• BIST 100

    15255,15%0,89
  • DOLAR

    43,19% 0,03
  • EURO

    50,25% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6393,64% -0,57
  • Ç. ALTIN

    10346,92% -0,23

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Alzheimer bir aile hastalığıdır”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada alzheimer hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

GÜNCEL 24.09.2022 07:01:09 982
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Alzheimer bir aile hastalığıdır”
Haberi Sesli Oku

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada alzheimer hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dünya'da Alzheimer’ın yayılma hızında Türkiye’nin beşinci sırada olduğunu söyleyen Tarhan, bu durumun nüfusun hızlı yaşlanmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Tarhan, alzheimerın önlenmesinde yaşam şeklinin önemini vurgulayarak, “Beyin kullan ya kaybet kuralıyla çalışıyor. Beyin kullanılmadığı zaman köreliyor. Uzun süre alçıda kalan kol incelir. Beynimiz de öyle. Ya kullan ya kaybet. Zihinsel zorlayıcı ve ilginç aktivitelerle meşgul olmak, rutinin dışına çıkmak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Alzheimer’ın kalp, tansiyon gibi sadece bireyi değil tüm yakın çevresini etkileyen bir hastalık olduğunu kaydeden Tarhan, “Alzheimer aile hastalığıdır. Bütün aileyi etkiliyor, bakım artıyor sosyal davranışlar değişiyor, kişi artık evini bulamamaya başlıyor. Aile fertlerinin Alzheimer’ı yönetmesi gerekiyor.” dedi.

“Tedavisiz depresyon unutkanlığa yol açıyor”

Tarhan; unutkanlık, alzheimer ve demansın birbirleriyle bağlantılı olduğunu, bu bağlantının da yumurta tavuk ilişkisine benzetilebileceğini belirterek, “Alzheimer, unutkanlık ve mutluluk dediğimiz üçgen. Genellikle Alzheimer hastalığında bu ikisinin rolü var. Bir kimsenin kronik depresyonunun olması ve mutluluğun az olması demek. İkincisi de zaten kronik depresyonda beynin bilgi depolama rezervleri zayıflıyor. Tedavisiz kalan depresyonda bilgi depolama rezervleri kullanılmaya kullanılmaya yavaşlıyor, köreliyor. Bu da unutkanlığa sebep oluyor.” diye konuştu.

“Kronik depresyon ve Alzheimer ilişkisine dikkat”

Kişinin yatkınlık genleri taşıması ve depresyonun tedavisiz kalması durumunda Alzheimer için risk oluşabileceğine değinen Tarhan, “Kronik depresyonlularda genel Alzheimer oranı genel ortalamanın 3-4 misli daha üstünde. Fakat her kronik depresyon Alzheimer’a dönüşür demek değildir bu. Depresyonla Alzheimer’ın nedensellik bağı var. Fakat bu yüzde 100 Alzheimer olacak demek değil, sadece risk artırıyor. Tıpkı diyabeti olanlarda kalp hastalığı riskinin yüksek olması gibi.  Risk yüksektir ama her diyabetli kalp krizi geçirmiyor. Fakat riski artırıyor.” ifadesinde bulundu.

“Kalbe iyi gelen beyne de iyi geliyor”

Tarhan, Alzheimer’ın önlenmesinde yaşam şeklinin de önemli olduğuna değinerek, “Kalbe iyi gelen beyne de iyi geliyor. Kalp sağlığıyla ilgili böyle yaşam önerileri kardiyologlar ve dahiliye uzmanları tarafından tavsiye edilir. Bu tavsiyeler, aynı zamanda büyük oranda beyin dostudur ama sadece bunlar yetmiyor.” dedi.

Beyin sağlığının korunmasında fiziksel aktivitelerin de çok işe yaradığını ifade eden Tarhan, “Günde 5 bin adım yapılan yürüyüş kalp ve beyin dostudur. 40 yaşından sonra herkesin günde en az 5 bin adım yürümesi gerekiyor. 5 bin adımı doldurmuyorsa ileri yaş için risk vardır.” diye konuştu.

“Dünyanın en önemli halk sağlığı sorunu olacak”

Alzheimer’la ilgili istatistik çalışmalarına değinerek şu anda dünyada 50 milyon civarında Alzheimer tanısı alınmış kişi olduğunu belirten Tarhan,  bu rakamın 2050 yılında 150 milyona çıkacağının ön görüldüğünü kaydetti. Tarhan, “Alzheimer hastalığı dünyanın gelecekteki en önemli halk sağlığı sorunu olmak üzere” uyarısında bulundu.

“Beynin iyi kullanılması Alzheimer’ı önleyebilir”

Tarhan, Alzheimer’ın önlenmesinde beynin iyi kullanılmasının önemini vurgulayarak,  “Beyin sinir sisteminin merkezi olarak hizmet eden bir organdır.  Kolumuzu ya da bacağımızı yanlış kullanırsak sakat oluruz. Aynı şey beyin için de geçerli. Beynimizi kullanabilmek, Alzheimer’da en önemli kritik bilgidir. Beyni kullanmayı bilen bir yaşantıda Alzheimer’la ilgili risk bile varsa Alzheimer olmuyor. Çünkü beynimiz bir kuyu gibidir. Kuyudan su çektikçe kuyu nasıl açılırsa beynimiz de kullandıkça açılır.” ifadesini kullandı.

“Rutin ve konfor beyni köreltir”

Beynin kullan ya kaybet kuralıyla çalıştığını kaydeden Tarhan, “Beyin kullanılmadığı zaman köreliyor. Uzun süre alçıda kalan kol incelir. Beynimiz de öyledir. Ya kullan ya kaybet. Zihinsel zorlayıcı ve ilginç aktivitelerle meşgul olmak, rutinin dışına çıkmak önemlidir. Rutin beyni köreltir. Konfor beyni köreltir. Konforlu yaşam beyni köreltir. Onun için zihinsel olarak zorlayıcılık gereklidir.” dedi.

“Gündüz şekerlemesi erken belirti olabilir”

Tarhan, Alzheimer’ın en erken belirtisinin daha önce gündüz uyuma alışkanlığı olmayan bir kimsenin gündüz şekerlemelere başlaması olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“50 yaşından sonra bir kimse durup dururken uyuklamalara başlıyorsa Alzheimer’ın öncüsü olabilir. Unutkanlığı küçümsememek gerekiyor. Yaşa bağlı unutkanlıklar vardır. Bu normaldir. Ama ‘Bu yaşa geldik bu kadar unutkanlık olur’ dememek gerekiyor. Eğer aileden anne ya da babadan birisinde unutkanlık varsa diyelim 50 yaşına gelmiş birinde unutkanlık başlamışsa dikkat etmek gerekiyor. Bu tip hastalar için teste başlıyoruz. Bu testte yaş grubu normatif veri tabanı var. Bazılarının beklentisi çok yüksek oluyor. Unutkanlık var aslında yaşa uygun unutkanlığı ama beklentisi çok yüksek. O ‘Hiçbir şey unutmayacağım’ diyor. Bu mümkün değil.”

Hastanın uzmanından tedavi desteği alması gerektiğini söyleyen Tarhan, “Aile bunu yapamıyor ve düzeltmeye çalışıyorsa hasta o da daha çok hata yapmaya başlıyor. Öyle durumlarda daha çok soğukkanlı olarak onu anladığınızı hissettirmek önemlidir. Odasındaki yatağın yerini değiştirilse paniğe kapılır, eşyaların yeri değişirse paniğe kapılır. Onun için Alzheimer hastaları bakım ister, onun için bu da tedavinin bir parçasıdır.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

Sosyal Medyanın Görünmeyen Yüzü: Dijital Merakın Yeni Standartları

MHP Anamur Teşkilatı Ankara Çıkartması Yaptı: Başkan Mehmet Yayla’dan Birlik ve Beraberlik Mesajı

Başkan Deniz: "Basın Özgürdür, Susturulamaz!"

Jandarmadan DEAŞ’a, Mersin Merkezli Dev Operasyon

Erdoğan’dan Halep Mesajı: "Tarihi Bir Fırsat Kapıda"

Yapay Zeka O Tehlikeli Soruya Karşı Kendisini İnsani Bir Cevap Vererek Savundu

Telopin.com IPTV – Kesintisiz Eğlencenin Yeni Nesil Adresi

Poçulu Düzenlediği Basın Toplantısında Yeniden Adaylığını Açıkladı

​Mersin’de Plastik Deposunda Korkutan Yangın: Ekipler Seferber Oldu

Anamur’da Traktör Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti ​Mersin

​Anamur Esnaf Kefalet’ten Gazetecilere Anlamlı Vefa

Başkan Deniz'den Gazeteciler Günü Mesajı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

Demokrat Parti Anamur Teşkilatından Gazetemize Anlamlı Ziyaret

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Premier Lig’de Şampiyonluk Ateşi: Arsenal Geri Döndü, City Takıldı!

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Piyasalar Haftayı Nasıl Kapatıyor? BIST, Dolar ve Altın Fiyatlarında Son Durum

Altın Fiyatlarında Beklenmedik Geri Çekilmenin Nedeni Piyasa Dalgalanması mı?

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

ATM'lerde Parayı Çektikten Sonra Mutlaka O Tuşa Basın

Küresel Siyasi Tansiyon Altını Diri Tutmaya Çalışıyor: Piyasada Son Durum

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Belen Geçidinde Alevli Gece: Sürücü Son Anda Kurtarıldı!

Tarsus’ta Korkunç Kaza: Motosikletli Genç Kamyonun Altında Kaldı

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Akademik Başarıyı Artırma Yöntemleri

Polis, Savcı veya Asker Para İstemez!

Yükleniyor

Jandarmadan DEAŞ’a, Mersin Merkezli Dev Operasyon

Poçulu Düzenlediği Basın Toplantısında Yeniden Adaylığını Açıkladı

Anamur’da Traktör Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti ​Mersin

​Anamur Esnaf Kefalet’ten Gazetecilere Anlamlı Vefa

Demokrat Parti Anamur Teşkilatından Gazetemize Anlamlı Ziyaret

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.