Tarih: 13.12.2022 13:19

Çin ve ABD yetkilileri Çin'de neler konuştu?

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, Hebei eyaletinin Langfang kentinde, 11-12 Aralık günlerinde ABD’nin Doğu Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Çin İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Michael Rosenberg ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün düzenlenen basın toplantısında görüşmelerde Taiwan konusuna değinilip değinilmediğine dair soruyu yanıtladı.

Sözcü Wang Wenbin, adı geçen yetkililerin iki ülkenin devlet başkanının Bali adasında vardıkları fikir birliğinin hayata geçirilmesi, Çin-ABD ilişkilerinin yol gösterici ilkelerine ilişkin istişarelerin ilerletilmesi ve ikili ilişkilerde Taiwan meselesi gibi hassas konular hakkında fikir alışverişinde bulunduğunu kaydetti.

Wang Wenbin, iki ülkenin Bali’de varılan önemli mutabakatın uygulanmasını bundan sonraki aşamada Çin-ABD ilişkilerinin istikrarı ve gelişimi için ana eksen olarak alması gerektiğini ve ikili ilişkilerin ilerletilmesine yönelik tüm sürecin yönetimini asla gevşetmemesi ve dış dünyaya doğru sinyal vermesi gerektiğini ifade etti.

Wang Wenbin, iki tarafın anlaşmazlıkları doğru bir şekilde yönetip kontrol etmesi ve Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı rayına yeniden oturtması gerektiğini yineledi. Wang, sıfır toplamlı oyunun, Soğuk Savaş zihniyetinin terk edilmesi, ideolojik yüzleşme ve blok çatışmasına karşı çıkılması ve hatalı “ayrılma ve tedarik kesintileri” ile teknolojik baskı uygulamalarına son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Wang Wenbin, Taiwan meselesinin Çin’in temel çıkarlarının özü, Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaz ilk kırmızı çizgi olduğunu hatırlattı. Wang Wenbin, ABD ve Taiwan bölgesinin üst düzey takasları, ABD’nin Taiwan’a silah satışları ve Taiwan ile ilgili yasa taslağı gibi hatalı eylemler konusunda Çin hükümetinin ciddi tutumunun dile getirildiğini belirtti.

Wang Wenbin, Çin’in rekabetten kaçınmadığına ve rekabetten korkmadığına, ancak rekabetle Çin-ABD ilişkilerinin tanımlanmasına karşı çıktığına işaret etti.

Wang Wenbin, merkezinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yer aldığı uluslararası sistemi, uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni ve BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine dayalı uluslararası ilişkilerin normlarını kararlılıkla savunduklarını ifade etti.

Tek veya birkaç ülkenin oluşturduğu sözde kuralları kabul etmeyeceklerini dile getiren Wang Wenbin, ABD’nin Çin’in gerçeklerine ve hukuk sistemine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —