-
BIST 100
15975,48%-1,92
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,69% -0,47
-
GRAM ALTIN
7238,40% 0,46
-
Ç. ALTIN
11627,35% -1,17
Çukurova Belediyesi Adana’nın Yemek Mirasını Yaşatıyor
Çukurova Belediyesi’nden kent kültürünü yaşatmaya yönelik büyük hizmet. Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yöresel yemeklerini korumak için aşçılık kursu açtı.
Çukurova Belediyesi’nden kent kültürünü yaşatmaya yönelik büyük hizmet. Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yöresel yemeklerini korumak için aşçılık kursu açtı. Kadınlara yönelik pek çok projeyi hayata geçiren ve “Kadın Dostu Belediye” olarak anılan Çukurova Belediyesi, kaybolmaya başlayan Adana lezzetlerini hayatta tutmak için verdiği aşçılık eğitimiyle, 27 farklı yemeği Çukurovalı kadınlara öğretiyor. Büyük ilgi gören Adana yemekleri kursunu ziyaret eden Başkan Soner Çetin, kentin tarihini ve kültürünü yaşatmaya çalışırken, diğer yandan da kadınların aile ekonomisine katkı verecek yeteneklere kavuşmasını çabaladıklarını söyledi.
Açtığı meslek ve hobi kurslarıyla yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlayan, bununla birlikte kent ekonomisini ve istihdamı kalkındırmaya çalışan, nitelikli insan kaynağı oluşturarak vatandaşların iş sahibi olmasının yolunu açan Çukurova Belediyesi, bu kez verdiği aşçılık kursuyla kent kültürüne sahip çıkıyor.
Belediyenin Tesisler Müdürlüğü tarafından, Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Kadın sohbet ve Dayanışma Evi’nde, Adana’nın kaybolmakta olan birbirinden değerli lezzetleri kadınlara öğretiliyor. Mutfaklarda artık pişirilmeyen, unutulmaya yüz tutmuş yöresel tatlar, hünerli ellerle tekrar hayat bularak sofralara geliyor. Türk yemek kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan, günümüzde artık hatırlanmayan ve pişirilmeyen yaklaşık 27 çeşit Adana yemeği ve tatlısı, usta aşçılar tarafından 7’den 70’e herkese özenle gösteriliyor. Adana’nın sadece kebap şehri olmadığının altının çizildiği kursta, Fellah Köftesi, Analı Kızlı, Sarımsaklı Fıstık köfte, Ekşili Topalak, Bamya Dolması, Kabak Çintmesi, Vardabit Paçası, Ispanak Başı, Babagannuş, Dul Avrat Çorbası, içli köfte gibi pek çok yöresel yemek uygulamalı olarak pişirilerek kursiyerlere anlatılıyor.
Yemeklerin yanı sıra Karakuş ve Kedibatmaz gibi yine coğrafyaya özgü tatlılarda kadınların ellerinde hayat buluyor. Çukurova Halk Eğitim Merkezi’nin destek verdiği hafta içi her gün verilen kurslarda, unuttukları ya da hiç duymadıkları yöresel yemekleri öğrenerek mutfaklarındaki tatları zenginleştirme şansı yakalayan kursiyerler, Çukurova Belediyesi’nin bu farklı ve önemli aşçılık kursundan faydalanmaktan oldukça memnun olduklarını söylediler. Kursa katılan kadın kursiyerlerle tek tek ilgilenerek, Adana lezzetlerini tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalışan usta öğretici ve aşçı olan Esin Özkuyumcu, beklemedikleri bir ilgiyle karşılaştıklarını söyleyerek, Adana mutfağının çok zengin ve lezzetli olduğu kadar, aile bütçesini de yormayacak kadar ekonomik bir çeşitliliğe sahip olduğunu, bir kent kültürünü belediye olarak yaşatmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
BAŞKAN SONER ÇETİN: ADANA’NIN YEMEK KÜLTÜRÜNÜ KORUYACAĞIZ
Sosyal belediyeciliğin bir yüzünün de coğrafyasının kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkmak olduğunu söyleyen Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Adana denince akla sadece kebap geliyor, oysa Adana demek geniş bir yemek çeşitliliğinin olduğu eski bir kültürü barındırıyor. Belediye olarak biz unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerimizi yaşatmak, mutfakları daha da zengin tatlarla buluşturmak istedik. Üstelik yemeklerimiz ekonomik bütçeli lezzetlerdir, tüm Çukurovalıları kurslarımıza davet ediyorum” dedi.
Hali hazırda 13 merkezde 35 ayrı alanda meslek ve hobi kursları açtıklarını anımsatan Başkan Soner çetin, bu kursların önemine vurgu yaparak, yeni yetenekler oluşmasını sağladıklarını ve aldıkları MEB onaylı sertifikalarla istihdam ve iş olanakları oluşturduklarını, kursiyerlerin aile bütçesine katkı koyacak beceriler geliştirdiklerini hatırlattı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
VEFA Projesi Anamur'da Yüzleri Güldürüyor
Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal
19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı
Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu
7 Mart Çılgın Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı: Gözler Büyük İkramiyede!
Müftü Deresi Yaşam Vadisi’nde Çalışmalar Haziran’da Başlıyor
Yükleniyor


