Tarih: 09.01.2023 06:48

Forex gündem

Facebook Twitter Linked-in

ABD’de aralık ayı tarım dışı istihdam verisi beklentilerin bir miktar üzerinde 223 bin artış kaydederken, enflasyon göstergeleri açısından kritik olan ortalama saatlik kazançlardaki artış ise beklentilerin altında kaldı. ISM Hizmet PMI rakamı da aralık ayında 56,5 seviyesinden 49,6 seviyesine sert bir düşüş kaydetti. Ücretlerin beklenenden daha az artması ve hizmet PMI’daki düşüş Fed’in şahin tutumunu gevşetebileceği beklentilerini güçlendirdi ve risk iştahını destekledi. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    10:00 Almanya – Sanayi Üretimi Önem: Orta

•    13:00 Euro Bölgesi – İşsizlik Oranı Önem: Orta

Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çiftçi Destek Kredisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere yönelik üç kredi paketi açıkladı. Çiftçi Destek Kredisi, Tarımsal KOBİ kredisi ve Tarım borç transferi kredisi olmak üzere verilecek kredilerin limitleri 250 bin liradan 15 milyon liraya kadar çıkıyor. Vadeler ise 36 aydan 120 ay arasında değişecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Alibaba Grup Başkanı Michael Evans ile yatırım fırsatlarını ele aldıklarını söyledi. TCMB liralaşma stratejisti kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını %5’ten %10’a yükseltti. TCMB’den yapılan açıklamada Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022’de açıklanan mevduatta %50 liralaşma hedefine ulaştığı ifade edildi.

Avrupa

Avrupa Merkez Bankası'nın tarihi faiz artışlarına karar verdiği 2022 yılında Euro Bölgesi'nde enflasyonu tek haneye indi. Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları aralık ayında aylık bazda %0,3 gerileyerek negatif seyir kaydederken, yıllık bazda beklentilerin altında %9,2 arttı. Son veriyle birlikte Euro Bölgesi 2022 yılını tek haneli enflasyonla tamamladı. Çekirdek göstergelerde ise Aralık ayında sınırlı da olsa yukarı yönlü bir hareket görüldü. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da fabrika siparişleri Kasım ayında beklentilerin üzerinde %5,3 düştü. Gerileme, özellikle Euro Bölgesi'nden gelen dış siparişlerdeki düşüşten kaynaklandı. 

ABD

Haftanın son işlem günü ABD ekonomisinde aralık ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Ülkede tarım dışı istihdam artışı aralık ayında 223 bin olurken, işsizlik oranı %3,5 geriledi. Fed'in enflasyon göstergeleri açısından kritik önemdeki ortalama saatlik kazançlarda artış ise beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre %0,3 arttı. Yıllık bazda ortalama saatlik kazançlarda %4,6'lık artış izlendi. Veriler öncü göstergelere paralel olarak işgücü talebinin güçlü olduğuna işaret etti. Enflasyon göstergeleri açısından kritik olan ortalama saatlik kazançlardaki artış ise beklentilerin altında gerçekleşti. Ücret cephesindeki düşüş Fed’in yavaşlayacağına ilişkin beklentilerin güç kazanmasında etkili oldu. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in daha küçük faiz artırımları yapması gerektiğini savundu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise tarım dışı istihdam verisinin ekonomiye ilişkin görünümü değiştirmediğini söyledi.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —