• BIST 100

    10372,04%-0,1
  • DOLAR

    41,37% 0,03
  • EURO

    48,54% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4849,02% 0,08
  • Ç. ALTIN

    7890,79% 0,00

Günlük strateji

ABD hisse senedi endekslerindeki sert kayıpların ardından Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmekte.

GÜNCEL 19.01.2023 06:49:46 575
Günlük strateji
Haberi Sesli Oku

Bugün ne bekliyoruz? ABD hisse senedi endekslerindeki sert kayıpların ardından Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmekte. Bu sabah, Japonya’da bir önceki aya paralel gerçekleşen aralık dış ticaret açığı verisi sonrasında Nikkei225 Endeksi yüzde 1,47, Topix Endeksi yüzde 0,93 ekside seyretmektedir. Japonya Merkez Bankası (BoJ) dünkü toplantısında para politikasında sıkılaştırma yönünde herhangi bir adım atmayarak piyasaları şaşırtmıştı. USDJPY paritesi, Japon yeninin BoJ’un getiri eğrisi kontrolünden destek bulmaya devam etmesiyle birlikte 128 seviyesinin altında Mayıs 2022’den bu yana en düşük seviyelerde baskılanmaya devam ediyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 0,22, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0,59 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,11 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0,23 artıda, Kosdaq Bileşik Endeksi yatay bir seyir izliyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün yüzde 0,18 geriledi. ABD’de hayal kırıklığına uğratan perakende satışlar ile sanayi üretimi verileri ve kar satışıyla hisse senetlerinin bir ayın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından endeks vadelileri sınırlı satıcılı bir açılışı işaret etmekte. Dolar Endeksi (DXY) 102,28 puan ile Mayıs 2022’den beri en düşük seviyelerde seyrediyor. Ekonomik yavaşlama endişeleri, başta Fed ve Avrupa olmak üzere merkez bankalarının sıkılaştırmacı adımlarının hız keseceğine ilişkin iyimserliği gölgede bırakarak risk piyasalarındaki iştahı azaltmakta. ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin sinyallerin artmasına rağmen Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamaların dün de devam etmesi hisse senetlerine yönelik iştahın azalmasını desteklemektedir. Bugün veri takviminde ABD’de konut piyasasına ilişkin aralık ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. Ayrıca, Philadelphia Fed’in ocak ayı İmalat Endeksi izlenecek. Avrupa tarafında; Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) aralık toplantısının tutanakları yayınlanacak. Başkan Christine Lagarde, İsviçre’de Davos Zirvesi’nde bir panelde konuşacak. Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı takip edilecek. Yılın ilk PPK toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Politika faizinin kasımda yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilerek ağustosta başlatılan indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verilmesinin ardından son toplantıda mevcut seviyenin yeterli düzeyde olduğu ifade edilmişti. Banka, geçen yıl ağustos-kasım döneminde her toplantıda olmak üzere toplam 500bp faiz indirdi. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde 3-12 Ocak döneminde yaşanan (Zirve-dip) yaklaşık yüzde 19,3’lük düzeltmenin ardından volatilitede sınırlı düşüşle birlikte yukarı yönlü hareket devam etmektedir.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim olurken ABD hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 0,26 düştü. Almanya’da DAX Endeksi ve Fransa’da CAC 40 Endeksi yatay fiyatlandı. ABD’de Dow Jones Endeksi yüzde 1,81 düşerek aşağı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi yüzde 1,56 düşüşle 3.928 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,24 düşüşle 10.957 puanda günü tamamladı. Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puanda, EUR/USD paritesi 1,08’in hemen altında işlem görmeye devam etti. ABD Hazine tahvili faizlerinde sert düşüşler görüldü; 10 yıllıkların faizi 16,1bp düşerek yüzde 3,38’e ve 2 yıllıkların faizi 11,2bp düşerek yüzde 4,08’e geriledi. Ons altın dün yüzde 0,29 değer kaybetti ancak 1.900USD’nin üzerinde kalmaya devam etti. Brent petrol yüzde 2’yi aşan düşüşle varil başına 85USD’ye indi. Yılın son ayında İngiltere’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 10,5 artarak beklentileri karşıladı. Aynı dönemde Euro Bölgesi’nde aylık TÜFE -yüzde 0,4 olarak ölçüldü. Yıllık TÜFE ise iki ay yüzde 10’un üzerinde seyrettikten sonra yüzde 9,2’ye geriledi. ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) aralıkta aylık bazda yüzde 0,5 düşerek deflasyonist gelişmeleri işaret etti. Yıllık bazda ÜFE’nin yüzde 6,8 artması beklenirken yüzde 6,2 oldu. Bu durum üretici fiyatlarındaki yıllık artışın yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Ülkenin sanayi üretimi ise aralıkta yüzde 0,7 ile tahminlerden fazla düştü. Kapasite kullanım oranı yüzde 79,4’ten yüzde 78,8’e indi. Perakende satışların da aylık bazda yüzde 1,1 düşmesi tüketimdeki yavaşlamayı işaret etti. Fed, Bej Kitap raporunun ocak sayısında ABD’li şirketlerin gelecek aylarda ekonomide ‘az büyüme’ beklediğini bildirdi.

BIST 100 Endeksi güne alıcılı bir görünümle başladıktan sonra 5.310-5.424 puan aralığında dalgalandı. Endeks günü 5.384,17 puanla yüzde 1,30 artıda tamamladı. Böylece Endeks hafta başından bu yana yüzde 8,01’lik artış kaydetti. Geçtiğimiz hafta Endeks yüzde 6,68 düşmüştü. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar hakim oldu. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Ankara Botoks Merkezi Profesyonelleriyle Kırışıklıklara Elveda

Kaymakam Duru’dan Öğrencilere Emniyet Kemeri Uyarısı

Bozyazı’da Mutluluğa İlk Adım: Zeynep Uysal ile Gökhan Kurt Nişanlandı

​Gezegenimizdeki Gerçek Su Miktarı Geleceğe Dair Endişeleri Artırıyor

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Endüstriyel Temizlikte Yeni Nesil Yaklaşımın Öncüsü Tahawash ile Fark Yaratın

Motorcu Küçük Dayı Yeni Yerinde

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kardeş Kent Bingen, Ekim ayında Anamur Belediyesi’ne Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edecek.

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

Kaymakamlıktan Su Kaplumbağalarına Can Suyu

Bozyazı Gölevezi ve Kavutu Gülnar 8. Ekonomi Sempozyumunda

Gökyüzünde Gizemli Işıklar Anamurda da Dikkatli Gözlemcilerin Takibindeydi

Bez Kalemlik ile Doğal ve Sağlıklı Seçenekler

Popo Büyütme ile Brezilya Kalçalarının Sırrını Keşfedin

Meme Dikleştirme Operasyonları ile Daha Doğal ve Çekici Görünüm

​Anamur'da Elektrikli Bisiklet Kazası: 2 Yaralı

Güvenli ve Verimli Çalışma için İdeal Ekipmanlar

Modern Moda Dünyasında Abiye Elbiseler: Stil, Kombin ve Tavsiyeler

Husi Başbakanı İsrail Saldırısında Öldü

Ataşehir’de Ev Dekorasyon ve Tadilat Hizmetlerinde Şahin Dekor’un Farkı

Yükleniyor

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
4.Göztepe 4 2 0 2 5 8
5.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
6.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
7.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
8.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
9.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
10.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
14.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
15.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
16.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
17.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.