Tarih: 16.09.2022 10:07

Xi Jinping, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü

Facebook Twitter Linked-in

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Semerkant Devlet Konuk Evi’nde Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü.

Xi Jinping, Çin ve Pakistan’ın ‘‘daimi kara gün dostları’’ olarak karşılıklı yardımlarda bulunduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in Pakistan’la her koşuldaki ikili stratejik işbirliği ortaklığını ilerletmeye, yeni dönemde daha sıkı bir kader ortaklığı oluşturmaya hız vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Xi, iki tarafın karşılıklı desteği sürdürmeye, kalkınma stratejilerinin birbiriyle kenetlenmesini derinleştirmeye, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Ortak Komitesi’nin rolünü geliştirip büyük projelerin sorunsuz olarak yürütülmesini sağlamaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, endüstri, tarım, bilim ve teknolojinin yanı sıra, toplumsal konulardaki ve halkın yaşamını doğrudan ilgilendiren alanlardaki işbirliğinin genişletilmesini temenni ettiklerini ifade etti.

Xi, Pakistan yönetiminin ülkedeki Çin vatandaşlarının ve Çinli kuruluşların güvenliği ile işletmelerin meşru haklarını korumasını arzuladıklarını da dile getirdi.

Çin’in Pakistan’la küresel kalkınma ve güvenlik inisiyatiflerinin yerine getirilmesini sağlamak için ortak çaba harcayacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Xi, iki ülkenin BM ve Shanghai İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı platformlardaki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirerek, gelişmekte olan ülkeleri temsilen bloklar arasındaki çatışmalara karşı çıkması ve çok taraflılığı koruması gerektiğinin altını çizdi.

Şerif, Çin’e Pakistan’a ciddi sel felaketi için ilk anda sağladığı değerli yardımlar için teşekkür etti.

Şerif, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping önderliğinde, Çin’in gelişmede büyük başarılar kaydettiğini ve bu başarıların bölge ile dünya barışı ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin başarıyla düzenleneceği dileğini ileten Şerif ayrıca, Pakistan’ın tek Çin politikasını kararlılıkla izleyeceğini, Çin’in Taiwan, Xinjiang ve Hong Kong gibi çekirdek çıkarlarına ilişkin sorunlardaki tutumunu kararlı bir şekilde destekleyeceğini ve bazı güçlerin Çin’in egemenliğine zarar vermeyi ve Çin’in içişlerine müdahale etmeyi hedefleyen girişimlerine kesinlikle karşı çıktığını vurguladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ülkedeki Çin vatandaşlarının ve Çinli kuruluşların güvenliğini korumak için elinden geleni yapacaklarını belirtti.

Kuşak ve Yol’un inşasına aktif şekilde katılan Pakistan’ın Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nu karşılıklı yarara ve ortak kazanca dayalı işbirliği alanındaki bir örnek hâline getirmek için çalışacağına dikkat çeken Şerif, ikili ilişkileri Çin’le birlikte yeni bir seviyeye taşımaya hazır olduklarını kaydetti.
İki ülke arasında demir yolu ve e-ticaret gibi farklı alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —