Tarih: 09.09.2022 06:29

Asya piyasalarında pozitif seyir

Facebook Twitter Linked-in

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın, düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada enflasyonla mücadele vurgusunu yinelemesinin ardından Asya piyasalarında pozitif bir seyir görmekteyiz. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,64, Topix Endeksi %0,44 artıda seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,71, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,74, Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,48 yükseldi. ABD endeks vadelileri pozitif bir açılışı işaret etmekte. Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre ağustos enflasyonu beklentilerin altında kalırken TÜFE bir önceki aya göre hafifçe geriledi. Bugün küresel piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor. Borsa İstanbul tarafında; sektörler arasındaki ayrışma ve bankaların öncülük ettiği ralli devam ederken sert düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. FTSE 100 ve CAC 40 Endeksi %0,33’lük paralel artış kaydetti. DAX Endeksi ise hafifçe satıcılı fiyatlandığından bölgeden negatif ayrıştı. Küresel piyasaların odaklandığı Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında, yükselen enflasyonla mücadele etmek için faizlerde agresif bir artış yapılmasına oy birliğiyle karar verildi. AMB, piyasa beklentileri doğrultusunda tarihinde ilk kez 75bp’lik faiz arttırımına gitti. Böylece ana refinansman faizi %1,25, mevduat faizi %0,75 ve marjinal borç verme faizi %1,50 seviyesine çıktı. Toplantının ardından konuşan Başkan Christine Lagarde, faizlerdeki artışın devam edebileceğini belirtirken enflasyonun uzun bir dönem hedefin üzerinde kalmaya devam etmesinin büyük olasılık olduğunu aktardı. Beklentinin fiyatlanmış olmasından dolayı EUR/USD paritesi ve Dolar Endeksi’nde sınırlı değişimler görüldü. Perşembe günü katıldığı bir konferansta konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadele vurgusunu yineledi. Vadeli piyasalarda Fed’in eylül toplantısı için mevcut durumda 75bp faiz artırımı fiyatlanmakta. ABD hisse endekslerinde yaklaşık %0,6’lık artış gerçekleşti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,4bp’lik artışla %3,32 düzeyine yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %0,52 artarak varil başına 88USD’ye yükseldi. Ons altın %0,58 değer kaybetse de 1.700USD’nin üzerinde kalmaya devam etti.

BIST 100 Endeksi gün içinde 3.500 puanın üzerine yükselse de kalıcı olamayıp kapanışı 3.437,41 puandan yaptı. Gösterge endeks %1’i aşan artışıyla küresel hisse endekslerinden bir miktar pozitif ayrıştı. Kur tarafı ve gram altın yatay seyrini korudu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi ağustosta 48,8’e geriledi. Yaklaşık iki yıl sonra ilk defa eşik değerin altına gerileyen endeks, imalat ihracatçıları için daha zorlu bir dönemi işaret etti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —