Tarih: 20.10.2022 12:53

“Yeşil, Çin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasının zemini haline geldi”

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, yeşilin Çin’in ekonomik ve sosyal kalkınmasının zemini haline geldiğini söyledi.

Wang Wenbin, günlük basın toplantısında son zamanlarda enerji krizi nedeniyle birçok Avrupalı ülkenin kömür kullanımından vazgeçme ve emisyon azaltma süreçlerini ertelediği ve Çin’in yeşil ve düşük karbonlu kalkınma modeline geçme sürecini sürdürüp sürdürmeyeceğine dair soruyu yanıtladı.

Wang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana, Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen ekolojik medeniyet düşüncesi önderliğinde, Çin’in ekolojik çevre koruma çalışmalarında tarihsel nitelikte değişikliğin yaşandığını, güzel Çin inşası fikrinin ülke genelinde geniş şekilde kabul edildiğini, enerji tasarrufu ve karbondioksit emisyonunu azaltma gibi konularda birçok mucize niteliğinde başarının kaydedildiğini dile getirdi. Wang konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çin, en kısa sürede karbon zirvesinden karbon nötr hedefine kadar olan süreci tamamlayacak. Geçtiğimiz on sene boyunca, yeşil Çin’in nitelikli gelişmesinin zemini haline geldi. Kömür tüketiminin payı on sene boyunca yüzde 56’ya düşerken, fosil olmayan enerjinin payı ise yüzde 16,6’ya kadar yükseldi. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitesi 1 milyar kilovatı aşarak, küresel kapasitenin üçte birinin üzerine çıktı. Öte yandan Çin rüzgar, güneş, su ve biyokütle gibi enerjilere dayalı elektrik üretim kapasiteleri bakımından dünya birinciliğini sürdürüyor. Üstelik, ülkedeki ormanların 227 milyon hektara ulaşmasıyla Çin, dünyanın yeşillenmesinin önemli bir gücü haline geldi.

Çin, yeşil kalkınma yoluna bağlı kalmanın yanı sıra, iklim değişikliğini göğüslemeyi hedefleyen çok taraflı sürece yapıcı bir şekilde katılarak, Paris Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi ve yerine getirilmesi için katkılarda bulundu. Güney-Güney iş birliğini sürekli derinleştirerek, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğini göğüsleme yeteneklerini yükseltmelerine yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Şu ana kadar Çin, Güney-Güney iş birliğine 1 milyar 200 milyon yuanlık sermaye ayırdı, 38 gelişmekte olan ülkeyle Güney-Güney iş birliği çerçevesinde 43 belge imzaladı ve 120’den fazla gelişmekte olan ülkeden yaklaşık 2 bin iklim değişikliği alanından yetkili ve teknisyene eğitim verdi.”

Şu anda küresel iklim yönetişiminin COVID-19 salgını, ekonomik durgunluk, enerji ve tahıl krizleri gibi birçok tehditlerle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken sözcü, “Bazı ülkelerin iklim politikasında gerileme görüldü. Bu ülkelerin bir an önce zorlukların üstesinden gelip, düşük karbonlu ve yeşil kalkınma yoluna geri dönmesini ve Paris Antlaşması hedeflerine birlikte ulaşmasını bekliyoruz. Çin yeşil, düşük karbonlu ve sürdürülebilir kalkınma yolunu izlemede kararlıdır. Yeşil kalkınma modeline geçmeyi hızlandırarak, insan ve doğanın uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasını ilerletmenin yanı sıra, iklim değişikliğine yönelik küresel yönetişime aktif şekilde katılarak, güzel Çin ve güzel dünya inşa etmek için daha büyük katkılarda bulunacağız.”dedi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —