• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,01% -0,11
  • EURO

    51,14% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7275,38% -0,35
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Fed: ″Powell, tarihin erken gevşeme politikasına karşı uyardığını söyledi″

Powell, ABD merkez bankasının muhtemelen faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini ve enflasyonu yok etmek için bir süre daha faiz oranlarını yüksekte bırakacağının sinyalini verdi.

GÜNCEL 26.08.2022 17:19:32 1126
Fed: ″Powell, tarihin erken gevşeme politikasına karşı uyardığını söyledi″
Haberi Sesli Oku

Powell, ABD merkez bankasının muhtemelen faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini ve enflasyonu yok etmek için bir süre daha faiz oranlarını yüksekte bırakacağının sinyalini verdi ve Fed'in yakında rotayı tersine çevireceği fikrine karşı çıktı. Açıklamalardan öne çıkanlar;

-Fiyat istikrarını geri yüklemek muhtemelen bir süre kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülmesini gerektirecektir.

-Tarihsel kayıtlar, politikanın zamanından önce gevşetilmesine karşı güçlü bir uyarıda bulunuyor. Bu beni üçüncü derse getiriyor, o da iş bitene kadar devam etmemiz gerektiği. Tarih, yüksek enflasyon ücret ve fiyat belirlemede daha yerleşik hale geldikçe, enflasyonu düşürmenin istihdam maliyetlerinin gecikmeyle artacağını gösteriyor.

-Tüketiciler ve işletmeler ekonomik acı çekecek olsa da, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme merkez bankasının 'şu anda kapsayıcı odak noktası”.

-Eylül toplantısındaki kararımız, gelen verilerin toplamına ve gelişen görünüme bağlı olacak.

-Fiyat istikrarını yeniden sağlamak biraz zaman alacak ve talep ile arzı daha iyi bir dengeye getirmek için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmayı gerektiriyor.

-Fiyat istikrarının yeniden sağlanması, trendin altında bir 'sürekli' büyüme dönemi ve daha zayıf bir işgücü piyasası gerektirecek. Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak işgücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken, hanelere ve işletmelere de biraz acı getirecek.

-Temmuz ayı için daha düşük enflasyon okumaları memnuniyetle karşılansa da, tek bir aylık iyileşme, enflasyonun düştüğünden emin olmadan önce komitenin görmesi gerekenin çok gerisinde kalıyor.

-Politika duruşumuzu kasıtlı olarak enflasyonu yüzde 2'ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı olacak bir seviyeye taşıyoruz.

-Komite katılımcılarının Haziran SEP'inden en son bireysel projeksiyonları, medyan federal fon oranının 2023'ün sonuna kadar yüzde 4'ün biraz altında olduğunu gösterdi. Katılımcılar, tahminlerini Eylül toplantısında güncelleyecekler.

ABD merkez bankacılarının 40 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya. Powell, bir yıl önce konferansta yaptığı konuşmada, fiyat baskılarının nispeten dar bir mal ve hizmet grubuyla sınırlı olduğunu söylemişti. Ancak aylar içinde bu fiyat artışları genele yayılmaya başladı ve Fed, faizleri sıfıra yakın seviyeden yükseltmeye başladığında, enflasyon zaten %2'lik hedeflerinin üç katıydı. Bu ortamda temel eleştiri Fed’in riski tespit etmekte yavaş kaldığı yönündeydi ve şimdi fiyatların daha fazla hızlanmasını önlemek için agresif bir şekilde hareket ediyorlar. Bu kapsamda Fed, son iki toplantısında 75 baz puan artırarak, önümüzdeki ay bir araya geldiklerinde aynı şeyin tekrar masada olabileceğinin sinyallerini veren bir duruş içerisinde.

Bu arada, Fed'in tercih ettiği göstergeye göre enflasyon Temmuz'da sona eren 12 aylık dönem için yüzde 6,3 artarken, gıda ve enerjiyi dışarıda bırakan çekirdek gösterge yüzde 4,6 arttı.

Yatırımcılar konuşmaya kısa vadeli Hazine getirilerindeki artışı uzatarak tepki gösterdi. 2 yıllık tahvil yüzde 3,44'e kadar yükselirken, 2 ila 10 yıllık getiri eğrisi ters eğimde kalmaya devam etti. Powell'ın konuşmasından önce, yatırımcılar Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantısında yarım puan veya üççeyrek puanlık bir artış olasılığının kabaca eşit olduğunu görmekteydiler. Swap traderlarının fiyatlamaları halen 50 ila 75 bps’nin ortasında, 75’e biraz daha yakın yerde duruyor, buna karşılık 2023 için fiyatlandırılan federal oranlardaki indirimlerin miktarı biraz geri çekildi. Fed yetkilileri bu görüşe karşı çıkmaya başlasa da, yatırımcılar 2023'ün ikinci yarısında kesinti olasılığını fiyatlıyordu.

Son günlerde diğer Fed konuşmacıları da Fed'in hızla kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçeceği ve ardından gevşemeye başlayacağı beklentilerine karşı geri adım attı. Fed yetkilileri, Haziran ayında, medyan tahminlerine göre bu yıl sonunda oranların yüzde 3,4'e, 2023'ün sonuna kadar ise yüzde3,8'e yükseleceğini tahmin ediyorlardı. Bu tahminleri Eylül'de güncelleyecekler. Mevcut oran artış döngüsünün ötesine bakan politika yapıcılar, uzun vadeli enflasyon baskılarının kalıcı olup olmayacağını değerlendirmeye çalışıyorlar.

Dolayısıyla Fed şu aşamada federal fonlama oranı beklentilerini Eylül toplantısında yeniden gözden geçirecek görünüyor. Fed’in üzerindeki baskıyı azaltacak unsur da enflasyonun bu görünümde yüzde 2’ye değil, öncesinde pozitif reel faiz sağlayacak seviyeye doğru indirebilmek. Pozitif reel faizi, federal fonlama oranını enflasyon üzerine artırmaktan çok, enflasyon düşüşünü bekleyerek oluşturmaya çalışacaklarını aslında beklemek daha mantıklı. 70’lerdeki yüksek petrol fiyatlarının yarattığı tarihsel enflasyonu elbette günümüzde pek az kişi hatırlıyor ve 1929 Depresyonu da iktisat tarihi kitaplarından okunan bir kriz. Patikayla uyumlu enflasyonu, tedarik zincirleri kolaylaşırsa göreceğiz. O sağlanana kadar ise, Fed’in ikincil enflasyon (fiyatlama davranışlarının bozulması, talebin asimetrikleşmesi) etkilerini arındırması gerekecek. Bu dengelerin sağlanması, sıkılaşmanın başarılı olduğunun göstergesi olacaktır. Powell’ın Burns mü olacağı, Volcker mı olacağı da biraz bu faktörlere bağlı olacak.

Powell'ın Jackson Hole'daki konuşmasında enflasyonu ehlileştirme ve Fed’in henüz geri adım atmadığı konusundaki duruşunu pekiştirdiğini görüyoruz. Fed faiz artışlarını yavaşlatsa bile, bunun mutlaka daha düşük bir tepe oran veya faiz indirimlerine hızlı bir geçiş anlamına gelmediği en azından kısa vade açısından daha geçerli bir durum. Sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik başvurularıyla ilgili son veriler, ekonominin daha yüksek oranları sürdürmek için hala yeterli ivmeye sahip olduğunu gösteriyor. Fed başkanının kısa vadeli faiz yolunu tartışmaya açmaması, yılsonuna kadar olan görünümde faiz artışlarının devam edeceğini ortaya koyuyor.  Eylül FOMC toplantısından önce açıklanacak Ağustos ayı istihdam ve TÜFE raporları, bir sonraki zammın boyutu hakkında daha bilgilendirici olacak.

Kaynak: Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal

19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu

7 Mart Çılgın Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı: Gözler Büyük İkramiyede!

Müftü Deresi Yaşam Vadisi’nde Çalışmalar Haziran’da Başlıyor

Bu İftarda Manevi Ruh Gönüllere Dokundu

Yemek Yardımı Düzenlemesinde Lokanta ve Küçük İşletmeler İçin Eşitlik Çağrısı

3-D Oyun Konsolu Hakkında Bilmeniz gerekenler

Kadınlar Toplumsal Gelişimin Temel Taşıdır

Son Nesilden Yeni Doğuş Senaryosu

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

KÖRFEZ ALEVLER İÇİNDE: "EPIC FURY" VE BÜYÜK HESAPLAŞMA

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Bozyazı'da Uyuşturucu İmalathanesine Jandarma Darbesi

ABD İran İsrail Çatışması Küresel Ekonomi İçin Gerçek Bir Stres Testi

Bel Fıtığında Tedavi Yöntemi Kişiye Özel Belirlenmeli

Anamurlu Miniklerden Yürek Isıtan “İyilik Kolisi” Hareketi

Mersin İl Jandarma Komutanlığı’ndan Uyuşturucu Operasyonu: 5 Şüpheli Yakalandı

Türkiye’nin En İyi 10 Saç Ekim Merkezi - 2026 Güncel Liste

Ortadoğu’da Savaş Endişesi Avrupa Borsalarını Sarstı: Satış Dalgası Derinleşiyor

Orta Doğu’da Tansiyon Yükseldi: Dolar "Güvenli Liman" Talebiyle Zirveye Koşuyor

ANAMUR BELEDİYESİNİN İFTAR PROGRAMINDA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Diplomasi Hattında Alevler: Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Drone Saldırısıyla Hedef Alındı!

Enerji Koridorunda 'Kıyamet' Senaryosu Hürmüz Boğazı Muamması

Ortadoğu Alevler İçinde: Tahran ve Beyrut’a Eş Zamanlı Ağır Darbe

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

İstanbul’un Hurdacısı ile Güvenilir Hurdacılık Hizmeti Alın!

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Yükleniyor

loading

19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu

KÖRFEZ ALEVLER İÇİNDE: "EPIC FURY" VE BÜYÜK HESAPLAŞMA

Bozyazı'da Uyuşturucu İmalathanesine Jandarma Darbesi

Mersin İl Jandarma Komutanlığı’ndan Uyuşturucu Operasyonu: 5 Şüpheli Yakalandı

ANAMUR BELEDİYESİNİN İFTAR PROGRAMINDA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Diplomasi Hattında Alevler: Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Drone Saldırısıyla Hedef Alındı!

Ortadoğu Alevler İçinde: Tahran ve Beyrut’a Eş Zamanlı Ağır Darbe

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.