Tarih: 12.12.2022 13:07

″Hem KİK ülkeleri hem de İran Çin'in dostlarıdır″

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, hem Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) ülkeleri hem de İran’ın Çin’in dostları olduğunu ve Çin’in her iki tarafla ilişkileri geliştirmesinin üçüncü bir tarafı hedef almadığını kaydetti.

Çin-KİK Zirvesi kısa süre önce Riyad’da düzenlendi. İki tarafın liderleri, Çin ve KİK ülkeleri arasında siyasi karşılıklı güvenin pekiştirilmesi ve çeşitli alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi konularında önemli fikir birliğine vardı. Bunun yanı sıra bazı yorumculara göre, Çin KİK ülkeleriyle gelişen ilişkileri nedeniyle İran’la ilişkilerini ihmal etmeyecek.

Wang Wenbin, kısa süre önce düzenlenen Çin-KİK Zirvesi’nin büyük önem taşıdığını ve zirvede ortak bildirinin yayınlanmasının yanı sıra Çin-KİK Stratejik Diyaloğu 2023-2027 Eylem Planı’nın onaylandığını hatırlattı.

Wang Wenbin, Çin’in KİK ülkeleriyle arasındaki ilişkileri geliştirmesinin çeşitli alanlarda pratik iş birliğini derinleştirmeyi ve iki halka yarar getirmeyi amaçladığını ifade etti.

Çin ve İran arasındaki ilişkilerin geleneksel dostluğa dayandığını dile getiren Wang Wenbin, Çin ve İran’ın kapsamlı iş birliği planını imza attığını ve bu yılın başında çalışmaları başlattıklarını vurguladı.

Wang Wenbin, Başbakan Yardımcısı Hu Chunhua’nın bugün İran’ı ziyaret edeceğini ve bu ziyaretin Çin ve İran arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesine olumlu etki bırakacağını sözlerine ekledi.

Wang Wenbin, KİK ülkeleri ve İran’ın iyi komşuluk ve dostluk ilkesine dayalı ilişkileri geliştirmelerini ve Körfez bölgesinin kalkınması ve istikrarını ortaklaşa yürütmelerini desteklediklerine dikkat çekti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —