• BIST 100

    16723,64%0,09
  • DOLAR

    43,64% 0,04
  • EURO

    52,04% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7094,68% 0,55
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,00

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: “Bu tür patlamalar nadir görülse de ciddi sonuçları olabilir”

İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Kocaeli Derince’de Toprak Mahsulleri Ofisi patlamalarını değerlendirdi. “Bu patlamalar nadiren görülse de un, şeker, yem, kakao, tekstil tozları ciddi patlamalar yaratabilir.” dedi.

GÜNCEL 8.08.2023 16:40:25 1549
Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: “Bu tür patlamalar nadir görülse de ciddi sonuçları olabilir”
Haberi Sesli Oku

Kocaeli Derince’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silosunda toz sıkışması nedeniyle meydana geldiği tahmin edilen patlamayı değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Bu patlamalar nadiren görülse de un, şeker, yem, kakao, tekstil tozları ciddi patlamalar yaratabilir.” dedi. Bu tür depolarda gerekli önlemlerin alınmış olması gerektiğine dikkat çeken Bingöl, tozlarda ıslatma tekniğinin, havalandırmanın, birikmiş tozların toplanması ve temizlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Kocaeli Toprak Mahsulleri Ofisi’nde meydana gelen patlamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Yanıcı toz patlamasıyla karşı karşıyayız”

Kocaeli Derince’ de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silosunda bir patlama meydana gelmiş 12 kişi yaralanmıştı. Patlamaya dair değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yanabilen her madde gerekli koşullar oluştuğunda patlama riski oluşturabilir. Yanıcı sıvıların buharları, yanıcı gazlar ve yanıcı tozlar havadaki oksijen ile yapmış oldukları belirli konsantrasyonlarda, bir tutuşturucu kaynak ile buluştuklarında ‘patlayıcı ortam’ olarak adlandırdığımız ve kısaca ATEX (Patlayıcı Atmosfer) patlamaları dediğimiz patlamalara neden olur. Yani, patlayıcı ortamda herhangi bir kıvılcımla, tutuşturucuyla buluştuğunda bu tip patlamalara zaman zaman şahit oluyoruz. Buradaki görüntü de bizde öyle bir imaj yaratıyor. Dolayısıyla yanıcı toz patlaması olarak adlandırdığımız bir durumla karşı karşıyayız diyebilirim. Burada terminolojiyi de doğru kullanmak gerekir. Toz sıkışması olarak değerlendirmek doğru olmaz. Tozlar sıkışmaz ya da sıkışsa da patlama özelliğine sahip olamazlar. Birikmiş tabaka halindeki yanıcı tozlar yanabilirler, yangına neden de olabilirler ama patlamazlar. Birikmiş tozların, yanıcı toz patlamasındaki etkileri ise havadaki askıda kalan tozların oluşturduğu konsantrasyon sonucu oluşacak ilk patlamanın ardından; birikmiş tabaka tozları havalanarak, ikincil patlamalara ve domino etkisine neden olurlar.” dedi.

Patlamanın nispeten şiddetli olduğunu ifade eden Bingöl, “Ancak dinamit gibi bir patlayıcı maddeye nazaran çok da şiddetli olmadığını söyleyebiliriz. Yani bir dinamit bu patlamanın belki 500 katı daha güçlü patlar. Ortadaki yıkıcı etkisi çok daha büyük olur. Bu tip patlamalar yaklaşık 10 bar basınçla patlarlar. Yanıcı sıvıların buharlarının ve yanıcı gazların birikip havadaki oksijenle buluştuğu zaman da aynı tip patlamalarla karşılaşırız.” şeklinde konuştu.

Gerekli önlemlerin alınmış olması gerekiyor…

Riskli depolarda gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Aynı şekilde, doğalgaz sıkışması diye adlandırılır ama doğalgaz da aslında sıkışmaz. Doğalgaz birikir, birikince böyle bir ortam yaratır. Buna patlayıcı ortam diyoruz. Bunlar yine benzin buharları gibi yanıcı sıvılarda da zaman zaman gördüğümüz olaylardır. Yani şeker tozu, un tozu literatürde var. Bu patlamalar nadiren görülse de kakao tozu, tekstil tozları bunlar bu şekilde ciddi patlamalar yaratabilir. Deprem etkisi diyor çünkü miktar çok büyük olduğu için patlamanın şiddeti biraz daha fazla görünüyor. Daha küçük bir depoda patlama olsaydı belki bu şiddette olmayacaktı. Dolayısıyla bu tür depolarda yüklenirken, indirirken, boşaltırken yem fabrikalarında bazen un fabrikalarında gerekli önlemlerin alınmış olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Havalandırma ciddi bir önlem!

Tozlarda ıslatma tekniğinin önemli bir önlem olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Toz patlamalara çok sık rastlamadığımız için diğerlerine göre ihmal diyebileceğimiz daha boş bulunma durumu olabiliyor. Burada alınabilecek önlemler, tabii ki buğday ve tahıl için çok bir şey söyleyemem ama genelde tozlarda ıslatma tekniği uygulanır. Özellikle yerdeki tozun havaya kalkıp askıda kalmaması gerekiyor. Çünkü askıda kaldığı zaman 3–5 saniyede olsa havadaki oksijenle konsantrasyon oluşturuyor. Bu tip patlama risklerine karşı, oluşabilecek patlamanın etkilerini azaltmak adına patlamadaki basıncı azaltıcı patlama kapakları da depolarda kullanılmalı.” dedi.

Yerde tabaka şeklinde birikmiş tozun çok fazla risk oluşturmadığını belirten Bingöl, “Dolayısıyla ıslatma tekniği uygulanabilir. Havalandırma ise ciddi bir önlemdir. Özellikle yükleme ve boşaltma esnasında dökme şeklinde çok yoğun tozun oluşmasını engelleyici önlemler alınabilir. Bir kısmı boşalttıktan sonra biraz beklenebilir, havadaki toz dinginleşsin ondan sonra boşaltılsın diye, biriken tozların sık sık temizlenmesi gibi de birtakım önlemler alınabilir. Burada sanki bazı önlemlerin atlandığı görülüyor.” diye konuştu.

Patlamada sıcak hava mı etkili oldu?

Sıcak havanın patlamada bir etkisi olup olmadığının da sorgulandığına dikkat çeken Dr. Bingöl, “Havanın sıcak olması bu patlamada çok etkili değildir, yanıcı malzemenin tutuşma sıcaklıkları 130 santigrat derecelerin üzerindedir. Hatta birçok yanıcı madde 200, 300 derecelerin üzerinde tutuşur. Ancak, literatürde geçen 13 değişik tutuşturucu kaynak bulunur ki bu tutuşturucu kaynakları çok yüksek sıcaklıklar üretebilir ve patlamayı başlatacak yetenekte olabilir. Açık alevler, elektrikli aletler, mekanik kıvılcımlar, cep telefonlarının da içlerinde bulunduğu elektromanyetik frekanslar ve hatta en önemlilerinden birisi statik elektrik gibi. Yani bu gibi ATEX ya da diğer bir deyişle patlayıcı ortam oluşma ihtimali olan yerlerde, tutuşturucu kaynakların tamamı için de mevzuat kapsamında ciddi önlemler alınmalı.” dedi.

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Mersin Roman Yarışması’nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Ölüdeniz’de Butik ve Lüks Konaklama: Kassandra Ölüdeniz

Gençlikte Yapılan Bu Hata Geleceği Karartıyor

Avrupa Piyasalarında Rekor Haftası: Borsalar Güçlü Yükselişle Açıldı

Yayladağı'nda 30 Düzensiz Göçmen Yakalandı

Anamur Muzunda Hasat Heyecanı

Pınar Gören’den Meslek Örgütlerinde Temsil Vurgusu

Ön muhasebe programı

Gönül Telleri Anamur’da Titredi, Sosyal Medya Sallandı

Anamur'da Korkutan Ev Yangını: 2 Kişi Dumandan Etkilendi

Anamur’un Yükselen Değeri Ankara Life ile Ayrıcalıklı Bir Yaşama Merhaba Deyin

Evcil Hayvan Sahiplenmenin En İyi Yolu

Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta Sel Riski

Anamur Cumhuriyet Savcılığı Koordinesinde, Jandarmadan Zehir Tacirlerine Geçit Yok

Anamur Belediye Meclisi’nde Duygulu Başlangıç: 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıldı

ANAMUR İÇİN KRİTİK HAVA DURUMU: ARDIŞIK SİSTEMLER GELİYOR

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Bozyazı da 60 Dereceye Çıkan Yeraltı Suyu Çevreyi Hareketlendirdi

Hatay’da Faciayı İtfaiye Ekiplerinin Zamanında Müdahalesi Önledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Piyasalarda Perşembe Hareketliliği: Dolar ve Euro Güne Nasıl Başladı?

Altın Piyasasında 5 Şubat 2026 Hareketliliği: Gram Altın 7.000 TL Sınırını Zorluyor, Ons Altın Küresel Belirsizliklerle Rekor Seviyelerde!

Jandarmadan Uyuşturucu Şebekelerine Geniş Katılımlı Narkopan Operasyonu

Çocuğunuzun Instagram Takıntısıyla Başa Çıkmanın En İyi 5 Yolu

Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş’ten Gazetemize Veda Ziyareti

Dolar/TL’de Yatay Seyir: Piyasalar Verilere Odaklandı

BIST 100 Endeksi Küresel Rüzgarlarla Dalgalanıyor

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Yükleniyor

Yayladağı'nda 30 Düzensiz Göçmen Yakalandı

Anamur'da Korkutan Ev Yangını: 2 Kişi Dumandan Etkilendi

Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta Sel Riski

Anamur Cumhuriyet Savcılığı Koordinesinde, Jandarmadan Zehir Tacirlerine Geçit Yok

Anamur Belediye Meclisi’nde Duygulu Başlangıç: 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıldı

ANAMUR İÇİN KRİTİK HAVA DURUMU: ARDIŞIK SİSTEMLER GELİYOR

Jandarmadan Uyuşturucu Şebekelerine Geniş Katılımlı Narkopan Operasyonu

Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş’ten Gazetemize Veda Ziyareti

Anamurda Yüksekten Düşen Vatandaş Ağır Yaralandı

MERSİN'DE YASADIŞI BAHİS ÇETESİNE JANDARMA DARBESİ: 8 TUTUKLAMA

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.