Tarih: 30.01.2023 11:43

Çin: ″ABD iletişim kurmak isterken Çin'in iç işlerine karışamaz″

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, rekabetten kaçınmadıklarını veya korkmadıklarını ancak rekabetle Çin-ABD ilişkilerini tanımlamaya ve rekabet adına sınırlama ve baskılama gibi eylemlere başvurmaya karşı çıktıklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, defalarca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Çin ziyaretinden bahsetti. ABD’li sözcü bu gezi vesilesiyle Çin ile rekabeti sorumlu bir şekilde kontrol etme, uluslararası zorluklarla başa çıkmada iş birliğini güçlendirme ve Taiwan, fentanil, Ukrayna ve Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorun gibi konularla ilgili Çin tarafına görüşlerini aktaracağını bildirdi. Mao Ning, bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtladı.

Mao Ning, karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde ABD ile çok taraflı alanlarda iletişim kurmayı sürdürmek istediklerine ancak ABD’nin iletişim ve iş birliği ararken Çin’in iç işlerine karışmaması ve Çin’in çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğine işaret etti.

Taiwan meselesinin Çin’in temel çıkarlarının özü olduğunu ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaz bir kırmızı çizgi olduğunu dile getiren Mao Ning, ABD’nin hiçbir zaman bu kırmızı çizgiyi aşmaya kalkışmaması gerektiğini belirtti.

Mao Ning, uluslararası uyuşturucu kontrolünde ABD’nin körü körüne başkasını suçlamak yerine ülkesinin uyuşturucu kontrolü sorunu üzerinde derinlemesine düşünmesi gerektiğini yineledi.

Mao Ning, Ukrayna ve Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorun gibi konularda her zaman siyasi uzlaşma ve barış görüşmelerini desteklediklerini, “ateşi körükleyen” veya çatışmaların yoğunlaşmasına yol açan söz ve eylemlere karşı çıktıklarını ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —