• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Davutoğlu: “Devletin gerçek sahibi sadece ve sadece millettir”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hür Düşünce Derneği’nin İstanbul'da gerçekleşen genel kurulunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNCEL 17.09.2022 16:46:07
Davutoğlu: “Devletin gerçek sahibi sadece ve sadece millettir”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hür Düşünce Derneği’nin İstanbul'da gerçekleşen genel kurulunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, 17 Eylül’ün hüzün günlerinden biri olduğunu belirterek, “Tarihimizde çok acı olaylar yaşanmıştır, ama modern tarihimizde bir Başbakanın bir darbe sonrasında idam sehpasına gidişinin oluşturduğu resimden daha hüzünlü bir tablo yoktur. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu’yu rahmetle anıyorum. Allah bir daha böyle bir manzarayı bize yaşatmasın. Bir daha bu ülkede hangi gerekçeyle olursa olsun siyasi eylemleri dolayısıyla idam sehpasına yürüyenleri göstermesin. “ ifadelerini kullandı.

Hür Düşünce Hareketi’nin 17 Eylül’de kongresini yapıyor olmasının muhasebeye sevk etmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Bu sene, önümüzdeki yıl Cumhuriyetimizin 100, demokrasimizin takriben 75’inci, modernleşme tecrübemizin ise 200’üncü yılını idrak edeceğiz. Başarılarla, açılımlarla, zaferlerle dolu, ama aynı zamanda ders alınması, ibret alınması gereken çok ciddi tecrübelerle dolu bir 200 yıl.” dedi.

Davutoğlu, 27 Mayıs Darbesi’nin sadece bir iktidarı yerinden etmeyip, siyasi kültürü bozduğuna değinerek, “Doğal siyasi akışı yerle bir etti. Seçimle gelmiş olanların seçimle gitmesi muhtemel olan 1961'i beklemeden 1960'da seçimle gelenlerin müdahale ile gittiği bir kültür oluşturdu. Bütün bir milletin emniyetinin, güvenliğinin ana odağı olan Silahlı Kuvvetlerimiz birçok gerekçeyle çoğu zaman milletle karşı karşıya getirildi 28 Şubat’ta olduğu gibi. Kendilerini devletin sahibi sananlar, her zaman o devlete kendi rengini vermeye çalışırlar. Halbuki hepimizin bilmesi ve yürekten benimsemesi gereken şey şu: Devletin gerçek sahibi sadece ve sadece millettir.” diye konuştu.

“Devletin kurumları da bugün olduğu gibi şahsın devleti diyerek şahsileştirilen tavırlarda devlete, devlet kültürümüze en büyük ihaneti kendi içinde barındırır.” diyen Davutoğlu, “Bütün bu tecrübelerin üzerinde yeni bir eşikteyiz. Demokrasi kültürümüzü ayağa kaldırmak zorundayız; Adnan Menderes’e, Fatin Rüştü Zorlu’ya, Hasan Polatkan’a borcumuzdur bu. Devletimizi ayağa kaldırmak zorundayız. Balkan Savaşından İstiklal Harbinin sonuna kadar her cephede şehit düşen dedelerimize ve Cumhuriyetimizin kurucularına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve bütün silah arkadaşlarına ve bütün şehitlerimize borcumuzdur.” ifadesinde bulundu.

Davutoğlu, devletin kurumlarını ihya etmek durumunda olduklarını vurgulayarak, “6’lı masaya otururken bizim Gelecek Partisi olarak bu masaya nasıl baktığımızı ifade etmek isterim. Türkiye, dünyadan kopuk bir ülke değil, dünyadaki bütün trendler Türkiye’yi de etkiler. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki göçler bu coğrafyada olmuş, devletler bu coğrafyada kurulmuş, devletler bu coğrafyada kurulmuş, acılar yaşanmış, zaferler yaşanmış.” şeklinde konuştu.

Dünyada yaşanan küreselleşmeye değinen Davutoğlu, “Bilim ve teknoloji insanoğlunun bütün hayatını, varoluşunu değiştiriyor, dönüştürüyor, yeni kimlikler kazandırıyor. Son dönemde bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir yol ayrımındayız. Ya otoriter, dışlayıcı otoriter bir düzen popülizme dayalı ya da kapsayıcı bir demokrasi; yol ayrımı bu.” dedi.

Davutoğlu, “Şimdi Türkiye’deki masalara, 6’lı masaya ve iktidara bakalım.” diyerek, “İktidar, bizi eleştirirken ‘6 farklı bileşenden ne çıkacak’ diye soruyor, anlamıyorlar. Gerçekten en büyük gücümüz altı farklı bileşenin bir masa etrafında toplanmış olmasıdır. Ve biz bunu tereddütsüz yaptık, gerçekleştirdik. Bizim metinlerimiz belli, ne yaptığımız belli.” ifadesini kullandı.

Şeffaf olmayan hiçbir şeyin kalıcı olmadığını belirten Davutoğlu, “Biz şeffaf olarak bir masa kurduk. Hepimizin adı belli, sanı belli, geçmişi belli, geleceği belli. Gizlediğimiz, sakladığımız, örttüğümüz bir şey yok. Ama onların bir seçim kazanmak için açık bir suç teşkil edecek şekilde kırmızı bültenle aranan bir teröristi televizyonlara çıkardıkları bu tarih hafızasında duruyor, bir gün onlar da sorulur. Kimseyi dışlamayan bir süreci başlattık ve dışlamayacağız.” diye konuştu.

Davutoğlu, kapsayıcı demokrasinin gerçekleşebilmesi için 2023 yılında 6 ana unsurun hayata geçmesi gerektiğine inandığına değinerek, “Birincisi, ortak aidiyet bilinci. Hani milli beka diyorlar ya iktidardakiler, emin olunuz milli bekamızı dış güçler tehdit edemez. Ettiler, işte 9 Eylül’de İzmir’den çekip gittiler. Milli bekamızı içeriden bazı unsurlar da tek başlarına tehdit edemezler.” ifadelerini kullandı.

“İnsanoğlunun karakteri nasıl gri ise tarih de gridir.” diyen Davutoğlu, “Hangi tonu nasıl aldığımıza bakarak birilerini sevip birilerini eleştirebiliriz. Ama bu milletin tarihini farklı kutuplara yol açacak şekilde yorumlayıp mutlaklaştırırsak ve önemli günlerimizi, milli günlerimizi şu ve bu akımın kullandı günler olarak bölersek, ortak aidiyet bilincini yok ederiz, kendi elimizle yok ederiz.” dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de hangi makama, hangi göreve hangi temelde gelineceğinin demokratik usullerle belirlendiğini belirterek, “Etnik ve mezhebi kimlikler üzerinden herhangi bir ayrıştırmayla şu veya bu makamlara şu veya bu kişilerin gelip gelemeyeceğini tartışmayı bu milletin derin tarihi tecrübesi adına zül addederim, hakaret addederim.” şeklinde konuştu.

“Eğer biz bu ortak aidiyet bilincini oluşturacaksak, 6’lı masa bu ortak aidiyet bilincinin referans mekanı olacaksa, hepimiz bilelim ki ben diyerek konuşmayacağız, biz diyeceğiz, biz yapacağız, biz değiştireceğiz ve Türkiye'yi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür kadrolar, bizler hep beraber omuzlayacağız.” ifadelerinde bulunan Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki bir sonraki seçimde gerçekten aramızda rekabet de olur hepimizin, çünkü farklı siyasi akımlardan geliyoruz. Ama Cumhuriyetimizin 100. yılında olur, siyasilere de sesleniyorum, iktidardakilere dahi sesleniyorum; eğer bir sonraki dönemin onların da canını yakacak otoriter bir dönem, çatışmacı bir dönem olmaması için aklımızı başımıza alalım. Kimse kendi ego, nefis ve makam düşüncesiyle hareket etmemeli. 6’lı masada o liderlerden birini gören bir toplum kesimi ben de oradayım diyorsa ve 6’lı masa milliyetçi, muhafazakar, sol, demokrat, liberal, herkesi barındırıyorsa, işte Türkiye’yi birleştiriyor demektir.”

Davutoğlu, ikincisi kapsayıcı demokrasinin meşruiyet temelinin; insan hakları ve özgürlük-güvenlik dengesi olduğunu vurgulayarak, “ İnsan haklarına dayanmayan hiçbir siyasal düzen yaşayamaz. İnsan haklarına dayanmayan hiçbir siyasal düzen meşru olamaz. Toplumla içinde hürriyet, toplumla birlikte hürriyet, istiklali önce öyle tanımladılar. Hürriyetten önce serbestlik kullanılmıştı Küçük Kaynarca Anlaşmasında ilk olarak, ama şimdi anlaşıldığı gibi serbestlik değil sadece kanunlara bağlılıktır, serbest kanunlara bağlılık anlamına da gelir. O günden bugüne hürriyet kavramı yerleşmiş.” dedi.

Kapsayıcı demokrasinin kurumsal temelinin, demokratik hukuk devleti olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Güç dengelerine, kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik hukuk devleti. Herkes denetlenecek, , kimse hukuk karşısında özel bir statüye sahip değildir olumlu ya da olumsuz anlamda. İşte kuvvetler ayrılığı ilkesini biz ortaklaşa olarak açıkladığımız parlamenter sistemle anlattık, anlatıyoruz. Parlamenter sistemi ikiye ayıracağız, parlamenter sistemi geri getirmeyeceğiz, yanlı anlaşılmasın. 12 Eylül’e dayalı kapsayıcı demokrasi olmaz. 12 Eylül rejiminin Anayasası’nın tümüyle değişmesi bir zaruriyettir, ama zamanla olacaktır bu, bunun farkındayız. Gerçek anlamda kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistemi kuracağız.” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, kapsayıcı demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından birisinin, ekonomide gelir adaleti olduğuna değinerek, “Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu sistemler bir müddet sonra Rusya’da bugün gördüğümüz şekilde oligarklar oluşturur. Türkiye’de de neredeyse oligark oluşumuna giden bir gelir adaletsizliği yaşanıyor. Kendi yakınlarını, yandaşlarını zengin ederek iktidarlarını korumaya çalışanlara sesleniyorum; bir yüzükle geldiniz, ama siz milletin oyuyla gideceksiniz.” dedi.

Kapsayıcı demokrasinin beşinci ayağının; siyasi ahlak, temiz siyaset olduğunu belirten Davutoğlu, “Bizim şimdi temiz siyaseti; siyasi ahlak yasası, imar yasası, ihale yasası, şeffaflık yasası başta olmak üzere çok kapsamlı yasal düzenlemelerle tahkim etme sorumluluğumuz var. Siyasi ahlak yasalarla da olmaz, onu da söyleyeyim. Siyasi ahlak, önünden milyarlar geçip de ona dokunmadığınız zaman ortaya çıkar, yani bir pratik meselesidir bir teori meselesi değil. Onun için kim siyasi anlamda siyasi ahlaka aykırı davranır, yolsuzluklara karşı mücadele etmekten kaçınırsa, hep beraber ona karşı da mücadele edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, altıncı ayağının, uluslararası boyutu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Türkiye’de kapsayıcı demokrasiyi yaşatmanın uluslararası boyutu tek bir ilkeye dayanır; çok boyutlu diplomasi ve dış politika. Türkiye, coğrafyası itibariyle hem Asya hem Avrupa, ama aynı zamanda Afrika ülkesidir aslında bağlantılarıyla. Kültürel itibariyle de hem Asya derinliklerinden gelen, o Horasan kültürlerinden gelen, hem Anadolu medeniyetleriyle mezceden, hem de modernleşmeyle birlikte Avrupa’yı da tanıyan bir kültürün sahipleriyiz. Çok zenginiz, bu zenginliğimizi heba etmeyelim.”

Dış politika ile ilgili açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “Şanghay İşbirliği Örgütü resmi. Ve iktidar cenahı bu resimden hareketle Sayın Cumhurbaşkanı’nın ne büyük siyasi lider olduğunu ispat yarışına girdiler. Şanghay İşbirliği Örgütü’yle diyalog anlaşmasını, ortak diyalog anlaşmasını 2013 26 Nisan’ında ben imzaladım. Hiç de imzalarken gocunmadım, çekinmedim. Ama şimdi o anlaşma üzerinden geliştirilen bu ilişkiler çerçevesinde o resme girenlere şunu hatırlatmak isterim: O resim yanlış olmayabilirdi, ne zaman yanlış olmazdı biliyor musunuz? Eğer Türkiye, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nden neredeyse ihraç sürecine girmemiş olsaydı yanlış olmazdı.” diye konuştu.

Davutoğlu, tüm ülkelerle ilişkilerin gelişmesi gerektiğine değinerek, “Ben buna hiç karşı değilim, tam tersi. Ama oradan bir yeni dünya resmi çıkacaksa, Allah aşkına Sayın Erdoğan geldiğinde Doğu Türkistanlı Uygur kardeşlerimizi bir toplasın bakalım, o resimde kendilerine bir yer var mı? Şu anda Urumçi’de, Kaşgar’da, korona bahanesiyle Uygurlar evlerine kapatılıyor, kapıları mühürleniyor, gıdasızlıktan ölümler yaşanıyor ölümler. İstediğiniz dünya düzeni bu mu Allah aşkına? Sesiniz de çıkmıyor, nerede milliyetçiliğiniz? Çin Devlet Başkanı Şi’yle görüşmeniz lazım, Biz de görüştük geçmişte, 2009 yılında o olaylar yaşandığında Pekin’e gitmeden uçağım Kaşgar’a inmişti ve Doğu Türkistanlıların görüşlerini aldıktan sonra Pekin’e gidip resmi görüşmeler yapmıştım.” dedi.

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Yükleniyor

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16