• BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,50% 0,16
  • EURO

    34,64% 0,32
  • GRAM ALTIN

    2489,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16

Sabah stratejisi

Jackson Hole sempozyumunun odak noktasında olan haftada enerji tedarikine bağlı resesyon olasılığı arttı.

GÜNCEL 23.08.2022 06:09:07
Sabah stratejisi

Jackson Hole sempozyumunun odak noktasında olan haftada enerji tedarikine bağlı resesyon olasılığı arttı. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,9 ve %2,1 geri çekilmeyle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %2,6 düşüş kaydetti. Avrupa endeksleri ise haftanın ilk işlem gününde zayıf bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi %2,3 eskide kapatırken ve İngiltere'de FTSE'de %0,2 günlük düşüş kaydetti. Dolar endeksi (DXY) %0,9'luk artışla 109'dan günü kapattı. EURUSD 0,9926 seviyesine kadar çekildi ve 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 de olumlu ayrıştı, 3.083 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endekste kapanış 3.062 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %1,4 yükseliş kaydedilmiş oldu. THY, Şişe Cam ve Erdemir'deki geri çekilişlere karşın özellikle İş Bankası, Bim ve Turkcell gibi hisselerdeki sert yükselişler endeksteki yükseliş eğilimini destekledi. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri artıda seyrediyor. Asya borsalarında ise Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %0,5 ve %1,2 ekside seyrederken, Shanghai Composite %0,2 yukarıda. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki negatif görüntüye karşın yatay bir açılış bekliyoruz. Bugün TSİ 11:00'de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin NTV röportajı takip edilecek. Yurtdışı takvimde ise PMI verileri izlenecek.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temmuz ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Temmuz ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %32,9 artış sergileyerek güçlü seyrini sürdürürken, yıllık bazda artış hızı ise %144,9'dan %52,8'e yavaşlamakla birlikte güçlü görünümünü korudu. Böylece gelen yabancı ziyaretçi sayısı temmuz ayında 6,7 milyon kişi seviyesine yükseldi, turizm gelirlerinde rekor seviyeleri gördüğümüz salgın öncesi dönem olan 2019 yılının Temmuz ayında ulaşılan 6,6 milyon kişi seviyesindeki rakamın da üzerine çıkıldı.

  • Detaylara bakıldığında, temmuz ayında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya %14,4 pay ile birinci, Rusya %11,1 ile ikinci, İngiltere %8,2 ile üçüncü ve Hollanda %4 ile dördüncü sırada bulunmakta.
  • Temmuzda yabancı ziyaretçi sayılarının yıllık bazda değişimlerine bakıldığında, en yüksek artışların, Suudi Arabistan, İngiltere, Avustralya, Güney Afrika, Malezya, Arjantin, Şili, Bangladeş ve Güney Koreli yabancı ziyaretçilerde olması, yabancı ülke portföyünün çeşitlendirilmiş olduğunu gösterirken, son dönemde ikili ilişkilerimizin iyileşme kaydettiği Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler kaynaklı yabancı ziyaretçi sayılarında da güçlü artışlar görülmekte.


TÜİK tarafından yayınlanan yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE'nin temmuz ayında aylık artış hızı %9,18'den %0,66'ya yavaşlarken, yıllık ise %110,66'dan %111,34'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ana sanayi gruplarının aylık değişimlerine bakıldığında ise, ara malında %1,15, dayanıklı tüketim malında %1,53, dayanıksız tüketim malında %2,03, sermaye malında ise %0,31 artışlar görüldü ve enerjide %9,89 azalış gerçekleşti.
 
TÜİK tarafından yayınlanan haziran ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %5,51'den %7,92'ye yükselirken, yıllık ise %123,72'den %134,96'ya yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Aylık artışın en yüksek olduğu alt grup, enerji ve yağlar (%20,71) olurken, yıllık artışın en yüksek olduğu alt grup ise gübre ve toprak geliştiriciler (%233,89) oldu.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45'te ekonomik faaliyetlerin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. ABD'de temmuz ayına ilişkin imalat PMI, büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü, ancak yaklaşık son iki yıldaki en yavaş büyümeye işaret etmişti. Temmuzda hizmet PMI ise sert şekilde gerileyerek hizmet sektörünün daralmaya geçtiğine işaret etmişti. PMI verileri öncesinde açıklanan ekonomik aktivite endekslerinin ise karışık sinyaller verdiği gözlenmekte. Bu kapsamda, New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ağustos ayında daralma bölgesine geçerken, Philadelphia Fed imalat endeksi ise iki ay daralma bölgesinde seyretmesinin ardından ağustos ayında sürpriz şekilde yeniden büyüme bölgesine geçti.

Ayrıca ABD'de TSİ 17'de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı yeni konut satışları verisi takip edilecek. Yeni konut satışlarının aylık bazda %1,7 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Geçen hafta açıklanan temmuz ayına ilişkin diğer konut piyasası verileri de zayıflamaya işaret etmekteydi.

Avrupa genelinde de yavaşlayan bölge ekonomisi ve yükselen enflasyon ortamında son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. Bölgede temmuz ayında imalat PMI'lar, İngiltere hariç beklentilerin üzerinde düşüşle daralma bölgesine geçerken, hizmet PMI'lar ise Almanya'da daralma bölgesine geçmiş, ancak diğer ülkelerde ise büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü.

Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de ağustos ayı tüketici güveni öncü verisi açıklanacak. Temmuz ayına ilişkin tüketici güveni endeksi, artan enflasyonist baskılar, Rusya kaynaklı doğal gaz akışındaki kesintilerin bölgede enerji fiyatlarında yükselişe neden olarak enflasyonun seyrine yönelik belirsizliği artırması ve resesyona ilişkin endişeler nedeniyle -27 seviyesine gerileyerek rekor düşük seviyede gerçekleşmişti. Bölgede tüketici güvenindeki düşüşün sürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi yayınlanacak. Temmuz ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, aylık %7,4 oranında artışla 68'e yükselmişti ve böylece haziran ayında tarihi düşük seviyesinden toparlanma sergilemişti. Öncesinde açıklanan ağustos ayı Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi aylık %9,31 artış kaydetmişti, endeksin detaylarında, tüketicilerin mevcut durum algısı ve gelecek döneme yönelik beklentilerinde iyileşme görülmüştü.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 19 Ağustos haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,4 milyar USD azalışla 112,4 milyar USD'ye gerilediğini, net uluslararası rezervin de 1,4 milyar USD azalarak 14,3 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

İş GYO (ISGYO, Pozitif): Şirket, İstanbul - Beşiktaş'ta yer alan binanın, proje geliştirmek üzere Anadolu Hayat Emeklilik'ten (ANHYT, Pozitif) 152,5 milyon TL bedel üzerinden satın alınmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Karsan (KARSN, Nötr): Letonya Riga belediyesinin açmış olduğu 35+17 adet 12 metre Elektrikli Otobüs Alım İhalesine dün katılım sağlanmıştır. İhale makamı tarafından verilen fiyatlar açıklanmış olup en iyi fiyat teklifinin Şirket tarafından verildiği anlaşılmıştır. Verilen teklifler ağırlıklı fiyat olmak üzere, teknik ve ticari yeterlilik gibi muhtelif kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirilecek olup ihalenin sonucu ve sürece ilişkin gelişmeler paylaşılacaktır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme, Şirket'in kredi derecelendirme sürecini tamamlanmış olup, Uzun Vadeli Ulusal Notunu 'AAA (tr) / (Stabil Görünüm)' ve Kısa Vadeli Ulusal Notunu 'J1+ (tr) / (Stabil Görünüm)' olarak teyit edilmiş, Uzun Vadeli Uluslararası Yerel ve Yabancı Para Cinsinden Kredi Notları ise 'BBB- / (Stabil Görünüm)' olarak belirlenmiştir. JCR tarafından belirlenen kredi notları yatırım yapılabilir seviyedir.

Türk İlaç (TRILC, Nötr): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi DİADOL markası ile  6,05mn TL tutarla ortaklık uhdesinde kalmıştır.
 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bosch Fren Sistemleri (BFREN): 
Şirket ile Robert Bosch GMBH tarafından Ford Otosan'a elektrikli fren sistemleri tedarik edilmesi hususunda bir ön mutabakat oluşturulduğu ve bu projeye ilişkin hat yatırım tutarlarının netleşmesi akabinde teşvik belgesi başvurusu yapılarak Yatırım Teşvik Belgesi alındığı daha önce paylaşılmıştı. Projeye ilişkin ilk siparişler onaylanmış olup, yatırımların 2022 yılı içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Seri üretimin 2023 yılı içerisinde başlaması planlanmaktadır.

Ceo Event Medya (CEOEM): Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihlerinde Karadeniz Bölgesi/ Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştirilecek olan Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin koordinasyon ve destek hizmetleri Şirket tarafından verilecek olup, bu kapsamda 28mn TL cironun gerçekleşmesi beklendiği açıklanmıştır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket Superonline ile imzaladığı Wifi-6 destekli fiber modern tedariği için 6 milyon 141 bin ABD doları tutarında sipariş almıştır.

Dinamik Isı (DNISI): Şirket açtığı ve vadesi dolan KKM hesabından sağladığı gelir kaynaklı 2,74mn TL tutarında kurumlar vergisi avantajı sağlamıştır. Şimdiki süreçte 52,7 mn TL'lik 6 ay vadeli yeni KKM hesabı açtırmıştır.

Konfrut Gıda Sanayi (KNFRT): Şirketin 100% iştiraki Konfrut AG Tarım A.Ş.'nin faaliyet göstermekte olduğu üç ana iş biriminden 'Hammadde: Zirai hammadde üretim ve tedariki ' altında, Rize İyidere mevkiinde uzun dönemli kiralamış olduğu depoda yaptığı çay lifi peletleme tesisi yatırımının, Ağustos 2022 itibarıyla 5mn TL olarak gerçekleştiği ve tam kapasiteyle devreye alındığı açıklanmıştır.

Şirket, Haziran ayında faaliyete geçen 7bin mkapalı alana sahip tesislerinde sürdürülebilir çay tarımının yapılması için standartlar belirleyen Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance - RFA) sertifikasını almıştır. Şirketi çay hasadı birinci sürüm alımlarının %20'sini RFA sertifikalı olarak gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra, bu hasat döneminde organik siyah çay ve yeşil çay liflerinin de alım programına dahil edildiği açıklanmıştır.
     

FAİZ PİYASALARI

 

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,70'ten %13,42 seviyesine geriledi. TCMB dün 80 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) ve 38 milyar TL'lik (%13'ten, 9 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 326,2 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,99 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,95-%3,04 bandında hareketin ardından %3,02 seviyesinden günü kapattı. 

 
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 170 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 305 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Türk Polis Teşkilatının 179. Yıl Dönümü Anamur da Anıldı

Erdal Karan'dan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

Özgüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Durmuş Yılmazdan Bayram Mesajı

Turizm Derneği Başkanı Fatih Şen’den Bayram Mesajı

Anamur da Bayanlarımızın Bayram Namazı Kılması İçin Bu Camiler Hazırlandı

Anamur Belediye Meclis Üyesi Aziz Saydam Bayram Mesajı

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali İlhan Ayhan Bayram Mesajı

Başkan Deniz; “Anamur’u Ortak Akıl İle Yöneteceğiz”

Anamur Ticaret Odası’ndan İftar Yemeği

MHP Anamur İlçe Başkanı Mehmet Yayla’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Bozdemir’in “10 Nisan Polis Günü” Mesajı

Anamur İlçe Emniyet Teşkilatından Kaymakam Bozdemir’e, Polis Haftası Ziyareti

Özdemir'den Ramazan Bayramı Mesajı

Yükleniyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Türk Polis Teşkilatının 179. Yıl Dönümü Anamur da Anıldı

Erdal Karan'dan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16