• BIST 100

    9224,84%-0,88
  • DOLAR

    38,45% 0,06
  • EURO

    43,90% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4113,06% -0,46
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,25

Başkan Soyer: Bu bereketli topraklarda yaşanan sıkıntıların çaresi var

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi açıldı

GÜNCEL 3.11.2022 13:27:45 525
Başkan Soyer: Bu bereketli topraklarda yaşanan sıkıntıların çaresi var
Haberi Sesli Oku

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi açıldı
 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Yanlış tarım politikaları ile ithalata bağımlı hale gelindiğini söyleyen Başkan Soyer, "Tarım planlama kuruluşuna ihtiyaç var. Büyükşehir olarak üreticilerimize sahip çıkıyoruz. Kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var” dedi.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üretici Birliği tarafından bu yıl 17. kez düzenlenen serginin açılışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve yurttaşlar da bulundu.


Açılış konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne değinen Başkan Tunç Soyer, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının hayata geçirdiği ekonomik vizyona ilişkin bilgiler verdi. Çiftçilerin, işçilerin, tüccarların ve sanayicilerin İzmir’de bir araya gelerek yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını belirlediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, daha sonraki yıllarda yanlış tarım politikalarıyla ithalata bağımlı hale gelindiğini hatırlattı.



“Tarım politikası şart”
"Başka Bir Tarım Mümkün" diyerek hem iklim krizi hem de yoksullukla mücadele ettiklerinin altını çizen Başkan Soyer, ülkede bir tarım planlama teşkilatına ve politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başkan Soyer küçük üreticiye sahip çıktıklarını, üreticiyi kooperatif ve birlik çatısı altında buluşturup üretimi güvence aldıklarını ve üreticiye alım satım garantisi verdiklerini hatırlatarak, "Havza ölçeğinde ürün desenini planlamaya gayret ediyoruz. Suyun bu kadar azalması, yeraltı kaynaklarımızın bu kadar aşağılara gitmesinde yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvan ırkları etkili oldu. Kısa vadeli menfaatler için uzun vadeli üretim politikaları yok edildi. Çünkü o hayvanlar için şimdi silajlık mısır dikilmek zorunda. Oysa bir karasığır ve küçükbaş hayvancılıkla bambaşka üretim zeng inliği yakalamıştık. Şimdi silajdan da o hayvandan da vazgeçemiyoruz ama süt hayvanlarını kesime gönderir hale geldik. Öncelikle bir tarım planlama kurumunun kurulması lazım. Devlet Planlama Teşkilatı vardı eskiden, ne oldu? Yok. Ama bir tarım planlaması da ortadan kalktı. Bugün üretici ne üreteceğini, ne zaman üreteceğini, nereye satacağını, kaçtan satacağını bilmiyor. Hiçbir şey bilmiyor. Kısacası; bir tarım planlama kuruluşuna, politikasına ihtiyacı var bu ülkenin. Biz bir yandan küçük üreticiye sahip çıkarken bir yandan bu planlamayı havza ölçeğinde yerel yönetim olarak yapmaya gayret ediyoruz" dedi.

 


Ödemiş'in süs bitkileri Flowera'da da yer alacak
Üreticinin güçlenmesi için rekabetin önemine değinen Başkan Soyer, 2023 yılında düzenleyecekleri Flowera İzmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı'nı Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi ile aynı tarihte yapacaklarını söyledi. Soyer, "Ödemiş’in süs bitkileri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla daha fazla buluşsun istiyoruz. 2026 yılında dünyanın Botanik EXPO’suna İzmir olarak ev sahipliği yapma hakkı kazandık. Şimdiden hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.



“Derya içinde olup deryayı bilmeden balık misali yaşıyoruz”
Başkan Soyer ayrıca, “Gerçekten bu sektör çok büyük zorluklarla, sıkıntılarla varlığını koruyarak sürdürüyor. KDV’den, teşviklerden bahsedildi ama gerçekten bu sektör tarımın can damarlarından biri ve en önemli ihracat potansiyelini taşıyan başlıklarından biri. Biz destek olmaya, gücümüz yettiğince sahip çıkmaya devam edeceğiz. Asla kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var. Bunların hepsinin değişmesi mümkün. Başka bir tarım, başka bir Türkiye mümkün. Hepimizin çok daha huzurla çok daha yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşayacağı mümkün” ifadelerini kullandı.



Hedef Avrupa’da söz sahibi olmak
Küçük Menderes Havzası’nın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş şöyle konuştu: “El emeğiyle üretim yapılan yerde 2 bin civarında üretici kardeşimiz var. Bu üretim yapılan yerlerde dolaylı olarak geçinen 40 bin insan var. Bu kadar büyük bir sektör. Her alanda süs bitkilerinin merkezi olan Ödemiş’i güç birliğiyle çok daha ileriye taşımamız söz konusu. Kooperatiflerimiz bunu çok iyi başardılar. Mevcut gücümüzün en üst düzeyiyle bunları yapmaya çalışıyoruz. Alternatif olmadan çok önder olma mücadelesi yapıyoruz. KDV sorunumuz ne yazık ki var. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter. Bizim ürünümüz pırlantadan daha değerli. Ciğerlerimiz temizleyen bitkilerin ürünlerini bu şek ilde koruyabiliriz. Hedefimiz belli; Türkiye’de değil Avrupa ‘da söz sahibi olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.



“Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz”
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy da, “Her yıl üstüne koyarak bu sergimizin buralara gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Küçük Menderes Havzası sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en önemli havzalarından biri. Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz. Çalışkan ve üretken insanların yaşadığı bölgedeyiz. Bu havza ülke ekonomisine ve yöre insanına uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir” dedi.


Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak da sektöre ilişkin bilgiler vererek şöyle konuştu: “Buradan Anadolu’ya baktığımızda birçok bölgenin daha ağaçsız olduğunu görmekteyiz. Birçok kişi belki bilmiyor ama süs bitkileri ve ağaç grupları doğadaki kirli havayı emerek temiz havayı sergilemektedir. Bizden sonrakiler için daha çok bitki, ağaç ve ağaç grupları dikmemiz gerekiyor.”



Üreticiden destek teşekkürü
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan ise, “Bu serginin gelenekselleşmiş olması çok önemli. Bizler bu serginin daim olması için elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Bu mücadelede bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Sektörün sorunlarına da değinen Akcan, “Yüzde 18 gibi bir KDV sorunuyla mücadele ediyoruz. Tarımın hiçbir kaleminde yüzde 18 KDV yok” diye konuştu. Akcan, devletten yeteri desteği alamadıklarının da altını çizdi.


Sergi Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 6 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

Karadeniz'de Fındık Üreticiler TMO ve Serbest Piyasayı Takip Ediyor

Güncel Akaryakıt Fiyatları Düşündürüyor

Depremler Küçük Çaplı da Olsa Devam Ediyor

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'da Resmi Temaslarda Bulundu​

Enflasyon ve Döviz Kuru Dalgalanmaları Gündem Oldu

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Otomobil ve konut alımlarında cazip fiyat teklifleri ne anlama geliyor?

Kuzeyhan’ın Hayaline Ortak Ol: Bir Umut, Bir Kalp, Bir Adım!

Nevzat Çağlar,Veli Erdem ve Adil Ünal’dan Onurlandıran Ziyaret

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

Pulluda Doğa ile İç İçe Ücretsiz Mesire Keyfi Başladı

Pelvik Kontüzyon Nedir, Belirtileri, Tedavisi ve İyileşme Süreci​ Nasıldır?

Güneş Patlamaları yüzde 400 Arttı: Jeomanyetik Fırtına Riski Yükseliyor

Jordan Wood’un Senato Adaylığı, Susan Collins’a Karşı Mücadeleyi Kızıştırıyor

ABD’de Hava Alarmı: Şiddetli Fırtına ve Hortum Uyarıları Halkı Tedirgin Ediyor

Indus Sular Antlaşması: Artan Küresel İlgi ve Bölgesel Gerilimler

Anamur'da 23 Nisan Coşkusu: Uçurtmalar Gökyüzünü Renklendirdi​

Ünal AN Kitabını Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmamhatip Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Türkiye'de İş Dünyasını Sessizce Değiştiren Yeni Trend Sessiz İstifa

2035'te Parlayacak 10 Yenilikçi Kariyer

Mersin'de Jandarma 76 Sikke ve 4 Yüzük Ele Geçirildi​

Anamurda Damak Lezzetiniz için Albatros Kahvaltı Salonuna Davet Ediyoruz

DÜNYANIN ÇOCUKLARI MERSİN’DE EL ELE RENKLİ DANSLARINI SAHNELEDİ

Türk Çocukları Dünyanın Dört Bir Yanında Bayram Coşkusunu Yaşadı

Yükleniyor

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Kuzeyhan’ın Hayaline Ortak Ol: Bir Umut, Bir Kalp, Bir Adım!

Geleceğin Komutanları Jandarma Koltuğunda

Anamurlu Hacı Adayları Kutsal Yolculuğa Hazır

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

Mithat Ünal, AN Kitabının Okullardaki İmza Günlerine İmam Hatip Lisesinden Başladı

Anamurlu Minikler Kur’an-ı Kerim’i Öğrenmenin Mutluluğunu Yaşadı

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.