• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu : Omega 3 Öğrenmeyi Çabuklaştırıyor

Bağışıklık Sisteminin Koruyucusu

SAĞLIK 6.10.2022 13:30:48
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu : Omega 3 Öğrenmeyi Çabuklaştırıyor

Bağışıklık Sisteminin Koruyucusu

Omega 3 Öğrenmeyi Çabuklaştırıyor

Balık yağının çocuklarda sinir ve bağışıklık sisteminin gelişimindeki önemini vurgulayan uzmanlar, Omega-3’ün beyindeki sinir iletileri için çok önemli olan bir yağ asidi olduğunu ve bu asidin eksikliğinde, çocuklarda zeka gelişiminde ya da kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkabileceğini söylüyor. Özellikle mevsim geçişi dönemlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücut direncini düşüren faktörler nedeniyle mikroorganizma kaynaklı bir çok hastalık ve salgın ortaya çıkabiliyor. Okulların da açılmasıyla beraber, bu durum, çocukların bağışıklık sisteminin desteklenmesi konusunda aileleri harekete geçiriyor.

 

‘Esansiyel Yağlar’ olarak da tanımlanan Omega 3, EPA ve DHA'nın çocuklarda beyin ve zeka gelişimindeki önemini, bağışıklık sistemini desteklemedeki rolünü ve yeni eğitim öğrenim döneminde alınabilecek önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu anlattı. 

 

Çocukların sağlıklı gelişim süreci içinde belirli oranda yağlara ihtiyacı olduğun söyleyen Koturoğlu; “Beyin ve bağışıklık sisteminin oluşum ve gelişimi, fonksiyonlarının devamı, sinirlerin birbirleriyle konuşabilmesi, iletişiminin de en ideal şekilde devamı için mutlaka doğru oranda DHA’ya ve belli oranlarda da EPA’ya ihtiyacı vardır. Doğrusunu isterseniz Omega 3, EPA, DHA’nın dışarıdan çocuğa verilmesi gerekir. Çünkü Omega 3 yağ asitleri vücutta sentezlenmeyen, dışarıdan alınması gereken uzun zincirli yağ asitleridir” dedi.

 

Omega 3 öğrenmeyi çabuklaştırıyor, hafıza ve dikkat yeteneğini geliştiriyor

Çocuk gelişiminde ve bağışıklık sistemlerinin desteklenmesinde Omega 3 ve EPA-DHA oranının çok önemli olduğunu belirten Koturoğlu; “Genellikle önerilen günde 1000 mg’nin üzerinde Omega 3 ve 740-520 mg EPA+DHA’dır. Özellikle çocuklar için DHA değeri önemlidir. Beynin 60’ı yağ, bu yağı oluşturan ise Omega 3 yağ asidi DHA’dır. 2014 yılında Oxford Üniversitesi’nin yaptığı kontrollü bilimsel deneyde; Omega 3’ün beyin hücreleri arasındaki iletişimi sağlayarak öğrenmeyi çabuklaştırdığı, hafıza ve dikkat yeteneğini geliştirdiği ortaya kondu” dedi. 

 

 

Beyin ve göz sağlığını da olumlu yönde etkiliyor

Bir çocuğun öncelikle sağlıklı dünyaya gelmesi ve bunu sürdürebilmesinde anne karnındaki beslenmesinin önemine vurgu yapan Koturoğlu; “Organlar dokulardan, dokular hücrelerden oluşur. Bir hücrenin görevlerini yerine getirebilmesi için  hem yapısal hem de fonksiyonel olarak sağlıklı olması gerekir. Bunun için de Omega-3 yağ asitleri; EPA-DHA’ya ihtiyaç vardır. Özellikle DHA vücuttaki bütün dokuların fosfolipid membranlarının temel yapısal bileşenidir. Retinadaki DHA birikimi doğumla tamamlansa da beyindeki birikim doğumdan sonraki ilk iki yıl boyunca devam eder. Burada bilinmesi gereken nokta, çocuğun sağlıklı gelişimi için balık yağının önemli bir role sahip olduğudur.  Omega 3 yağ asitleri; çocuklarda görme keskinliği, bilişsel işlev ve buna bağlı olarak IQ gelişimi ile dikkat ve sosyal gelişimlerine katkı sağlar. Ayrıca uyku düzeninin gelişimi ve spontan motor aktiviteler üzerinde olumlu etkileri vardır” dedi.  

 

Sürecin aslında anne karnına düşmeden önce başladığını söyleyen Koturoğlu; “ Yapılan bilimsel çalışmalar anne karnında özellikle hamileliğin son üç ayında Omega 3 alımının bebeğin bağışıklık sistemini modüle ederek ileride ortaya çıkması olası hastalıkları önlemede yararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca Omega 3 eksikliği olan bebeklerde; ileriki yaşlarda kronik hastalıklar, kalp damar sistemi hastalıkları, obezite, tip 2 diyabet gibi hastalıkların diğer bebeklere oranla daha fazla görüldüğü belirtiliyor” dedi. 

 

Yurt dışı araştırmalar destekliyor

Konuyla ilgili bir çok araştırmanın da var olduğunu sözlerine ekleyen Koturoğlu; “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) uzmanları, hastaların 12 hafta boyunca günlük toplam 750 mg’nin üzerinde EPA+DHA almaları gerektiğini söylüyor. 

 

2014 yılında Meksika’da yapılan bir başka çalışmada yaşları 8-12 yaş arasında değişen çocuklara  3 ay süreyle Omega 3 yağ asitleri takviyesi verildiğinde; çocukların algılama hızlarında gelişme, göz koordinasyonlarında ve görme perspektiflerinde ilerleme ve dikkatleri üzerine olumlu gelişmeler kaydedilmiştir” dedi. 

 

Mevsim geçişlerinde Omega 3 desteği

Çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonların üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen ve mevsimsel olarak enfeksiyon sıklığının artmasının doğal bir süreç olduğunun altını çizen Koturoğlu; “Normal koşullarda bir çocuk 6-8 yaşına kadar olan dönemde yılda 6 ile 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Çocukların sağlıklı gelişim süreci içinde belirli oranda yağlara ihtiyacı vardır. Özellikle beyin gelişiminde sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişiminin ideal şekilde devamı için mutlaka doğru oranda Omega 3, EPA, DHA’nın çocuğa dışarıdan takviyeyle verilmesi gerekir. Çünkü Omega 3 yağ asitleri vücutta sentezlenmeyen uzun zincirli yağ asitleridir” dedi.

 

Özellikle okul çağındaki çocuklarda enfeksiyon görülme sıklığının arttığını belirten Koturoğlu; “Çocukların beslenmesine; kaliteli protein kaynaklarından kırmızı et, tavuk, balık gibi besinlerin, kalsiyum açısından zengin yoğurt, kefir, peynir gibi gıdaların mutlaka eklenmesi gerekir” dedi.

 

Her balık yendiğinde Omega 3 alınmaz 

Omega 3 yağ asitlerinin en önemli iki bileşeninin EPA ve DHA olduğunu söyleyen Koturoğlu; “Özellikle beyin dokusunda DHA denilen esansiyel yağın oranı daha yüksektir. Burada en doğru kaynak balıktır ve haftada iki kez ortalama 150-250 gr balık yenmelidir. Derin deniz balıklarının dışında, sardalya, uskumru ve hamsi Omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Ancak beslenme ile her zaman yeterli Omega 3 ihtiyacı karşılanmayabilir. Bu durumda dışarıdan desteklemek gerekir çünkü her balık yenildiğinde Omega 3 almış olamayız” dedi. 

 

Omega 3 takviyesi seçerken dikkat

Çocukların rahatlıkla kullanabilmeleri içindoğal portakal, mandalina  ve karışık meyve aromalı likit ve trigliserid formda olan yüksek Omega 3 içerikli takviyeler olduğunu belirten Koturoğlu;  “Hatta bu ürün gruplarının tüm formları, uluslararası geçerliliği olan IFOS sertifikasına sahip. Doğal portakal aromalı ve doğal mandalina yağı içeren sıvı formdaki takviyeler ise, Amerika ve Singapur Food Awards 2022 “Üstün Lezzet Ödülü”nün sahibi oldu. Yetişkinler içinse, hem antioksidan etkisi bilinen hem de ağızda balık tadının ve kokusunun oluşmasını engelleyen,   biberiye ekstraktlı kapsül ve trigliserid formdaki Omega 3 takviyeleri rahatlıkla tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; takviyelerin renklendirici, koruyucu, şeker ve gluten içermiyor olması.” dedi.   


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yayla Muzu, Anamur Muzunu 3’e Katladı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Yükleniyor

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16