Tarih: 22.12.2022 18:08

Hibya 'Güncel'de Sıfır Atık Projesi konuşuldu

Facebook Twitter Linked-in

Hibya 'Güncel' programı kapsamında Türk pop müziği solisti ve çevre aktivisti Zeliha Sunal'ı stüdyolarında ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, 'Sosyal Sorumluluk Projeleri (Sıfır Atık Projesi)', 'Zeliha Sunal kimdir' ve 'Türk Pop Müziğinin dünü ve bugünü' gibi konu başlıkları ele alındı. 

Sunal, defilesindeki her parçayı vefat eden eşi ile hastane odasında kendisinin hazırlayıp eşinin fikir verdiğini söyledi. 2014 yılından beri ÇEVKO ve benzeri kuruluşlarla çalışarak Çevre aktivistliği yaparak insanları bilgilendirmeye çalıştığını söyleyen Zeliha Sunal, defilesinde bile kullandığı ağı denizin içinden çıkan bir hayalet ağ olmasına dikkat ettiğini ifade etti.

Sunal, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ile denizlerin temizliğine dikkat çekmek için Antalya civarında çıkan güzel taşları toplayıp nihaleler yaptığını bunun yanı sıra da  Kuzey Ege denizi taraflarından denize dökülen inşaat atıklarından yaptığı bir diğer projesinde ise “İnşaat atıklarını atmayın“ şeklinde bir sloganla çıkartılan parçalardan yapılan şeyleri hediye etmiş.

Zeliha Sunal yeni projesinde ise piller ve süt kutusundan bir elbise yaptığını vurguladı.

GastroAntepte ise Fatma Şahin projenin içerisinde kadın atölyelerinde kesilen pantolon paçalarını biriktirerek alışveriş çantası yapımı eğitimleri verdiğini kadınların onları pazar yerlerinde çanta olarak satışa çıkarttığı bir projenin de gerçekleştirdiğininin altını çizdi.

Türk pop müziği solisti ve çevre aktivisti Zeliha Sunal, kendisinden bahsederken ise 9 yaşında “İzmir Tiyatrosunda Çocuk Saati” ile başladığını, liselerarası müzik yarışmalarına katıldığını, 17 yaşında ise ilk orkestrasını kurarak profesyonel olarak sahneden para kazanmaya başladığını belirtti.  Sunal, yıllarca orkestlarda gitar çalarak eşlik ettiğini ilk solistliğini ise orkestranın uvertürü gelmeyince kendisinin öne çıkartılarak başladığını dile getirdi.

Zeliha Sunal, yeni hedeflerinde şöyle bahsetti:

“Eğer bulabilirsem yurt dışından bir menajer bulup onunla çalışmak istiyorum. Daha öncesinde iki tane yurt dışı teklifi gelmişti ama gerçekleştirememiştim.”

Moderatör Nilgün Serimoğlu ise yazdığı kitapları ile oyunlarını New Age müzikle yazdığını, onları da dünyanın yüksek frekanslı enstrümanlarla elde ettiklerini düşündüğünü ifade etti.

Sunal “Şarkılarda hikayeler anlatırız ama hikayeyi de en iyi şekilde anlatanın şarkısı dinlenir” dedi.

Şu anda ise mümkün olduğu kadar çok renkli olmaya çalıştığını ve her şeyi yapmak istediğini öne sürerek, “Çevre işleri de benim gerçekten aklımı alıyor çünkü dünyamız bunu hak etmiyor. Çocuklarımı özellikte temiz suya ulaşım alanında mutlaka ve mutlaka güzel günler yaşamak zorundalar ama 2040 yılında sular bitecek deniyor. Türkiye veya benzeri su olan ülkelere insanlar göç edecek. Su olmayınca yaşam yok.” şeklinde konuştu.

Sunal sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsanlar olarak hunharca kaynaklarımızı harcamamalı mümkün olduğunca ekonomik yaşamalıyız. Lüzumsuzsa alma bozulduysa tamir et. Atmadan önce bir değerlendirebilir misin göz at.” 

'Güncel' yayınının tamamı ise şöyle:

 

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —