Tarih: 04.01.2023 06:10

Gözler FOMC tutanaklarında

Facebook Twitter Linked-in

ABD'de gözler Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde FOMC Tutanaklarına çevrildi. Geçtiğimiz FOMC tutanaklarında faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğine dair mesajlar verilmesi ardından risk iştahı yükselip, mikrofonların başına Fed Başkanı Powell'ın geçmesiyle bu durum terse dönmüştü.

ABD'de son enflasyon verilerine bakıldığında, enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte, Fed faiz artırımında yavaşlamaya giderek 50 baz puan faiz artırdı. Enflasyon gerilemesine rağmen temkinli duruşunu bozmayan Fed, ileriye dönük projeksiyonlarda faiz artırım hızının yavaşlayacağına dair sinyaller verdi. Güvercin algılanan açıklamalar ile Dolar Endeksi geri çekilirken, dolar küresel bazda değer kaybetti.

FOMC tutanakları öncesinde Dolar endeksi 104,50 seviyesinin üstünde. Öyle ki faiz artırım döngüsünün 2023'te de devam edeceği ve faiz artırımlarının devam etmesi ile ekonomilerde küçülme ve resesyon tedirginliği dolar endeksini yukarı çekiyor. Dolar endeksinin yukarı yönlü hareketi ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri de değer kaybediyor. Ayrıca ABD'de istihdamın yukarı yönlü seyrini sürdürmesi ile iç talebe bağlı olarak, geri çekilmesi beklenen enflasyonun ileriki dönemde sınırlanabileceğini düşünüyoruz. 

Dolar / TL tarafı da globaldeki hareketlere bağlı olarak 18,73 seviyesinin üstünde hareket ediyor.

Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —