Tarih: 17.12.2022 09:30

ESHOT'ta çevreci tasarruf

Facebook Twitter Linked-in

ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüslerin son durak, aktarma ve garajlardaki boşta çalışma sürelerinin önüne geçen yeni uygulamasıyla hem tasarruf edecek hem de çevreyi koruyacak.

Şoför eğitimleri ve otomatik motor kapatma sistemi sayesinde 2023 yılında yaklaşık 60 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Bu sayede ayrıca 6 bin 700 tonluk karbondioksit salımının da önüne geçilecek.

Son durak, aktarma ve garaj alanlarında rölantide bekleme sürelerinin azaltılması için şoförlerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık çalışmaları yapıldı. Yeni geliştirilen sistemle otobüslerin maksimum 5 dakika boşta çalışmasına izin verecek otomatik motor kapatma sistemi devreye alındı.

2022 yılının ikinci yarısında rölantide çalışma oranlarında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş görüldü. Toplam 1 milyon 200 bin litreye yakın akaryakıt tüketiminin önüne geçildi ve yaklaşık 29 milyon TL’lik tasarruf sağlandı.

“Takip sistemi kuruldu”

ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Eser Atak, küresel iklim krizi yaşandığının altını çizerek, “En önemli nedenlerinden biri atmosfere salınan karbon miktarının aşırı derecede artması. Bunun azaltılması büyük önem taşıyor. Otobüslerimizden kaynaklanan karbon salımını olabildiğince düşürmek için rölanti sürelerini azaltılmayı hedefledik. Son duraklarda, aktarma merkezlerinde ve garaj alanlarındaki boşta çalışma sürelerini en aza düşürdük. Bunun takibini de araç bilgisayarlarından yapıyoruz.” dedi.

Hedef, 60 milyon TL ve daha temiz hava

Sistemin akaryakıt giderlerinin yanı sıra karbon salımını da azaltacağını ifade eden Atak, şunları kaydetti:

“Rölantide çalışması fazla olan araçları kullanan şoför arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirdik. Projeyle birlikte otomatik kapanma sistemi de geliştirdik. Gelecek yıl 2,5 milyon litre yakıt tasarrufu öngörüyoruz. Akaryakıtın bugünkü litre fiyatı üzerinden hesapladığımızda yaklaşık 60 milyon TL’lik tasarruf sağlayacağız.

“Şoförlerimize karşı anlayış rica ediyoruz”

Atak, İzmirlilere, ESHOT’un başlattığı bu anlamlı projeye duyarlı olmaları çağrısında da bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle yaz aylarında, son duraklarda ve aktarma merkezlerinde, araç bekleme halindeyken yolcularımız aracın serin tutulması için klimaların açık kalmasını istiyor, kışın da ısıtma sistemlerinin çalışmasını istiyor. Bu nedenle toplamda ciddi bir akaryakıt ve kaynak sarfiyatı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Tüm hemşerilerimizden bu konuda hassasiyet bekliyor ve şoförlerimize karşı anlayışlı olmalarını önemle rica ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —