Tarih: 29.12.2022 06:47

Forex gündem

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in Kovid tedbirlerinde gevşemeye giderek ülkeye gelenlere yönelik karantina zorunluluğunu kaldırdığı ortamda diğer ülkelerin Çin’den gelecek kişilere yönelik ek önlemler aldığı görülüyor. Tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayılarının ciddi oranda artış kaydettiği Çin’de yeni varyantların ortaya çıkmasından endişe ediliyor. ABD ve İtalya’da artan vaka sayıları da dikkat çekerken, halihazırdaki risk başlıklarına ek olarak Kovid kaynaklı endişeler risk iştahını baskıladı. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler       

•    14:00 Türkiye – TCMB PPK Toplantı Özeti Önem: Orta 

•    16:30 ABD – Haftalık İşsizlik Başvuruları Önem: Yüksek

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, bu düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağını duyurdu. Ayrıca işverenlere de destek için kredi imkanı sağlayacağını açıklamasında yer verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan bir habere göre, Türk Lirasında mevduata sağlanan stopaj desteğinin süresinin uzatıldığı belirtildi. Buna göre, 31 Aralık tarihinde bitecek olan sürenin, 30 Haziran 2023 tarihinde bitmesine karar verildiği duyuruldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bankaların çıkardığı opsiyonlu KKM ürünlerine önlem geldiği açıklandı. Kur korumalı mevduat hesaplarının türev işlemlere konu edilemeyeceği belirtildi. TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile bu ürünlerin çıkarılamayacağı ifade edildi. Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen yazıda, bu kurala uymayan KKM hesaplarına kur farkı ödenmeyeceği de belirtildi. Bugün Türkiye'de aralık ayına dair ekonomik güven endeksi ve 22 Aralık tarihinde yapılan TCMB faiz kararı toplantısının özetinin açıklanması bekleniyor. 

Avrupa

İtalya Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu açıklamasında, Çin'de artan vaka sayıları sebebiyle Çin'den İtalya'ya gelenler için Kovid-19 testi yapılmasını ve negatif sonuçlu test ibrazını zorunlu hale getirme kararı aldığını duyurdu. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Sözcüsü Robert Saverin açıklamasında, Rusya'nın Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışı yasaklamasının, Alman ekonomisi üzerinde 'pratikte bir önemi' olmayacağını söyledi. 

ABD

ABD yeni önlem açıkladı. Çin'de artan vaka sayıları sebebiyle Çin'den gelen yolcular için test zorunluluğu getirdiğini duyurdu. Çin'den gelen verilerin 'yeterli ve şeffaf' olmadığını ve bu önlemin alındığı belirtildi. Dünya çapında kovid-19'un farklı varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiği aktarıldığı görüldü. ABD'de bekleyen konut satışları kasım ayında aylık bazda %4,0 azalma kaydetti. Beklenti %0,8 azalması yönündeydi. Bugün içinde ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularının açıklanması bekleniyor.”

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —