• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Ekonomik göstergeler yol haritamız olacaktır

Yılın ilk çeyreğini geride bırakıyoruz. Bankacılık Krizi, Merkez Bankalarının Para Politikası Kararları ve Resesyon bu çeyreğin en dikkat çeken konu başlıkları oldu.

GÜNCEL 31.03.2023 08:38:04
Ekonomik göstergeler yol haritamız olacaktır

Yılın ilk çeyreğini geride bırakıyoruz.

Bankacılık Krizi, Merkez Bankalarının Para Politikası Kararları ve Resesyon bu çeyreğin en dikkat çeken konu başlıkları oldu.

Güçlü ekonomik göstergelerle faiz artırım temposunda hızlanma beklenirken gündemimize bomba gibi düşen bankacılık krizi sürecin en canlı gelişmesi olarak dikkat çekti.

ABD’nin en büyük 16. bankası Silicon Valley Bank iflası ile başlayan, Credit Suisse ile Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizine ilişkin başlangıç aşamasındaki riskler verilen mesajlar ve alınan aksiyonlar ile birlikte şuan ki gündemimizde çok magazinsel değil. Ancak bu süreçte yeni banka iflaslarının krizi tetikleyebileceği, mevcut kriz sebebiyle küçük bankalardan büyük bankalara kayan mevduatların bankalar üzerinde oluşturduğu baskı ve piyasalar üzerinde sistemik risk fiyatlaması yeni dönemde bankacılık tarafından gelecek mesajlarla yeniden incelenecektir. Özellikle faiz artışı temposunun devam ettiği bir süreçte bir yandan likidite diğer yandan da resesyon gibi sorunların magazinsel değeri olduğu bir ortamda yılın ilk çeyreğini geride bırakıyoruz. Nisan ayında bu konulara yönelik gelecek haber akışları, sürece ilişkin risk kavramını değerlendirebilmek adına da önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Bilindiği üzere bankacılık krizi öncesinde özellikle Şubat ayı Büyüme, Enflasyon, İstihdam gibi önemli ekonomik verilerin sonuçları Dünyanın en önemli oyuncusu Fed’in daha agresif tonda faiz aksiyonuna girme beklentisini ön plana çıkartmış, fiyatlama alanında bu durumun etkisi izlenmişti. Özellikle Fed Başkanı Powell’ın veriler garanti ederse daha hızlı artışlar oluşabilir vurgusu vadeli tahminlerde beklentileri o kadar şahinleştirmişti ki bu hızlı gidişi ancak Silikon Vadisi Bankası iflası ile başlayan Bankacılık Krizi durdurdu. Her ne kadar 4 büyük merkez bankası (Fed +25, ECB +50, BoE +25 ve SNB +50) Enflasyon vurgusu ile Mart ayı toplantılarında toplamda 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirse de bankacılık krizi vadeli tahminlerde Fed üzerindeki faiz artışı temposundaki agresif beklentinin törpülenmesini sağladı. Ancak bu sefer de kriz ile birlikte Fed ile piyasa arasında ters bir ayrışma izlendi. Bu ayrışmanın adı da faiz indirimi.

Vadeli tahminleri incelediğimizde Mayıs ayı için 25 baz puan faiz artışı fiyatlama alanı içerisinde yer edinmekle birlikte faiz artış döngüsünün sona ereceği, Temmuz ayı itibariyle de indirim aksiyonunun başlanacağı ve yıl sonuna kadar kabaca 75 baz puan faiz indirimi gündemimizi meşgul etmektedir. Tek sorun Fed’in bu düşünceyi desteklememesi ki Mart ayı toplantısında herhangi bir indirim düşüncesi içerisinde yer almadığı net bir şekilde Başkan Powell tarafından aktarıldı.

Fed kararlarına rağmen piyasalarla banka arasındaki ayrışma dikkat çekerken yılın ikinci çeyreğine başlıyoruz. Nisan ayında ECB ve Fed toplantıları olmadığı için bu ay içerisinde sonuçlarına ulaşacağımız önem derecesi yüksek göstergeler hem bankaya yönelik spekülatif beklentiler oluşturacak hem de A’dan Z’ye çoğu varlık fiyatı üzerinde hareketliliği artıracaktır.

7 Nisan ABD Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı 12 Nisan ABD Enflasyon 19 Nisan Euro Bölgesi Enflasyon 20 Nisan Euro Bölgesi Büyüme 27 Nisan ABD Büyüme

Nisan ayının en önemli takvim verileri olarak izah edilebilir. Gerek bankacılık sistemine yönelik gelecek açıklamalar gerekse veri bazlı merkez bankası üzerindeki spekülatif beklentiler gerekse etkileri bazında resesyon konusuna yönelik düşünceler A’dan Z’ye varlık fiyatları için hareketli bir ay geçirmesini, Mayıs ayı merkez bankası trafiği üzerinde etkili olmasını sağlayabilir.

Fiyatlama tarafında;

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranındaki düşüşler son dönemde dikkat çekse de ilgili düşüşlerin %3,40 - %3,50 bölgesi ile sınırlı kalması piyasaların rahatlamasını engelliyor. Bu açıdan özellikle ABD borsaları için baskılayıcı mı yoksa nefes alıcı bir ortam mı izlenecek hususunda ilgili bölge referans olarak dikkate alınabilir.

Dolar Endeksindeki düşüşler 102 seviyesi altında kalıcılaşması durumunda 99 – 100 bölgesi gündemimizi meşgul edeceği gibi ilgili bölgede verilecek reaksiyonlar dikkatle takip edilmelidir.

EURUSD tarafında yaşanılan yükselişler daha önceki zirve 1,0950 seviyesini tekrar gündeme taşırken ilgili seviyede yer alan 610 günlük üssel hareketli ortalama parite için 1,12 – 1,15 mi yoksa 1,05 mi konuşalım sorusunun cevabı için dikkatle takip edilecektir. Her ne kadar teorik 1,0950 önemli olsa da psikolojik 1,10 seviyesi ana bölge olarak kaydedilmiştir.

Merkez Bankaları ile baskılanan Bankacılık krizi ile birlikte küllerinden doğan değerli metaller için de Nisan ayı trend rallisi mi yoksa tepki satışı mı sorusunun cevabı için önemlidir. Ons Altın 1950, Ons Gümüş 22,00 seviyesi üzerinde kalma konusunda ısrarcıyken Nisan ayı verileri ilgili bölgeyi dip olarak kabul ettirebilirse Altın için 2070 tarihi zirve ve Gümüş içinse 2022 yılı zirve seviyesi 26,95 yeni dönemin beklentileri arasında yerini almasını sağlayabilir.

2022, ABD borsaları için kabus dolu bir yıldı. Borsa endekslerinden şirketlere kadar sergilenen negatif performans yatırımcıları hayal kırıklığına uğratsa da 2023 yılının geçiş yılı olması ve merkez bankası faiz artırım temposunun sona erme sürecinin yaklaştığı bir ortamda sergiledikleri yükselişler dikkat çekmektedir. Benchmark SP500 sihirli gösterge 200 günlük basit hareketli ortalama 3950 üzerindeki seyir ile yeni mesajlar vermeye çalışırken teknoloji endeksi Nasdaq100 ise 12000 – 12500 bölgesini dip yapmaya çalışmaktadır. Nisan ayının geneli mevcut seviyelerin dip kabul edip etmeyeceğini anlayabileceğimiz, ayı piyasasından boğa piyasasına geçiş magazinsel başlıklarının popülerlik kazanıp kazanmayacağını takip edeceğimiz bir ay olarak kritik bir önem arz etmektedir.

Mevsimsellik ve üretim faktörleri yılın ilk çeyreği için enerji sektörü üzerinde önemli bir fiyatlama değişimi gerçekleşmesini sağladı. Bir yandan yıl başından bu yana yüzde 50’ye yakın düşüş ile 2020 Mart dip noktası 1,58$’a düşme beklentisinin gündemi meşgul ettiği Doğalgaz, diğer yandan da sihirli gösterge 233 aylık üssel hareketli ortalamalar (Ham Petrol 62,50 / Brent 67,50) üzerinde kalmayı sürdürerek dip algısı oluşturmaya çalışan Ham Petrol ve Brent Petrol özellikle yılın ikinci çeyreğinde enflasyon teması üzerinde baskı oluşturup oluşturmayacağı hususunda gündemi takip edeceğimiz referans göstergeler olarak izah edilebilir.

Yılın ilk çeyreğinin son bölümünü oldukça hareketli bir şekilde izlediğimiz popüler haberlerin yılın ikinci çeyreğinde de popülerliğini koruyacağı bir ortamda A’dan Z’ye varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceği unutulmamalıdır.

Kaynak GCM Yatırım-Kudret Ayyıldır
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Wixir Creative Media ile Trendyol Ajansı Arasındaki Farklar ve Avantajlar

Rekabet Kurulundan Cips Markalarına Ciddi Soruşturma

Kamu Kurumlarına 57 Bini Aşkın Alım Yapılacak: Son Başvuru 24 Mayıs

Pes Dedirten Sahtekarlık Jandarma Operasyonunda Ortaya Çıktı

Milyonlarca Çalışana 8 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi

En Düşük Emekli Maaşları İçin Temmuz Zam Kararları Açıklandı!

Eksik Primi Olanlar İçin Emeklilik Fırsatı: Prim İndirimi Onaylandı!

Yeni Emeklilik Düzenlemeleri ve İmkanlar Yolda

Kamu ve Emekli Promosyonları Yeniden Düzenlendi İşte Detaylar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından O Ailelere 15 Mayısta, 7.608 TL Ödeme

İş Bankası'ndan 2 Bin TL Mayıs Kampanyası

İmam Hatip Öğrencileri Evliya Çelebi Yolunda

Anamurda Trafik Haftası Etkinliklerinde Sürücülere Uyarıcı Broşürler

Anamurda Öğretmenlerden Eğitimde Şiddet Yasası Çıkarılsın Çağırısı

Anadolu Lisesi'nin Kariyer Günleri Konuğu Cumhuriyet Başsavcısı Meriç Dede

Gazipaşa da Lastiği Patlayan Uçaktaki 190 Kişi Tahliye Edildi

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş Cinayetinde Çakarlı Araç Detayı

Suriye Savunma Bakanlığı Açıkladı: 'İsrail'in Şam'a Yönelik Füzeleri Düşürüldü'

Müdürün Öğrenci Tarafından Ölümü Nedeni İle Öğretmen Sendikalarından İş Bırakma Kararı

Öğretmenlik Meslek Taslağı Meclise Geliyor

Anamur Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmama Hatip Lisesi Arapça Şiir Okuma Yarışmasında Mersin Birincisi Oldu

Jandarmadan DEAŞ'a Yönelik Terör Operasyonu: 15 Gözaltı

Bayanlardan Üretim Mesajı: ’Elimizde Kazma, Başımızda Yazma Çalışmaya Devam’

Bardak Yıkama Makinesi Satın Al

Mersin İl Jandarma Komutanlığı'ndan Uyuşturucu Madde Operasyonu

Jandarma’dan Kaçak Makaron Operasyonu

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Öğrencileri We Are Ready Projesinde Büyük Başarı Gösterdi

Fen Lisesinin Çağlası Protect 4 Elements" Projesi Kapsamında

Anamur Kültür Derneğinden Dereköy Turu

Altın Bir Yatırım Aracı Olmaya Devam Ediyor mu?

Yükleniyor

Rekabet Kurulundan Cips Markalarına Ciddi Soruşturma

Kamu Kurumlarına 57 Bini Aşkın Alım Yapılacak: Son Başvuru 24 Mayıs

Pes Dedirten Sahtekarlık Jandarma Operasyonunda Ortaya Çıktı

İmam Hatip Öğrencileri Evliya Çelebi Yolunda

Anamurda Trafik Haftası Etkinliklerinde Sürücülere Uyarıcı Broşürler

Anamurda Öğretmenlerden Eğitimde Şiddet Yasası Çıkarılsın Çağırısı

Anadolu Lisesi'nin Kariyer Günleri Konuğu Cumhuriyet Başsavcısı Meriç Dede

Gazipaşa da Lastiği Patlayan Uçaktaki 190 Kişi Tahliye Edildi

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş Cinayetinde Çakarlı Araç Detayı

Suriye Savunma Bakanlığı Açıkladı: 'İsrail'in Şam'a Yönelik Füzeleri Düşürüldü'

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Klasik Spor Ayakkabılar: Zamansız Tarzın Vazgeçilmez Parçası

Borsa ve BIST100 Endeksi Güncel Haber Kaynağı

İstanbul'da Sünnet Tahtı Kiralamak

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

EKPSS, Sonuçları 23 Mayısta Açıklanacak

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16