-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,28% 0,19
-
EURO
51,29% 0,99
-
GRAM ALTIN
6628,91% -3,21
-
Ç. ALTIN
11186,94% -2,43
İzmir'de ″13. Karaburun Üzüm Şenliği″ başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “13. Karaburun Üzüm Şenliği” başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “13. Karaburun Üzüm Şenliği” başladı.
Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kösedere Üzüm Şenliği, iki yıllık pandeminin ardından bölgenin üzüm üreticileri İzmirlilerle Kösedere Mahalle Meydanı’nda buluştu. Pandemi nedeniyle verilen iki yıllık aranın ardından düzenlenen geleneksel etkinliğe İzmirliler ilgi gösterdi.
13. kez düzenlenen Kösedere Üzüm Şenliği’ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer ile Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve eşi Teoman Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, yöre halkı ve İzmirliler katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yurtseverlik, milliyetçilik, ulusalcılık adına ne derseniz deyin önce bu toprağın bereketine sahip çıkmakla başlar. Bu toprağın bereketini, bu toprağın namusunu, bu toprağın gücünü bizler koruyacağız. Dedelerimizin, torunlarımızın toprağına sahip çıkacağız.” ifadesinde bulundu.

Şenlik açılış konuşmalarının ardından kortej ve stant ziyaretleriyle devam etti. Şenlikte ayrıca üreticilerle “Bağcılığın Sürdürülebilirliği” söyleşisi de düzenlendi. Moderasyonunu ziraat mühendisi, araştırmacı, yazar Bilge Keykubat’ın yaptığı söyleşide Yüksek Ziraat Mühendisi Sacit İnal, üreticiler Yakup Aksür, Mehmet Özduran, Ahmet Eren Karaburun’da bağcılığın nasıl artırılabileceğine dair bilgi paylaştı. Üretici Yakup Aksüt söyleşinin ardından Pekmez Atölyesi’nde üzüm sıkım tekniklerini anlattı.
“Tarım kültürünün yok olması asla kader değil”
Karaburun’un en özel günlerinden birinde yöre halkıyla birlikte olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Üzüm, zeytin ve keçi coğrafyası olan Karaburun, Anadolu bereket uygarlığının izlerini yaşatmaya devam ediyor. Etkisini giderek artan bir şekilde hissettiğimiz iklim krizi gibi sorunlara kalıcı çözümler üretmek için, doğamızla uyumu, bir kültüre dönüştürmek zorundayız. Bunun için atmamız gereken en temel adım, tarımın temel girdileri olan tohumu, suyu ve toprağı korumak.” diye konuştu.
Gıda güvenliğinin teminatı olan üreticilerin doğdukları yerde doymasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Başkan Soyer, “Tüm bu anlattıklarıma İzmir’de biz kısaca 'Başka Bir Tarım' dedik ve bugün adım adım gerçekleştiğini gördüğümüz bir hayalle yola çıktık. Başka bir tarım mümkün. Biz diyoruz ki tarım sadece büyük ölçekli üreticilerin, sanayi kuruluşlarının yapabileceği bir şey değil. Tarih boyunca da böyle olmadı. Tarih boyunca hep küçük üreticinin, doğduğu yerde doymasını sağlayan bir sektör olmasını sağlamıştır. Tam da bu nedenle Anadolu dünyanın tahıl ambarı olmuştur. Köylü köyünü terk ediyor işsiz ordusuna katılıyor. Bizim tarım kültürümüz giderek yok oluyor. Peki bu bir kader mi? Asla değil! Çok iyi biliyoruz ki içine düştüğümüz hayat pahalılığı, bu yüksek enflasyon, ekonomik kriz asla bir kader değil.” dedi.

“Toprağımızı bizler koruyacağız”
İzmir’in, bereketli ovalarıyla, dağları ve vadileriyle, deltaları ve akarsularıyla 8 bin 500 yıldır doğayla uyumlu yaşama ilham veren bir yer olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “Bu eşsiz coğrafyada tümü yerli tohum ve ırklarla üretilen çok değerli beş ürün grubu, bizim öncelikli ürünlerimiz. Bunlar, üzüm, incir ve badem gibi kuraklığa dayanıklı meyveler, atalık tahıl ve baklagiller, kıyı balıkçılığı, mera hayvancılığı ve elbette zeytin. Bu ürünlerimiz, kuraklığa ve iklim krizine dirençli İzmir Tarımı politikamızın omurgasını oluşturuyor. Karaburun’da da bunların hepsi yetiştiriliyor.” ifadesinde bulundu.
Keçi kültürünün cennetinin Karaburun ilçesi olduğuna değinen Başkan Soyer, “Karaburun dünyanın en güzel en bereketli coğrafyalarından biri. Ne yazık ki ne Karaburun, ne İzmir, ne de Türkiye sahip olduğu bu zenginliklerle bu potansiyelle uyumlu bir hayat kalitesinde yaşamıyor. Hiç birimiz yaşamıyoruz ve hiç birimiz bunu hak etmiyoruz. Biliyoruz ki bu bir kader değil bunu değiştireceğiz. Yurtseverlik, milliyetçilik, ulusalcılık adına ne derseniz deyin önce bu toprağın bereketine sahip çıkmakla başlar. Hiç kimse ahkam kesmesin. Bu toprağın bereketini, bu toprağın namusunu, bu toprağın gücünü bizler koruyacağız. Dedelerimizin, torunlarımızın toprağına sahip çıkacağız. Bu topraklarda güle oynaya hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Ne mutlu ki öncülüğü tarım ve kırsal kalkınma olan başkanımız var”
Üzüm şenliğinin, ilçenin ve Kösedere’nin tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise “Bugün ülkemiz tarihinin en derin ekonomik krizini ve derin yoksullaşma sürecini yaşamaktadır. Uygulanan hatalı ekonomi ve yanlış tarım politikaları nedeniyle başta tarım sektörü olmak üzere üreticilerimiz korkutucu hızla topraktan ve üretimden uzaklaşmaktadır. Anlamak isteyenler için tarihi olaylarla dolu pek çok olay yaşıyoruz. Dört mevsimi doya doya yaşayan topraklarından adeta bereket fışkıran cennet ülkemiz en az 200 milyon insanı rahatlıkla doyurabilecek bir potansiyele sahipken bugün Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilen buğday ve mısır yüklü gemilerin yolunu gözlemenin utancı içerisindeyiz.” dedi.
“Bu utanç prangasını atacağımız günler çok yakın.” şeklinde konuşan Başkan Erdoğan, “ Yaşadığımız zengin coğrafya Karaburun’a özgü tarım ürünlerinin yetişmesini sağlıyor. Bizlere düşen görev bereketi gözler önüne sermek, yetişen ürünleri en iyi şekilde sizlere tanıtmaktır. Öz kimliğimizi kaybetmeden üretimi öncüleyen politikalarla gelişim sağlamak zorundayız. Ne mutlu bize önceliği tarım ve kırsal kalkınma olan bir büyükşehir belediye başkanımız var. Başkanımız Tunç Soyer, tarıma verdiği önemi herkese gösterdi ve tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Bizler bu yolda çiftçimizle, üreticimizle tarımsal kalkınmayı sağlayacağız.” diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Yükleniyor


