Tarih: 30.09.2022 09:29

“Batı dünyasının medya üzerindeki hegemonyası Çin’i hedefliyor”

Facebook Twitter Linked-in

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Cheng Weihua, Batı dünyasının medya üzerindeki baskısının Çin ile ilgili yalan ve olumsuz haberlerin başlıca nedeni olduğunu söyledi. Çinli diplomat Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 73. yıl dönümü ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 51. yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da düzenlenen panelin açılışın konuştu.

Cheng Weihua,  Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye-Çin Dostluk Derneği tarafından düzenlenen panelin açılışında dünyada yayınlanan haberlerin yüzde 80’inin üç ülkenin haber ajansı AP, Reuters ve AFP kaynaklı olduğuna işaret etti. Cheng Weihua, yapılan araştırmaya göre dünyadaki haberlerin yüzde 90’ının İngilizce ve Fransızca olduğunu söyledi. Cheng, bu haberlerde 2020 yılında bir Amerikan kuruluşunun yayınladığı Dünya Mutluluk Raporu’nu hatırlattı. Bu raporda Çin 82., Türkiye 102. sırada yer alırken Libya 78. sıradaydı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin yıl dönümü panelle kutlandı

Türkiye-Çin Dostluk Derneği Başkanı Şükrü Koçoğlu da panelin açılış konuşmasında özellikle son dönemdeki haberlerde Çin toprağı olan Taiwan’ın ayrı bir ülke gibi gösterilmeye çalışıldığına dikkati çekti. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Giray Fidan, Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Yanquan Zhou, DEİK/Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı ve CRI Türk Genel Yayın Yönetmeni Kamil Erdoğdu katıldı.

“Kara propagandanın bütçesi ABD’den”

Büyükelçilik Müsteşarı Türkiye’deki bazı örgütlerin kara propogandasının Çin-Türkiye ilişkilerine zarar verdiğini vurgularken bu örgütlerin bütçesinin Amerikan vakıfları tarafından karşılandığını belirtti.

Çinli diplomat konuşmasında Batı’daki komünizm algısının yanlış olduğunu söyleyerek, Çin’in Sovyetler Birliği olmadığını, Soğuk Savaş siyaseti izlemediğini ve askeri bloka katılmadığını ifade etti.

Batı’da tarih boyunca bir devlet güçlü olduğunda hegemonya peşinde koştuğundan Çin için de yanlış bir görüş oluştuğunu anlatan Cheng, “Çin, başka bir ülkeyi işgal etmemiştir ve hiçbir zaman hegemonya peşinde koşmayacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —