Tarih: 04.01.2023 07:20

Forex gündem

Facebook Twitter Linked-in

Yurt içinde aralık ayı TÜFE rakamı aylık bazda %1,18 oranında artış kaydederken, aylık bazda yaşanan artış piyasadaki medyan beklenti olan %2,6 oranının oldukça altında kaldı. Uzun süredir konuşulan baz etkisinin devreye girmesiyle birlikte yıllık TÜFE rakamı %84,4’ten %64,3 seviyesine geriledi. Çin’de tedbirlerin gevşemesiyle birlikte artan vaka sayıları ve küresel çapta resesyon endişeleri risk iştahını baskılamaya devam ederken, bugün FOMC tutanakları yakından izlenecek. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    18:00 ABD – ISM İmalat PMI Önem: Yüksek 

•    22:00 ABD – FOMC Toplantı Tutanakları Önem: Yüksek

Türkiye

Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Veriler enflasyon oranlarında baz etkisiyle düşüş olduğunu ortaya koydu. TÜİK, verilerine göre Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ile medyan beklentinin altında arttı. TÜFE’de aylık artış %1,18 ile kasım ayına göre gerilerken çekirdek enflasyon ise %51,93 olarak ölçüldü. Üretici enflasyonu yıllık bazda %97,72 seviyesine hızlı geri çekilme kaydetti. Aylık bazda ise üretici fiyatları tarafında negatif enflasyon görülerek %0,24’lük düşüş yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı N. Nebati, enflasyon artışıyla ilgili, 'Türkiye'deki enflasyonun sebeplerinden bir tanesi döviz fiyatlarındaki artıştır. Döviz kurundaki artış enflasyonun altında kalarak olması gereken noktaya geldi. Enflasyondaki yukarı yönlü ivme kırıldı. Biz bu enflasyon devrini kapattık artık.' açıklaması yaptı.

Avrupa

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da aralık ayına ait enflasyon aylık bazda %0,8 düşerken, yıllık bazda enflasyon %8,6 seviyesinde açıklandı. Ülkede işsizlik oranı aralık ayında %5,5’e gerileyerek sürpriz biçimde düşüş kaydetti. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ve bazı eECB yetkilileri yüksek enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla aksiyon alınması gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu.  Almanya'da enflasyonun düşmesi, Avrupa Merkez Bankasının sıkılaştırma politikasından beklenenden daha erken vazgeçebileceğine dair beklentilerin güç kazanmasında etkili oldu. ECB para politikası belirleyicisi Joachim Nagel, euro bölgesinde bir ücret-fiyat sarmalına dair bir işaret olmadığını, ancak Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

ABD

ABD'de imalat sektörü PMI endeksi aralıkta 46,2 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Aralık 2022'de açıklanan öncü veride revizyona gidilmezken endeks, imalat sektöründe Mayıs 2020'den bu yana yaşanan en büyük daralmaya işaret etti. Sektör üretim ve yeni siparişlerdeki sert daralma nedeniyle 2022'yi kapatırken zayıf bir performans sergiledi.

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —