Tarih: 07.12.2022 09:49

CHP'li Çetin: ″Mama fiyatlarındaki artışlar hayvan severleri zorda bıraktı″

Facebook Twitter Linked-in

Çetin, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, 'Sokak hayvanlarının beslemesi konusunda sorumlu olan kamu kurumlarımız eksiklikler ve duyarsızlıklar nedeniyle bu görevi tam anlamıyla yerine getiremiyor. Bazı gönüllüler ve hayvanseverler kısıtlı imkanlarıyla temin ettikleri mamalar ile sokak hayvanlarının beslenme sorununa çare olmaya çalışıyor. Bu sorun sadece duyarlı ve vicdanlı insanların çabalarıyla çözülecek bir sorun değil. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince devlet kurumları sokak hayvanlarının bakımı, korunması ve kötü muamelelerden uzak tutulması için önlemler alması gerekiyor.' ifadelerine yer verdi.

Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak son bir yılda kedi ve köpek mama fiyatlarına yüzde 200'lere varan oranda zam yapıldığının altını çizen Çetin, 'Tamamen gönüllülük ilkesi ile sokaktaki hayvanlara bakan hayvanseverler mama almakta zorlanmaktadırlar. Bununla birlikte artan mama fiyatlarına ve pahalılığa bağlı olarak sokağa terkedilen evcil hayvan sayılarında da büyük artışlar gözlenmektedir.' dedi.

Çetin, hayvan mamalarının lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Mama fiyatlarındaki artışlar ve yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda mamalardan alınan yüzde 18’lik KDV oranı çok yüksek bir orandır. Bu oranın yüzde 1’e düşürülmesi kedi ve köpek mamalarındaki yüksek fiyatların düşmesine ve yaşanan sorunların bir nebze olsun hafiflemesine vesile olacaktır. Hayvan hakları derneklerinin talepleri de bu doğrultudadır.' 

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —