• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Hibya Güncel'de tiyatro konuşuldu

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında Nilgün Serimoğlu moderatörlüğünde 'Güncel' yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti.

GÜNCEL 10.01.2023 18:13:13
Hibya Güncel

Hibya, 'Güncel' programında İBB Şehir Tiyatroları Baş Dramaturgu, yazar Hilmi Zafer Şahin'i stüdyosunda ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, 'Dramaturg nedir?' ve 'Ödeneli tiyatrolar ile özel tiyatrolar arasındaki işleyiş farkı' konular arasında yer aldı.

Şehir tiyatrosunda kimsenin tepeden inme bir göreve gelmediğini vurgulayan Şahin, 'Şehir tiyatroları önümüzdeki yıl 110 yaşına basacak. Yöneticisini kendi yetiştiren bir kurum aslında. Şehir tiyatrosunda kimse tepeden inme bir göreve gelmedi. Bizim gibi kurumlar, yalnızca yöneticileriyle üslup kazandırırlar. İşleyiş vardır. Herkes işini konumunu bilir. Biz yalnızca onların koordinasyonunu daha sağlıklı yaparız. Kurum ne yapacağını bilen bir kurumdur.' ifadesini kullandı.

Hilmi Zafer Şahin, 9 Eylül Üniversitesi'nde okumasının büyük bir şans olduğunu söyledi. Şahin, öğrencilik yıllarından şöyle bahsetti:

'Benim bir şansım 9 Eylül Üniversitesi'nde okumuş olmam oldu. Hocaların hocası olan grup bize derslere gelirdi. Melehat Özgür derslere gelirdi. Sedat Bey Türk Halk Bilimi dersine gelirdi. Çok özel bir hocaydı. Bu birazda Özdemir hocadan kaynaklıydı. Onun ilişkileri bizim dünyamızı çok genişletti. Sinema bölümünden çok iyi hocalar derslerimize girdi. Yani resim üzerine dersler gördük.'

Moderatör Nilgün Serimoğlu, 'Sanatın bütünselliği, o zaman ortak prensipleri insan daha iyi kavrıyor.' dedi.

'Sanatla, sanatçılardan daha çok felsefeciler ve matematikçiler ilgilenmiş'

İBB Şehir Tiyatroları Baş Dramaturgu, yazar Hilmi Zafer Şahin, Türk sanatındaki en temel soruna değinerek, 'Bizim belki bugünkü Türk sanatındaki en temel sorun, ben bugün müzik insanlarının derdini, konusunu, çalışma biçimini biliyorum ya da anlamıyorum. İsteklerimi ya da tanımlamalarımı bu bilgisizlik üzerinden yapmaya başladığım zaman da çelişkiler büyüyor, iş vasatlaşıyor. Sanatla, sanatçılardan daha çok felsefeciler ve matematikçiler ilgilenmiş. Platon'un sanat üzerine düşünceleri var.  Bir şeyi kurgulama duygusu matematiksel bir şey. Belki de şöyle bir şey yapmakta yarar var, sanatla ilgili tiyatro opera benzeri alanlarda önden bir sınav yapılıyor ya, matematik bilgisi nedir diye de sormak lazım.' şeklinde konuştu. 

Serimoğlu, 'Kişilerin bilgisi belki çok fazla olmayabilir ama onu ölçecek kimselerin perspektife sahip olması lazım.' ifadesini kullandı.

'Bol bol sergi gezin'

'Bol bol sergi gezin.' diyen Şahin,  'Sergi bir nesneyi yerleştirme birikimi. Sahnede arkanızdaki şu şekil, şu çiçek iyi konmamışsa sizi yutuyor. O renk bilginiz yoksa siz içinde kayboluyorsunuz.' görüşünü savundu.

Nilgün Serimoğlu, İBB Şehir Tiyatroları Baş Dramaturgu, yazar Hilmi Zafer Şahin'e 'Tiyatro sanatçısında başarılı sanatçıyı neye dayanarak diyoruz.?' sorusunu sordu.

Şahin, şunları kaydetti:

'Bir yanıyla, sizin mizacınız, kaşınız, gözünüz, görüntünüz, Bir yanıyla da sizin içinizde biriktiriğiniz bir şey, O rol sizi bir yere taşıyor. İkinci rolü de daha gelişmiş bir şekilde yazmak oynamak. Biz ilk oyun yazan arkadaşlarımız içlerinde ne varsa o ilk metne koyuyorlar. Oradan dizi çıkar. Ya da ordan 10 tane 20 tane oyun çıkar. Turgut Özakman şey derdi bir çocuk oyununda çocuklara temizliği öğretecekseniz temizlikle ilgili her şeyi anlatmayın. Diş fırçalamayı öğretin, insanın zekası onu karşılaştırır geliştirir, temizlik duygusunu bütün alanlara yayar.'

Hilmi Zafer Şahin, gerçek anlamda tiyatronun 18. yüzyıl ile birlikte gelişmeye başladığını belirterek, 'Sanatçının kendi kimliğini bulduğu, krala bağlı olmadan kendi üretimini piyasaya koyduğu noktadan itibaren bugünkü tiyatronun içindeki laik öz bence 18. yüzyılın ürünü.' diye konuştu.

Çağdaş tiyatroda da bir şeyi anlatmamayı doğru bulmadığını ifade eden Şahin, 'Tiyatroda masal dinlemeye, olmuş bitmiş bir şeyi dinlemeye gelen insanlar var. İnsanalar öykü dinlemek istiyor. ‘ben hiçbir şey anlamıyorum’ demek bana doğru gelmiyor.' dedi.

Eski zaman tiyatrolarıyla günümüz tiyatrosunu mukayese eden Şahin, 'Oyunculuk sadeleşti. Abartılı dekorlar, abartılı kostümler, abartılı konuşmalar kayboldu. Çünkü hayat kadar yalınlaşmaya başlıyoruz. Biz yalınlaştıkça sanatta yalınlaşıyor. Belki bugün çağdaş tiyatroda denen şey o.' ifadelerine yer verdi.

İBB Şehir Tiyatroları Baş Dramaturgu, yazar Hilmi Zafer Şahin, dramaturgun sanata sezgisel değil, bilimsel bir gözle baktığını dile getirdi.

Şahin dramaturgu şöyle tanımladı:

'Biz sanata sezgisel değil, bilimsel bir gözle bakıyoruz. Bzim asıl olan sözcükler terimler, yani metnin içinde geçenler. Dram sözcüğü kökenli olduğunu için oyun metni demek. Yani oyun metni bilimi diğer bir adıyla da. Bütün oyuncular metni ilk aldıklarında ona bir tavır, tını ya da ritim vermeye çalışıyor. Çünkü ona hazırlanmak kolayına geliyor. Belki başka bir şey yapmak istiyor yönetmek. Satır aralarında yorumlar size ait diyorum öğrencilerime. Bütün amaç metni anlamak, ondan sonra üzerine rolünüze göre anlatıma göre bir şey yerleştirme. Dramaturg biraz burada duruyor.'

'Özel tiyatrolarla yarışmanın hiçbir anlamı yok'

Amaçlarının Türk tiyatrosunu, Türk yazarlarını,  geliştirmek çoğaltmak ve tanıtmak olduğunu vurgulayan Şahin, 'Temel ilkelerimizn içinde bu var. Biz bu tiyatroyu yeni oyuncu yeni yazar kazandırmak için yapıyoruz.  Özel tiyatrolar başka kaygılar içinde olabilir, en yetkin oyuncuyu getirmek zorundadır. Kasasını sağlam tutabişmek için. Ama bizim öyle bir kaygımız yok. Biz yeni yıldızlara yol açmak zorundayız. O yüzden de özel tiyatrolarla yarışmanın hiçbir anlamı yok. Belki Özel tiyatrolara belki insan yetiştirmeliyiz.' şeklinde konuştu.

'Yönetmenlik denedikçe şekillenen bir şey'

Şahin, bütün sıkıntılara ve sorunlara rağmen gerçek anlamda tiyatroyu özel tiyatroların yaptığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

'Bence gerçek anlamda tiyatroyu onlar yapıyor. Bütün sorunlarına bütün sıkıntılarına rağmen. Onlar her yerde oynanabilir gibi bir oyun üretiyorlar. Biz her yerde oynanabilir gibi  bir oyun üretmiyoruz. Ben hep şunu düşündüm sanat yönetmenliği dönemimde biz insanlara  sahne sanatının ve özelde de tiyatro sanatının ne olduğunu gösteriyoruz. Ama gelişmişliğini amatör , gençlik tiyatrolarına ve özel tiyatrolara bırakmalıyız. Çünkü orası yoktan var ediyor. Biz bu kalemi kağıdı istediğimizde genelde önümüze geliyor. Bizde belkiş şu yapılmalı, ben bir kurumda 3-4 kere hata yapmış olabilirim, bunu bir özel tiyatro yapamaz. Ama bizim gibi kurumlar işte yönetmen yetiştirebilir. Çünkü yönetmenlik denedikçe şekillenen ve çoğalan bir şey.'

'Güncel' yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yayla Muzu, Anamur Muzunu 3’e Katladı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Yükleniyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16