Tarih: 19.10.2022 09:49

Çin’in nükleer silahsızlanma konusundaki tutumu

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) silahsızlanma işlerinden sorumlu Büyükelçisi Li Song, dün 77. Genel Kurulu’nun birinci komitesi oturumunda Çin’in nükleer silahsızlanma konusundaki tutumunu açıkladı.

Li Song, şu anda küresel güvenlik ortamının sürekli kötüleştiğine dikkat çekerek nükleer silahların rolü ve nükleer savaş riski gibi konuların uluslararası toplumun ilgisini yeniden çektiğini belirtti.

Li Song, Çin’in nükleer silahsızlanma konusunda 6 öneri ortaya koyduğunu bildirdi;

Birinci olarak uluslararası toplumun gerçek çok taraflılığı yerine getirerek ortak, kapsamlı, iş birliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik düşüncesini uygulaması gerekir. Büyük güçler, özellikle nükleer silahlara sahip olan ülkeler, stratejik rekabeti, ideolojik çizgileri ve blokların çatışmasını terk etmeli, özel güvenlik ve mutlak güvenlik takıntısını bırakmalı, kendi güvenliklerini diğer ülkelerin güvenliğinin üstünde tutmamalı ve nükleer silaha sahip olmayan devletleri zorbalığa uğratmamalı.

İkincisi, en büyük nükleer cephaneliğe sahip ABD ve Rusya, nükleer silahsızlanma için özel ve tarihsel sorumluluklarını etkin biçimde yerine getirmeli ve nükleer cephaneliklerini kanıtlanabilir, geri dönülmez ve yasal olarak bağlayıcı biçimde önemli ve sürdürülebilir bir şekilde azaltmalı, sonunda topyekûn ve tam nükleer silahsızlanmayı başarmak için koşulları yaratmalılar.

Üçüncüsü, nükleer silah sahibi ülkeleri, nükleer silahların ulusal güvenlik politikalarındaki rolünü azaltmak için pratik düzenlemeler yapmalı, önleyici vuruşa odaklanan nükleer caydırıcılık stratejilerinden vazgeçmeli, nükleer silah sahibi olmayan ya da nükleer silahların olmadığı bölgelere karşı nükleer silah kullanmamalı ya da kullanma tehdidinde bulunmamalı.

Dördüncü olarak, nükleer silahları paylaşmak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın amaçları ve ilkelerine aykırıdır; teşvik edilmemeli veya yayılmamalıdır.

Beşincisi, ocak ayında Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa'yı kapsayan 5 nükleer devlet 5 Nükleer Devlet Liderinin Nükleer Silahı Önleme ve Silahlanma Yarışından Kaçınma Ortak Açıklaması’nı yayımladı ve “nükleer savaş kazanılamaz ve asla yapılmamalıdır” fikri teyit edildi. Bu tarihi ortak açıklama ciddi bir şekilde uygulanmalıdır.

Son olarak, uluslararası toplum nükleer silahların yayılmasını önleme sistemine zarar veren herhangi bir yanlış eyleme kararlı bir şekilde karşı çıkmalıdır.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —