• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Erkek beyni farklı, kadın beyni farklı çalışıyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, erkeğin genetik olarak poligamik, kadının da monogamik olarak eğiliminin fazla olduğuna dikkat çekti.

GÜNCEL 25.09.2023 14:27:19 2512
Erkek beyni farklı, kadın beyni farklı çalışıyor
Haberi Sesli Oku

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İdeal olan, tek kişiyle ömür boyu sadakate dayalı bir ilişki kurabilmek” Boşanmaların büyük bir kısmında nedenin aldatma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, erkeğin genetik olarak poligamik, kadının da monogamik olarak eğiliminin fazla olduğuna dikkat çekti. 
Sadakatsizlikte erkek beyni ile kadın beyninin farklı çalıştığını dile getiren Prof. Dr. Tarhan, cinselliğin ve erotizmin erkek dünyasında daha ön planda olduğunu, kadın dünyasında ise romantizmin ön planda bulunduğunu söyledi.
Tek gecelik beraberliklerde erkeğin unutup, ilgilenmediğini, kadının ertesi gün telefon beklediğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Genellikle avcı erkekler romantizm verirler, erotizm isterler. Mesela avcı kadınlar da erotizm verirler, romantizm isterler. Denge sağlıyor ama işte erkek ile kadını birbirine bağlayan şey bu aslında.” dedi. Kişilerin ‘Boşanma kararı almadan önce evliliğin devam etmesi için elimden geleni her şeyi yaptım’ diyebilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Evlilik mertebesi, bireyler kutsal değildir ama aile yaşamı kutsaldır. Kendini güvende hissettiği alandır.” ifadesinde bulundu.  Evlilikle ilgili kavramların değiştiğini, modernizmin evlilikle ilgili önem ve öncelikleri değiştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı bir yaşam felsefesinin ortaya çıktığını, bazı insanların da hazları olmadan evin verdiği o huzur için evliliğini sürdürdüğünü söyledi. Haz geçici, huzur uzun vadeli…Haz duygusunun geçici, huzurun ise uzun vadeli olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “En doruk haz duygu olan orgazm en fazla 8 dakika sürüyor. Yani onun için geçici. Hazlar hep geçicidir, huzur ve esenlik kalıcıdır, uzun vadelidir.” dedi.
 Evlilikle ilgili 2 karar olduğunu, bunların birinin evlenme, diğerinin de boşanma kararı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Anne babadan boşanma olmuyor çünkü karı kocadan boşanma oluyor. Çocuklara annelik ve babalık devam ediyor. Bu nedenle çocukların iyiliği için anne babanın beraber bir araya gelebilmesi lazım. Yani çocukların iyiliği için bir araya gelebilen boşanmalar daha sağlıklı bir boşanma oluyor” diye konuştu.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İdeal olan, tek kişiyle ömür boyu sadakate dayalı bir ilişki kurabilmek” Boşanmaların büyük bir kısmında nedenin aldatma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, erkeğin genetik olarak poligamik, kadının da monogamik olarak eğiliminin fazla olduğuna dikkat çekti. “Bu, erkeği aldatma eylemini gerçekleştirmeye daha yatkın yapıyor ama haklı yapmıyor.” Diyen Tarhan, kadının monogamik eğilimleri daha fazla olduğu için evliliği devam ettirebilmesinin biyolojik temeli olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilikteki en temel yükümlülüklerden birinin ‘sadakat yükümlülüğü’ olduğunu belirterek, aldatmayı ‘sadakat yükümlülüğüne uymamak’ olarak tanımladı.
 “Bir kişi ‘Hem evlenirim hem kafama göre yaşarım’ diyorsa zaten sadakat yükümlülüğü yoktur. O kişide evlilik olgunluğu da yoktur. Böyle kişilere evlenmemelerini öneriyoruz, çünkü yapamaz evliliği.” diyen Prof. Dr. Tarhan, bu kişilerin yetiştireceği çocukların da sağlıklı olamayacağını ifade etti. ABD’deki boşanma sebeplerinin yüzde 90’ı aldatma
Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: “Genellikle fırtınalı evliliklerin en büyük sebebi; aldatmalar… Aldatmalar şu anda modernizmin kâbusu durumunda. Küresel olarak ciddi bir şekilde artış var. Bu da evlenme isteğini azalttı. Evlilik dışı yaşantıyı ortaya çıkardı. Nikahsız beraberlikleri ortaya çıkardı. ABD’deki boşanma sebeplerinin yüzde 90’ı resmi kayıtlarda aldatma gözüküyor. Türkiye’de bu rakam yüzde 10 bile değil. Çünkü gerçeği yansıtmıyor. Şiddetli geçimsizlik, ruhsal uyumsuzluk gibi şeyler söyleniyor. Çünkü bizim toplumumuzun kabul etmediği bir durum olduğu için… Bu şekilde, anlaşmalı boşanma şekilde hızla bitiriyorlar.” 
Erkek genetik olarak poligamik
Bazı kişilerin aldatmaya meyilli olmadığını dile getiren Prof. Dr. Tarhan, erkeğin genetik olarak poligamik, kadının da monogamik olarak eğiliminin fazla olduğunu dile getirdi.
 Prof. Dr. Tarhan, şunları kaydetti: “Poligamik yani çok kişiyle beraber olma… Çünkü milyarlarca sperm yapıyor bir erkek hayatı boyunca. Ama kadının yumurtalık sayısı 400 tane. Bu biyolojik olarak da insanın neslinin devamı için de poligamik olması, biyolojik bir mekanizma olarak yaradılıştan var olan bir şey. Bu, erkeği aldatma konusuna daha yatkın yapıyor ama haklı yapmıyor. Erkeğin bu konuda daha büyük riski var, sadakati uygulama noktasında. Kadının böyle durumlarda monogamik eğilimler daha fazla olduğu için evliliği devam ettirebilmesinin biyolojik temeli de var.”
 İnsanın mutluluğu için de sadakat şart
 “İnsanın mutluluğunda ideal olan, tek kişiyle ömür boyu sadakate dayalı bir ilişki kurabilmek.” diyen Prof. Dr. Tarhan, ‘Ben feminizm savaşçısıyım’ diyen bir hanımefendinin ‘Bir kadının konforu nerededir?’ sorusuna ‘Bir erkeğe ömür boyu sadakate bağlı ilişki’ dediğini de ifade etti. “Eşleşme ayrı, evlilik ayrı. Eşleşme biyolojik, evlilik kültürel.” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kültürel olduğu için evliliğin üçte birinde biyolojik etkilerin yani hormonların, evliliğin kalanının da sosyal öğrenme ve kültürel olduğunun altını çizdi. Sevme eğiliminin nesnesinin de kültüre göre değiştiğini, kiminin doğayı, kiminin parayı, kiminin gücü, kiminin karşı cinsi, kiminin de yaradanı sevdiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Sevme duygusu temelde iki tarafta da var ama bu sevme duygusunu çiftler birbirine yöneltebiliyorsa eğer bunu başarabiliyorlar.” dedi.
 Riskli davranışlar yönetilebiliyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir kişi eğer evlilik olgunluğuna sahipse riskli davranışını yönetebildiğine dikkati çekerek, “Mesela eşine sadakatsizlik yapmıyor ama iş hayatında riske giriyor, sosyal hayatta riske giriyor. Evlilik bağlarını sürdürerek bunu yapabiliyor kişi. Bunun için böyle durumlarda bu riskli davranışın hangi alana kayacağı kişinin özgür iradesine bağlı. Onu toplum, kültür, aile öğretiyor.” diye konuştu.
Güvenli bağlanmanın önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Tarhan, evlilikte bağlanmayı yönetebilmenin, evliliği yönetebilmek olduğunu da anlattı.
 “Pornografi ile uğraşıyorsa, bu sanal sadakatsizliktir”
 Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aldatmanın çeşitlerine de değinerek, şöyle dedi:  “Dört beş çeşit aldatma vardır. Duygusal sadakatsizlik var, cinsel sadakatsizlik var, hem duygusal hem cinsel sadakatsizlik var. Bir de yeni olarak internet sadakatsizliği çıktı, sanal sadakatsizlik. Sanal sadakatsizlikte mesela ne oluyor? Pornoya giriyor. Pornografi ile uğraşıyorsa, bu bir sanal sadakatsizliktir.”  Prof. Dr. Tarhan, evlenen kişilerin ilk başta birbirlerine iyice bağlı olarak evlendiklerini, sonra kadının kendini çocuğa, erkeğin de işe verdiğini ve aradaki bağın zayıfladığını, duygusal mesafenin açıldığını belirterek, şunları kaydetti:  “Bir araya gelip gidiyorlar, aynı evde ama duygusal mesafe açılıyor. Mesela bu mesafe açılınca soğuma oluyor. Soğuma olduğu zaman o mesafeyi kapatmazsa kişi, duygusal olarak kendini özellikle kadınlar yalnız hissetmeye başlıyor. Eşinin sadakatini sorgulamaya başlıyor. Kıskanç bir tipse kadın veya erkek bu sefer telefonlarını kontrol ediyor. Her şeyi kontrol ediyor, hiçbir şey olmadığı halde korktuğu şeyi davet ediyor. Devamlı bu korku ile yaşarsa, korktuğu şeyi davet ediyor, bunu kendini gerçekleştiren kehanet diyoruz.”
MHA


 

 

 

Anamur Kaymakamı Duru: Hafızlarımız, Kur’an’ın Muhafızlarıdır

Promosyon Powerbank ile Yeni Nesil Tanıtım Avantajı

Baskılı Kupa Bardak Modellerinde En Yeni Trendler

Alice Walton'un Serveti Türkiye'nin üçte Biri Ailesinin Serveti ise Ülkemizin 1,5 katı. Walton Ailesinin serveti ise 432 milyar dolarla Türkiye'yi yaklaşık 1,5 kat geçiyor.

Meteorolojiden Kuraklık Sendromu Uyarısı; ‘Ateş Topu” Senaryosu Kapıda mı?’

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Ankara’da Modern Diş Tedavisi Deneyimi

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Döviz ve TL İlişkisinde Son Durum Ne?

Bankacılık ve Tarım Verileri Bu Zirve Ele Alındı

Karahan’dan Enflasyonda Yılsonu Hedefimiz Yüzde 24

AK Parti 24. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan R.Tayyip Erdoğan Katıldı

BTC'nin Yükselişi Sürdürülebilir mi?

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Mithat Ünal’dan Zaman Mekân Kitabı AN Büyük İlgi Görmeye Başladı

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur’da Nöbetçi Eczane

‘Savaş Bitmezse, Trump Rus Ekonomisini Çökertebilir’

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

Brezilya ve Çin Liderlerinden Rusya-Ukrayna İçin Diplomatik İnisiyatif

BM’den “Dijital Uçurumu Kapatalım Çağırısı

Dünyamızın Hayatı Tehlikede

Çin’in Büyük Hamlesi: ABD’ye Paralel Kendi Küresel Düzenini Kuruyor

Yükleniyor

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

INTERPOL Tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Dolandırıcı, JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
8.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
9.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
10.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.