Tarih: 28.12.2022 07:55

Başkan Soyer: ″Yeni, güzel bir ülke kurmak mümkün″

Facebook Twitter Linked-in

Moderatörlüğünü İnan Bakır’ın yaptığı İEÜ Siyaset Platformu tarafından düzenlenen söyleşiye İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar da eşlik etti. Öğrencilerin alkışlarıyla karşılanan Başkan Tunç Soyer, gençlerin sorularını da tek tek yanıtladı.

Buca Metrosu projesini anlattı

Kent tarihinin en büyük yatırımının Buca Metrosu olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, ilk kazığın çakıldığını söyledi.

Başkan Soyer, “Bugün itibariyle 765 milyon Euro’nun üzerinde maliyeti olan, 13 buçuk kilometre ve 11 istasyonu olan bir metro çalışması başlıyor. Ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda 490 milyon Euro’luk konsorsiyum oluşturarak bir sendikasyon kredisiyle başladığımız bir yatırım bu. Yüzde 3 faizle, 12 yıl vadeli, 4 yıl ödemesiz ve 8 yıl geri ödemeli bir finansman modeli yarattık. Metronun tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yapılıyor. Tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi finansmanıyla geri ödenecek.” dedi.

Buca Metrosu ile senede 45 milyon Euro’luk hasılat

Günde 400 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, şunları kaydetti:

“Bu, senede 45 milyon Euro’luk bir ciro, hasılat demek. Bu,  finansman modelinin de ne kadar sağlıklı ve tutarlı olduğunu gösteriyor. Metro sadece bir ulaşım aracı değil, yaşam kalitesini yükselten bir enstrümana dönüşüyor. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz dediğimiz noktaya doğru hızla ilerliyoruz. İzmir’deki metro hatlarımız kıyıya paraleldi. Bu ise ilk defa içeriye dik olarak uzanıyor. Dolayısıyla tam anlamıyla bir ağdan söz etmek mümkün. Kentin çeperlerinden iç eriye ve Körfez’in içine uzanan bir güzergah ortaya çıkacak.”

“İzmir’i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz”

Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir raylı sistem atağı içinde olduğunu vurgulayarak “Çiğli Tramvayı’nı Mart’ta hizmete almayı planlıyoruz. 2023 yılı içinde, muhtemelen Mart-Nisan gibi Narlıdere Metrosu’nun deneme seferlerini başlatacağız.  Kısacası hepsi birbiriyle paralel yürümeye devam edecek. İzmir’in geleceğinde önemli izler bırakacak dev yatırımlar bunlar. Kentin en uzun metro hattı olacak 28 kilometrelik  Karabağlar- Gaziemir hattı Halkapınar- Kemalpaşa projelerimiz de var. Kısacası İzmir’i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gelecek yıl İzmir’de koku sorunu yaşanmayacak”

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan “HORIZON” programından 1 buçuk milyon liralık hibe aldıklarının müjdesini de veren Başkan Soyer, şöyle konuştu: 

“882 başvuran kurum arasından 12’si kabul edildi. Önümüzdeki bir buçuk sene içerisinde böylece körfeze akacak kanalların ayrışımını yapacağız ve körfez kirliliğinin önünde geçeceğiz. Koku ile ilgili sorunlardan biri de arıtma tesisinin daha yapılırken tasarım hataları olmasıydı. Biriken çamur kötü koku yapıyor. Biz çamurları oradaki havuzlara dökmeyi kestik bir yandan da yeniden faaliyete geçmesi için ihale sürecine geçtik. Gelecek seneden itibaren bu sorun çok hafifleyecek, azalacak. Biz yatırımlarımızı yaparken akademisyen ve meslek odalarıyla çalışıyoruz. İzmir’in koku sorunun tarihe karışması için köklü yatırımlarımı var.”

“Asla umudunuz kaybolmasın yepyeni olağanüstü güzel bir ülkeyi kurmak mümkün”

Başkan Soyer, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik krizinin bir kader olmadığının altını çizerek, “Bu yoksulluk, enflasyon, işsizlik, bu krizlerin hiçbiri ne kader ne tesadüf. Hepsinin çözümü ve alternatifi var. Öylesine bir coğrafyada yaşıyoruz ki vatanımız adeta bir cennet. Dünyanın en bereketli topraklarında en köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklarda yaşıyoruz. Kriz uygulanan yanlış politikaların getirdiği durum. Bu topraklar ne bereketini kaybetti ne de biz umudumuzu kaybettik. Başka bir Türkiye mümkün” şeklinde konuştu.

“Sadece yeşil alan istiyoruz başka hiçbir şey değil”

Buca Cezaevi’nin yıkılmasının ardından sürecin nasıl işleyeceği sorusunu soran öğrencilere Başkan Tunç Soyer, “Ortaya çıkan alanla ilgili çok önemli bir karar verildi. Bu alanda yapılaşmanın önünü açacak bir plan hazırlandı. Bu plan, Buca’nın dokusunu bilen herkes için yıkılan yapıdan daha fazla beton imalatı anlamına geliyor. Biz olabildiğince bu işin takipçisi olacağız.  Biz sadece ağaç dikeceğiz. İnsanların nefes alacağı rekreasyon alanı yaratmak istiyoruz. Başka hiçbir şey değil.” cevabını verdi.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —