Tarih: 12.09.2022 06:08

Küresel piyasalar

Facebook Twitter Linked-in

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalar günü genel olarak pozitif tamamladı. Yükselen resesyon ihtimali ve merkez bankalarının şahin açıklamalara rağmen Avrupa endeksleri günü pozitif sonlandırdı. Alman DAX endeksi %1,42 primle 13088 puan seviyesinde günü sonlandırırken, İngiltere FTSE100 %1,23 primle günü noktaladı. Önemli ekonomik veri açıklamasının olmadığı geçen haftanın son işlem gününde, yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi Cuma günü Çin’de açıklanan negatif enflasyon oranının global enflasyonu olumlu etki etme olasılığıyla ABD hisse senedi endeksleri günü kazanımlarla noktaladı. Cuma günü New York borsası kapanışında, Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kazandı ve %1,19 artışla 32.151,71 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %1,53 artarak 4.067,36 puana ve Nasdaq endeksi %2,11 artışla 12.112,31 puana çıktı. Haftalık bazda ise S&P 500 endeksi %3,65, Nasdaq endeksi %4,14 ve Dow Jones endeksi %2,66 değer kazandı. ABD endekslerinin Cuma günkü yükselişinde, Fed’in bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalması da etkili oldu. Para politikasına dair yol haritasındaki belirsizliklerin azalmasında Fed Başkanı Powell'ın Perşembe günü yaptığı şahin tondaki konuşma etkili oldu. Diğer Fed yetkililerinden de 'şahin' tonda açıklamalar gelmeye devam ederken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard Cuma günü yaptığı açıklamada, 75 baz puanlık faiz artırımına daha güçlü bir şekilde meyilli olduğunu belirtti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller da Eylül ayında bir başka 'önemli bir faiz artışını” desteklediğini bildirdi. Waller, Fed'in faiz oranlarını en azından gelecek yılın başına kadar artırması gerektiğini savundu. Fed Başkanı Powell'ın geçen hafta yaptığı açıklamaların ardından 21 Eylül’de yapılacak para politikası toplantısında 75 bp faiz artırımı ihtimali %90’ın üzerine yükseldi. Diğer taraftan bu hafta açıklanacak enflasyon gibi kritik verilerdeki olası sürprizler piyasa beklentilerini etkileyebilir. Fed yetkililerinden Eylül ayı toplantısında 75 baz puan faiz artışını destekleyen açıklamaların gelmesi ile ABD verim eğrisinin kısa tarafında getiriler yükselirken uzun tarafta hafif geriledi. 2 yıllık ABD tahvil getirisi 5 puan artışla %3,56, 5 yıllık getirisi 2 puan artışla %3,44 seviyesine yükselirken 10 yıllık getirisi %3,31 seviyesinde günü yatay tamamladı. DXY, risk iştahındaki gelişmeye paralel olarak haftanın son işlem gününde 109,05 seviyesine geriledi. EURUSD paritesi ise primle tekrar 1,00 seviyesinin üzerine yükseldi. İran ile Batı ülkeleri arasında nükleer müzakereler devam ederken Almanya, Fransa ve İngiltere hafta sonu İran'ın duruşunun müzakereleri tehlikeye attığına dair üçlü bildiri yayınladı. İran'dan üçlü bildiriye tepki gelirken İran bildirinin iyi niyete aykırı olduğunu ve yapıcı olmadığını ifade etti. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 91,5 USD seviyesinde

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Çin, Hong Kong ve Güney Kore piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı. Açık olan Asya piyasalarında pozitif bir seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay negatif bir görünüm takip ediyoruz. VIX endeksi 22,8 seviyesinde. Yurt dışında bugün İngiltere’de dış ticaret, sanayi, hizmet, inşaat üretimi, aylık GSYH rakamları aynı saatte ekranlara düşecek. Ülkede sanayi üretimi en son aylık %0,9, yıllık %2,4 aşağı gelirken, aylık GSYH verisinde %0,6 daralma yaşanmıştı. ABD piyasalarında bugün öne çıkan bir veri bulunmuyor. ABD Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil ihalesi piyasalar tarafından yakından izlenecek. Önceki 10 yıllık tahvil ihalesinde ortalama faiz %2,755 olmuştu.

Gelecek gündemde neler var? Küresel piyasalarda bu hafta Salı günü açıklanacak ABD'de tüketici ve takip eden günde üretici enflasyonu verisi öne çıkıyor. Piyasaların dikkatle takip edeceği manşet enflasyon rakamları en son aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda %9,1’den %8,5’e gerilemiş ve beklentilerin altında gelmişti. ABD'de aylık manşet TÜFE’nin, düşen gaz ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmaya devam etmesiyle aylık bazda %-0,1 olması ve bu ay da yavaşlaması beklenirken yıllık enflasyonun %8,5’ten %8,0’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Aylık çekirdek TÜFE'nin %0,3 ile geçen ayki rakamla aynı olması, yıllık bazda ise %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Yine Salı günü Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından ZEW tarafından hazırlanan ve ülkedeki ekonomik durumu yansıtan beklenti ve cari endeksler açıklanacak. Çarşamba günü İngiltere'nin enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere'de tüketici fiyatları 40 yıl sonra ilk kez çift haneyi gördü ve %10,1 ile 1982'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Üretici fiyatlarında ise girdi %22,6, çıktı %17,1 artış gösterdi. İngiltere’de çekirdek TÜFE’de aylık %0,8 ile önemli bir büyüme beklenirken temel TÜFE'nin %0,6 daha arttığı düşünülüyor. ABD’de ise tüketici enflasyon verisinin ardından üretici enflasyonu açıklanacak. Ülkede üretici fiyatları en son aylık bazda %0,5 gerileyerek, yıllık %9,8 olarak açıklanmıştı. Bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz toplantısı Kraliçe Elizabeth'in hayatını kaybetmesi nedeniyle 22 Eylül'e ertelendi. Perşembe günü ABD’de perakende satışlar, ithal fiyatlar, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, New York Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Cuma günü ise Çin’de sanayi üretimi ile Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi piyasaların takibinde olacak. Rusya Merkez Bankası da aynı gün faiz kararını açıklayacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —