• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2488,08% 1,06
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

Dünyanın dört bir yanında yaşayan Çinliler yeni yılı coşkuyla kutluyor

Yepyeni Tavşan Yılı dün başladı. Başta Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan Çinliler bayramı coşkuyla kutluyor. Ülke genelindeki alışveriş merkezleri ve sokaklar rengarenk süslerle süslenirken, vatandaşların evleri ve

GÜNCEL 22.01.2023 15:49:16
Dünyanın dört bir yanında yaşayan Çinliler yeni yılı coşkuyla kutluyor

Çin’in binlerce yıldır en önemli bayramı olarak kabul edilen Çin yeni yılı, içeriği ve kutlama biçimi değişse de Çinlilerin hayat tarzında önemli bir yer tutmaya devam ediyor. 3 yıl süren COVID-19 salgınının öneminin 8 Ocak’ta indirilmesiyle Çinliler bir daha özgürlüğe kavuşunca, bayram tüketiminde ve turizmde patlama yaşanıyor. Bayram öncesine ait verilere göre, tüketimde nispeten hızlı artış görüldü, tüketim ürünleri eskiye göre daha da zenginleşti. Tüketim tarzı ise çevrim içi artı çevrim dışı dahil 2 kanalla gerçekleşiyor. E-ticaret devi olan www.JD.com’da gerçekleşen bayram tüketimi geçen yıla göre yüzde 70, yaratıcı hediyeler ve akıllı sağlık izleme cihazlarının satışı ise 10 misli arttı. Çin’de büyük bir alışveriş çılgınlığının da görüldüğü Bahar Bayramı’nda yapılan tüketim, bazen tüm yılın tüketiminin üçte birine denk gelirdi. Bu yılki durumu zaman gösterecek.

Bahar Bayramı’nın en görkemli günleri, bayramın arife gecesi ve bayramın ilk günleridir. Bu günlerde ülke genelinde gece gündüz havai fişekleri gösterisi yapılır ve çatapatlar atılırdı, amaç kötü ruhları evlere yaklaştırmamaktı. Ancak uzun yıllardır çevre koruma amacıyla kentlerde çatapatlar yasaklandı.

 Tavşan Yılı’ndaki örf ve adetler

 Tavşan sevimli bir hayvandır. Çin’de nesilden nesle aktarılan “Beyaz Tavşan ve Gri Kurt”, “Havucu Çıkaran Tavşan” gibi hikayeler ve çocuk şarkıları herkesi etkiliyor ve büyüklere kendi çocukluğunu hatırlatıyor.

Çinlilerin 12 hayvanlı burç sisteminde 7. sırada yer alan tavşan, şafak ve sınırsız dinamizmi temsil ediyor. Halk kültüründe tavşan Yeşim Tavşan veya Ay Tavşanı olarak anılıyor. Tavşanın eski mitolojide Ay’da oturup Chang’e adlı peri kızına eşlik ederek bir taş kapta ilaç ezdiği ve bununla dünyadaki acıları giderdiği söyleniyor. Tavşanın yaptığı ilacın insanları ölümsüzlüğe kavuşturma özelliğine sahip olduğuna inanılıyor.

Diğer yeni yıllarda olduğu gibi, Tavşan Yılı’na bütün aile fertleriyle birlikte giren Çinliler, hediye alışverişinin yanı sıra çocukların sağlıklı büyümesi ve yaşlıların uzun yaşamaları dileğiyle onlara kırmızı zarflarda para veriyor.

 Şehirlerin belli bölgelerinde Bahar Bayramı etkinlikleri çerçevesinde kurulan panayırlar sayısız insanı kendine çekiyor, ülke genelindeki televizyon kanalları bayram özel hazırladıkları programları yayımlıyor.

Çinliler, bayram neşesini diğer insanlarla paylaşır, tanıdığı veya tanımadığı ayırmaksızın, karşılaştığı insanlarla bayramlaşır. Bayramlaşmaya özen gösterilir. Huzur ve mutlulukla dolu Bahar Bayramı’nda Çinlilere dünyanın dört bir yanından kutlama mesajları gelir. Örneğin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 18 Ocak’ta video konferans yoluyla dünya genelindeki Çinlilerin yeni yılını kutladı. Guterres, uluslararası toplumun ortak çabasıyla, barış ve sürdürülebilir gelişim ilerletilerek dünyanın daha da güzelleşmesini diledi.

Tavşan uzun ömrün sembolü olarak anılıyor

Tavşan, temkinli ve çekingen bir hayvan türüdür. Yabani ortamda bir tavşan kendini korumak amacıyla genellikle birkaç yuva kurar. Peki, Tavşan Yılı’nda doğan insanlar nasıl bir karaktere sahipler?

Tavşan Yılı’nda doğanlar candan, dinamik, nazik, sıcak kanlı ve karizmatik olur. Aynı zamanda kararsız, inatçı, ürkek ve tutucudur. Aşk hayatına gelince Tavşan Yılı’nda doğanlar, ilişkilerde harika partnerler olurlar. Genellikle romantik ve sadık olurlar ve en iyi kaplan, koyun ve köpek yılında doğanlarla uyum sağlarlar ancak horoz yılında doğanlar ile anlaşmaları zordur. Kaplan cesur, tavşan temkinli. İkisi birleşince hem cesur hem temkinli olur. Böyle bir birleşim iyi bir sonuç doğurur. Aynı şekilde yılan ve tavşan yıllarında doğanlar arasındaki evliliğin mutluluk ve zenginlik getireceği savunuluyor. Çünkü yılan akıllı ve varlıkları biriktirir, tavşan ise ılımlı ve varlıkları korur. Yılan ve tavşan birlikte büyük bir aile yapar.

Tavşan zayıf görünüyor ancak onun güçlü üreme gücüyle diğer hayvanları geride bırakıyor. Bu unsur, insanların ideolojisini etkiliyor. Tarihten beri insanlar, tavşanın uğurlu bir hayvan olarak aileleri büyüteceği ve mutlu yapacağını savunuyorlar.

 Çin’de bir deyim var: Bir tavşan, yuvası civarındaki otları yemez. Bu deyim, tavşanın zekasını ifade ediyor. Yuva etrafındaki otlar yuvayı gizler, eğer yenirse kendisini gün ışığına çıkarır, bu nedenle korunmalıdır. Aslında bu günümüzdeki çevre koruma yaklaşımına uyuyor; kendi etrafındaki çevreyi korumak, kendini korumak anlamında. Etrafındaki dostlara iyi davranmak, kendin için varlıkları biriktirmek demektir.

Tavşan Yılı’nda toplam 384 gün olacak

Astronomlara göre, bugünlerde Çinliler tarafından coşkuyla kutlanan Tavşan Yılı’nda, bildiğimiz miladi takvim gibi 364 veya 365 gün olmayacak, tam 384 gün olacak! Nedenini Çin Astronomi Derneği üyesi Zhao Zhihen’den dinleyelim.

Miladi takvim ile Çinlilerin günlük hayatında hala yaygın şekilde kullandığı Ay Takvimi’nin kendine özgü tarihi ve kuralları söz konusu. Miladi takvimde her 4 yılda bir Artık Yıl oluşur. Genellikle rakam 4 tarafından bölünen yıl, normal yıl olur ve o yılın şubat ayında 29 güne rastlar. Diğer yıllar ise Normal Yıllar (平年) olarak sayılıp şubat ayında 28 gün olur. 2023 yılı normal yıl olduğu için toplam 365 günü olacak.

Çinlilerin Ay Takvimi, Ay’ın değişiklik kuralına dayanan bir sistemdir. Bu nedenle her yılın toplam 354 veya 355 günü olur, miladi takvime göre 11 gün azdır.

Çinlilerin ataları, Ay Takvimi’ni miladi takvim kadar uzun yapmak için Artık Ay闰月sayısını artırmak yönetimine başvurdu. Bunun gereğine göre, her 19 yıl içinde 7 ay eklenir. Artık ay olduğu yılın 13 ayı olur ve toplam 384 veya 385 günü olur ve buna Run Yılı denir. Böylece Ay Takvimi’nin ve miladi takvimin 19 yılı hemen hemen aynı uzunlukta olur. Tavşan Yılı’nın artık ayı ikinci aya rastlar ve yılın toplam 384 günü olur. Dün başlayan Tavşan Yılı, 9 Şubat 2024’e kadar sürecek.

Bahar Bayramı, 2 hafta sonra yerini Fener Bayramı’na bırakıyor ve o günden sonra insanlar işbaşına dönüyor ve bir sonraki Bahar Bayramı’nı bekliyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16