Tarih: 04.01.2023 07:04

Genç Alman Sineması, Sinematek / Sinema Evi’nde gösterime giriyor

Facebook Twitter Linked-in

Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi ile Goethe-Institut Istanbul iş birliğinde ve sinema yazarı Engin Ertan’ın danışmanlığında hazırlanan Genç Alman Sineması 10 Ocak – 31 Mart tarihlerinde Sinematek / Sinema Evi’nde izlenebilecek. Programda, 1962’de bir grup genç sinemacının yayımladığı Oberhausen Manifestosu ile başlayan ve “Babamızın Sineması Öldü!” sloganıyla tarihe geçen bu akımı keşfetmeye, hatırlamaya, tartışmaya ve daha iyi anlamaya yönelik 15 uzun metraj film seçkisi yer alıyor. Ayrıca Oberhausen Manifestosu’nun imzacısı olan sinemacıların çektiği kısa filmler de program kapsamında yer alıyor.

'80’lerde Türkiye sinemasında kadın'

1980’lerde Türkiye sinemasında kadın karakterlerin temsili önemli bir değişim geçirdi. Kadınlar bir erkeğin hikayesinde yan karakter olmanın ötesine geçerek kendi hikayesinin öznesi haline geldi, çok boyutlu resmedilmeye başladı, özgürleşti, erdemleri ve zaaflarıyla nefes alıp veren insanlara dönüştüler. Bu filmlerden oluşturulan seçki kapsamında, sinemanın tartışmasız “kadın filmleri yönetmeni” Atıf Yılmaz’ın Aaahh Belinda!.., Bir Yudum Sevgi ve Asiye Nasıl Kurtulur filmleri, Füruzan ile Gülsün Karamustafa’nın Benim Sinemalarım, Halita Refiğ’in Teyzem, Ömer Kavur’un Kırık Bir Aşk Hikayesi ve Yavuz Turgul’un Fahriye Abla filmleri de yıllar sonra yeniden Sinematek / Sinema Evi’nde izlenebilecek.

'Sinemanın aykırı kahramanları'

Ekim ayında erken dönem sinemanın sihirbazları Segundo de Chomón ve Georges Méliès ile başlayan canlı müzik eşliğinde Sessiz Perşembe gösterimleri de Sinematek / Sinema Evi’nde tüm hızıyla devam ediyor. Hollanda Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan yeni programda hayallerinin peşinden giden, güçlü, bağımsız kadın karakterleri merkezine alan Filibus ve Kısaca Phil’in yanı sıra erken dönem sinemanın en önemli komedi figürlerinden Buster Keaton’ın Aşçı, Komşular ve Sherlock Jr. filmleri canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluşacak.

'FilmKoop ile Bağımsız Türkiye Sineması'

Türkiye sineması için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturmak amacıyla FilmKoop iş birliği ile gerçekleştirilen Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri devam ediyor. Pazar günleri 14.00 seansında ekip katılımları ile gerçekleşen FilmKoop buluşmalarının ve Sinematek / Sinema Evi’nde gerçekleşecek tüm gösterimlerin programına Sinematek/Sinema Evi’nin sosyal medya hesaplarından ve web sayfasından ulaşılabilir.  

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —