yüzyılına en güçlü şekilde hazırlamakla yükümlü olduklarına dikkat çeken İmamoğlu, “Biz, her zaman Cumhuriyetin kazanımlarını bilen ve onu daha yukarılara taşımayı gerçekleştirme konusunda kararlı nesilleriz. Bugün Cumhuriyet kazanımlarının büyük saldırı altında olduğunu ve planlı bir saldırı altında olduğunu, ne yazık ki biliyor ve yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ne şartlar altında kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Biz, her türlü zorluğu yenmeye, her türlü saldırıya, göğüs germeye ve Cumhuriyet’i ilelebet korumaya kararlı nesilleriz” dedi. Bu mücadelede kadınların ayrı bir yeri ve önemi olduğunun altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kadınlara da Türkiye Cumhuriyeti, çok özel kazanımlar sağlamıştır. Türk kadını özgürlüğüne, eşit birey olma hakkına, sosyal hayattaki yeri ve önemine Cumhuriyet’imizle ulaşmıştır. Cumhuriyet öncesi kadının toplumdaki konumunu anlamak için, Nazım Hikmet'in Kuvay-i Milliye Destanı’nda, o zamanın kadınlarını tanımlamak için kullandığı dizeleri hepimiz biliriz: ‘…ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen / …ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen’ dizelerini kullanıyor Nazım Hikmet. Bize aslında yaşam içerisinde çok yabancı bir kavram değil. İşte kadınları bu konumundan, Atatürk'ün söylediği gibi, ‘Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layık’ konuma getiren, Cumhuriyet kazanımları ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonudur. Biliyorum ki kadınlar, Cumhuriyet kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerdir, tıpkı İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçmeyecekleri gibi. Buradan dünyanın her yanında hakları için mücadele eden, bütün kadınları saygıyla selamlıyorum.”

Coşkulu kapanış

İmamoğlu çiftinin ardından sırasıyla; Prof. Dr. Deniz Elber Börü, tarihçi ve oyuncu Pelin Batu, UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komserliği) İstanbul Saha Ofisi Müdürü Elif Selen Ay ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, salonu dolduran coşkulu katılımcılara, kadınların Cumhuriyet kazanımlarıyla ilgili kesitler sundukları konuşmalarını gerçekleştirdi. Etkinliğin kapanışı, “Cumhuriyetin Kadınları: Günümüze Uzanan Rengarenk Bir Resmi Geçit” videosunun gösterimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.


Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Türkiye'nin Yükselen Hosting Markası Verigom

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

İsrail’den İran’a "Rising Lion" Operasyonu: Nükleer ve Askeri Hedeflere Hava Saldırısı 6 Karar Komutanı Öldürüldü

Anamur TSO’dan Mersin Ekonomi Zirvesi'ne Katılım: Anamur'un Sorunları Gündeme Taşındı

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

San Antonio’daki Aşırı Yağış ve Sel: 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Graz, Avusturya’daki Okul Saldırısı—Milli Yasa Devam Ediyor

ABD—İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlıyor

ABD Ordusunun 250. Kuruluş Yıldönümü Geçit Töreni Planlanıyor

Meteoroloji Uyarısı: Britanya’da Altıncı Fırtına Alarmı

Amerika Borsalarında Soft Düşüş, Boeing Kaybı

ABD’den Taliban’a Maruz Kalan Afganlara Göçmen Belirlemesi

NYT Connections Bulmacasında #732 Çözümü Açıklandı

2025 Film Festivalleri Takvimi Açıklandı

Türkiye–Azerbaycan “Atatürk 2025” Tatbikatı Nahçıvan'da Başladı

Marmara’da Sismik Hareketlilik Tedirgin Ediyor

Resmi Gazete'de Yapı Denetimi Yönetmeliğinde Yenilik

IAEA İran’a Cevap Niteliğinde Sert Bildiri Yayımladı

Orta Doğu’daki Tansiyon Piyasalara Yansıdı

Air India Uçağı Ahmedabad'da Düştü: Bilanço Ağır

Graz, Avusturya’daki Okul Katliamı Milli Yas İlan Edildi

NATO Zirvesi Roma’da Toplandı: “Savunma Harcamaları Artmalı”

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Küresel Bilinç

Dünya Kupası Dart Turnuvası Frankfurt’ta Başladı

Air India Uçağı Ahmedabad’da Binaya Çarptı

Los Angeles’ta Göçmen Karşıtı Protestolar Tırmanıyor

ESA’nın Solar Orbiter Misyonu Güney Güneş Kutbunu İlk Kez Gördü

Japonya’nın Tottori Karpuzu Başkent’te Tanıtıldı

Osaka Expo’sunda Finlandiya Günü Kutlamaları

Çin Uçak Gemisi Fujian Sarı Deniz’de Tatbikata Çıktı

Yükleniyor

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

Başkan Durmuş Deniz: "Bayram Kültürünü Yaşatmaya Kararlıyız"

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyükşehir Belediyesi Anamur ve Bozyazı’da Yol Konforunu Artırıyor

Z Kuşağı Argo Terimleri ve TikTok Trendleri Sosyal Medyada Gündemi Sarstı!

Müftü Fidan, Engelli Bireylerle Buluştu

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.