-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,39% 0,04
-
EURO
51,15% -0,07
-
GRAM ALTIN
6420,70% 0,05
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
CHP'li Çelebi: ″12 Eylül Türkiye’nin demokrasi tarihinin kara lekesi″
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, 12 Eylül askeri darbesinin 42. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, 12 Eylül askeri darbesinin 42. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
CHP'li Çelebi'nin yaptığı açıklama şu şekilde:
'Büyük Önder Atatürk’ün aydınlık, çağdaş, demokratik, laik bir Türkiye hedefiyle kurduğu Türkiye’nin gerçekleştirilen devrimlerle elde ettiği kazanımlar 12 Eylül darbesiyle büyük bir darbe aldı. 12 Eylül’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni karanlığa mahkum etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in başında olduğu askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin ardından resmi rakamlara göre 650 bin kişinin gözaltına alındı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde, 171 kişinin sorgularda ve cezaevi işkencelerinde öldü, TBMM’nin ve siyasi partilerin kapatıldı, partilerin genel başkanları gözetim altına alınıp yargılandı, 14 bin kişinin vatandaşlıktan çıkarıldı, gazetelerin de 300 gün boyunca yayın yapamadı. Darbe sonrasında 517 kişiye idam cezası verildi ve bu kararlardan 49’u uygulandı.
İşgale karşı direnerek küllerinden yeniden doğan ulusumuzun kurduğu Cumhuriyetle yıllar boyunca emekle inşa ettiği demokratik yaşam, çağdaş uygarlık yolundaki devrimler, hak, hukuk ve adalet olgusu rafa kaldırıldı. Baskının, zulmün, işkencenin hakim olduğu bir korku düzeni kurulmaya çalışıldı. Tarih boyunca esarete boyun eğmeyen halkımız karanlık yöntemlerle sindirilmeye; itaat etmeye, örgütsüz bir toplum yaratılmaya çalışıldı.
12 Eylül’ün en tartışmalı konularının başında ABD’nin askeri darbedeki rolünün ne olduğu ve darbeyi önceden bilip bilmediği konusu geliyor. Dönemin ABD CIA Türkiye Masası İstasyon Şefi Paul Henze, 12 Eylül darbesinin yapıldığı gece Başkan Jimmy Carter’a bir diplomat aracılığıyla “Bizim çocuklar işi bitirdi” bilgisini ulaştırdı. Bu bilgiyi, ilk kez Mehmet Ali Birand, “12 Eylül 04.00” adlı kitabında yazdı. Birand, Henze’nin bu sözü yalanlaması üzerine, kendisi ile yaptığı görüşmenin kayıtlarını açıkladı. Tahsin Şahinkaya’nın 12 Eylül’den bir hafta önce yaptığı Amerika gezisi de ABD’nin darbede rolü olduğuna kanıt olarak ileri sürülmüştü.Yakın tarihte 15 Temmuz’u gerçekleştiren Fetö ve benzeri terör örgütlerinin de dayanağı hep 12 Eylül olmuştur. Cumhuriyeti kuran Cumhuriyet Halk Partisi, kurulduğu günden bu yana demokrasinin kalesi, hak ve özgürlüklerin teminatı olarak emperyalizme karşı mücadele etmiştir. CHP olarak darbelerin karşısında olmaya, demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Darbe karanlığından kurtuluşun tek yolu gerçek demokrasiden, gerçek anlamda hak, hukuk ve adaletin tesis edildiği bir Türkiye’den geçiyor. Darbecileri bir kez daha lanetliyor, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında demokrasi, hak, hukuk, adalet mücadelemizi yurtsever halkımızla sonuna kadar sürdürme kararlılığımızı yineliyoruz”
Hibya Haber Ajansı
Anamur’da Nevruz Ateşi Birlik ve Beraberlik İçin Yandı
Kandilli’nin 115 Yıllık İklim Arşivi Yapay Zeka ile Dijital Dünyaya Taşınıyor
Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!
Anamur’da "Geleceğe Nefes" Seferberliği: Orman Haftası Coşkuyla Kutlandı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
Yükleniyor

