Tarih: 28.12.2022 06:48

Forex gündem

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in ülkeye gelenlere yönelik karantina zorunluluğunu kaldırarak Kovid tedbirlerindeki gevşeme adımlarını sürdürmesi dün sabah saatlerinde küresel risk iştahını desteklemesine karşın risk iştahındaki iyileşmenin kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Merkez bankalarının sıkılaşma adımları ve küresel ekonomilere ilişkin zayıf beklentiler risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Rusya tavan fiyat uygulamasına misillemeye giderken, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışını yasakladı.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    18:00 ABD – Bekleyen Konut Satışları Önem: Orta

Türkiye

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hazinenin elektrik ve doğal gaz desteğinin bu yıl 138 milyar lirayı bulduğunu belirterek, 'Böylece sübvansiyon tutarı geçtiğimiz yıla göre %70 oranında artmıştır' dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verileri 16 Aralık itibariyle sektörün, kamu mevduat, yabancı mevduat bankalarının TL mevduatta %50 hedefini yakaladığını yerli özel mevduat bankalarının da %50 sınırına dayandığını ortaya koydu. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun yılın son toplantısında, ithal girdi kalemleri ve oranlarının tüm yönleriyle değerlendirildiği ve enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasının görüşüldüğü aktarıldı. Ekonomiye ilişkin 'torba kanun' kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığının borçlanma yetkisine 200 milyar lira ilave edildi.

 

Avrupa

 

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Euro Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu zorlu ekonomik koşulların hem bireyleri, hem şirketleri test edeceğine ilişkin uyarıda bulundu.

 

ABD

 

ABD’de ticaret açığı Kasım ayında bir önceki aya göre 15,5 milyar dolar azalarak 83,3 milyar dolara geriledi. Bu Ekim 2021 sonrası en düşük seviye olarak kaydedildi. Kasım ayında ihracat bir önceki aya göre 5,3 milyar dolar azaldı ve 168,9 milyar dolar oldu. İthalat ise aynı ayda 20 milyar dolar azalarak 252,2 milyar dolara geriledi. Böylece açık Kasım ayında ithalattaki düşüş nedeniyle yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Ülkede perakende stoklar %0,1, toptan stoklar ise %1 oranında artış gösterdi. S&P CoreLogic Case-Shiller, Ekim ayına ilişkin ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımladı. Endeks, Ekim’de aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak %0,5 azalırken, yıllık bazda %8,6 artarak Ekim 2020'den bu yana en düşük artışı kaydetti. Ülkede konut fiyatları yüksek kredi faizleri ve ekonomiye yönelik endişelerle Ekim’de de düşüşünü sürdürdü. Bugün ABD’de bekleyen konut satışlarının açıklanması bekleniyor.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —