Tarih: 01.10.2022 12:53

BMGK’de “Kuzey Akım” boru hatlarındaki sızıntılarla ilgili oturum

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) dün “Kuzey Akım” doğal gaz boru hatlarında meydana gelen sızıntılarla ilgili bir oturum düzenlendi.

Rus enerji şirketi Gazprom’un sözcüsü Sergey Kupriyanov, boru hatlarındaki sızıntıların yaşandığı yeri ve zamanı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, yaptığı açıklamada, Rusya’nın sızıntıların terör saldırısından kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için soruşturma başlattığını söyledi.

Nebenzya, Kuzey Akım boru hattında sızıntı yaşanmasının Avrupa için yararsız, Rusya için de anlamsız olduğuna dikkat çekerek, bu durumdan sadece ABD’nin yarar görebileceğini kaydetti.

ABD temsilcisi ise iddiaları yalanladı.

Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Çin’in olaydan ciddi kaygı duyduğunu, sızıntıların küresel enerji piyasasındaki dalgalanmanın devam etmesine ve ilgili deniz sahalarındaki nakliye rotaları ve ekolojik çevre üzerinde kalıcı etkilere yol açabileceğini belirtti.

Mevcut bilgilerin, sızıntıların bir kaza değil, sabotaj sonucunda meydana gelmiş olabileceğine işaret ettiğini belirten Geng, eğer bu gerçekse, bu girişimin uluslararası hukuku ihlal ederek, çok uluslu sivil tesislere ve deniz altı boru hatlarına yönelik bir saldırı anlamı taşıyacağını ifade etti.

Geng, tüm tarafların sızıntılarla ilgili adil, objektif ve profesyonel bir soruşturma yürütülmesinin son derece gerekli olduğunu düşündüklerini de not ettiklerini sözlerine ekledi.

KaynakÇin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —