Tarih: 28.09.2022 13:24

BOE: Piyasayı sakinleştirmek için sınırsız miktarda uzun vadeli gilt alımı

Facebook Twitter Linked-in

İngiltere Merkez Bankası, piyasada düzenin yeniden sağlanmasına yardımcı olmak için çarşamba gününden itibaren uzun vadeli devlet tahvilleri almak için piyasaya adım atacağını söyledi. Buna göre;

-Bu alımların amacı, düzenli piyasa koşullarını yeniden sağlamak olacak. Satın almalar, bu sonucu etkilemek için gerekli olan ölçekte gerçekleştirilecek.

Merkez bankası ayrıca, önümüzdeki hafta başlayacak olan niceliksel sıkılaştırma tahvil satışlarının başlangıcını erteleyeceğini söyledi. İngiltere tahvilleri duyurunun ardından yükseldi ve 30 yıllık gilt getirisi 24 baz puan düşerek yüzde 4,75'e geriledi. Verim bunun öncesinde, geçen haftanın başındaki yüzde 3.45'ten artmıştı.

BOE’nin bir yandan faiz artırırken diğer taraftan gilt piyasasında aktif olmasının, QT’yi duraksatmasının perspektifinde belirteceğimiz olay örgüsü var: BOE tarafında, GBP'nin birkaç gündür dalgalanması, döviz kuru müdahalesi veya ara/agresif faiz artırımı beklentilerini de beraberinde getirdi. Mali planın ardından yaşanan kur çöküşü BOE beklentilerini bir nebze uyumlu hale getirse de genel durum halen yerel para birimi üzerinde ciddi baskı oluşturacak nitelikte. Enerji faturalarını sınırlamaya yönelik sübvansiyonlar, İngiltere'nin önemli bir vergi gelirinden vazgeçmesi ve bütçe açıklarını artırması gerektiği anlamına geliyor. Yükselen faiz oranları ve enflasyon nedeniyle gilt getiriler, etkilenecek ve borçlanma gereğinin faiz yükünü artıracaktır.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —