• BIST 100

    14250,93%0,15
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,24% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6073,51% 1,71
  • Ç. ALTIN

    9644,38% 0,00

Başkan Soyer: Bu bereketli topraklarda yaşanan sıkıntıların çaresi var

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi açıldı

GÜNCEL 3.11.2022 13:27:45 681
Başkan Soyer: Bu bereketli topraklarda yaşanan sıkıntıların çaresi var
Haberi Sesli Oku

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi açıldı
 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Yanlış tarım politikaları ile ithalata bağımlı hale gelindiğini söyleyen Başkan Soyer, "Tarım planlama kuruluşuna ihtiyaç var. Büyükşehir olarak üreticilerimize sahip çıkıyoruz. Kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var” dedi.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışına katıldı. Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üretici Birliği tarafından bu yıl 17. kez düzenlenen serginin açılışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve yurttaşlar da bulundu.


Açılış konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne değinen Başkan Tunç Soyer, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının hayata geçirdiği ekonomik vizyona ilişkin bilgiler verdi. Çiftçilerin, işçilerin, tüccarların ve sanayicilerin İzmir’de bir araya gelerek yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını belirlediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, daha sonraki yıllarda yanlış tarım politikalarıyla ithalata bağımlı hale gelindiğini hatırlattı.



“Tarım politikası şart”
"Başka Bir Tarım Mümkün" diyerek hem iklim krizi hem de yoksullukla mücadele ettiklerinin altını çizen Başkan Soyer, ülkede bir tarım planlama teşkilatına ve politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başkan Soyer küçük üreticiye sahip çıktıklarını, üreticiyi kooperatif ve birlik çatısı altında buluşturup üretimi güvence aldıklarını ve üreticiye alım satım garantisi verdiklerini hatırlatarak, "Havza ölçeğinde ürün desenini planlamaya gayret ediyoruz. Suyun bu kadar azalması, yeraltı kaynaklarımızın bu kadar aşağılara gitmesinde yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvan ırkları etkili oldu. Kısa vadeli menfaatler için uzun vadeli üretim politikaları yok edildi. Çünkü o hayvanlar için şimdi silajlık mısır dikilmek zorunda. Oysa bir karasığır ve küçükbaş hayvancılıkla bambaşka üretim zeng inliği yakalamıştık. Şimdi silajdan da o hayvandan da vazgeçemiyoruz ama süt hayvanlarını kesime gönderir hale geldik. Öncelikle bir tarım planlama kurumunun kurulması lazım. Devlet Planlama Teşkilatı vardı eskiden, ne oldu? Yok. Ama bir tarım planlaması da ortadan kalktı. Bugün üretici ne üreteceğini, ne zaman üreteceğini, nereye satacağını, kaçtan satacağını bilmiyor. Hiçbir şey bilmiyor. Kısacası; bir tarım planlama kuruluşuna, politikasına ihtiyacı var bu ülkenin. Biz bir yandan küçük üreticiye sahip çıkarken bir yandan bu planlamayı havza ölçeğinde yerel yönetim olarak yapmaya gayret ediyoruz" dedi.

 


Ödemiş'in süs bitkileri Flowera'da da yer alacak
Üreticinin güçlenmesi için rekabetin önemine değinen Başkan Soyer, 2023 yılında düzenleyecekleri Flowera İzmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı'nı Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi ile aynı tarihte yapacaklarını söyledi. Soyer, "Ödemiş’in süs bitkileri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla daha fazla buluşsun istiyoruz. 2026 yılında dünyanın Botanik EXPO’suna İzmir olarak ev sahipliği yapma hakkı kazandık. Şimdiden hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.



“Derya içinde olup deryayı bilmeden balık misali yaşıyoruz”
Başkan Soyer ayrıca, “Gerçekten bu sektör çok büyük zorluklarla, sıkıntılarla varlığını koruyarak sürdürüyor. KDV’den, teşviklerden bahsedildi ama gerçekten bu sektör tarımın can damarlarından biri ve en önemli ihracat potansiyelini taşıyan başlıklarından biri. Biz destek olmaya, gücümüz yettiğince sahip çıkmaya devam edeceğiz. Asla kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var. Bunların hepsinin değişmesi mümkün. Başka bir tarım, başka bir Türkiye mümkün. Hepimizin çok daha huzurla çok daha yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşayacağı mümkün” ifadelerini kullandı.



Hedef Avrupa’da söz sahibi olmak
Küçük Menderes Havzası’nın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş şöyle konuştu: “El emeğiyle üretim yapılan yerde 2 bin civarında üretici kardeşimiz var. Bu üretim yapılan yerlerde dolaylı olarak geçinen 40 bin insan var. Bu kadar büyük bir sektör. Her alanda süs bitkilerinin merkezi olan Ödemiş’i güç birliğiyle çok daha ileriye taşımamız söz konusu. Kooperatiflerimiz bunu çok iyi başardılar. Mevcut gücümüzün en üst düzeyiyle bunları yapmaya çalışıyoruz. Alternatif olmadan çok önder olma mücadelesi yapıyoruz. KDV sorunumuz ne yazık ki var. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter. Bizim ürünümüz pırlantadan daha değerli. Ciğerlerimiz temizleyen bitkilerin ürünlerini bu şek ilde koruyabiliriz. Hedefimiz belli; Türkiye’de değil Avrupa ‘da söz sahibi olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.



“Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz”
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy da, “Her yıl üstüne koyarak bu sergimizin buralara gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Küçük Menderes Havzası sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en önemli havzalarından biri. Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz. Çalışkan ve üretken insanların yaşadığı bölgedeyiz. Bu havza ülke ekonomisine ve yöre insanına uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir” dedi.


Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak da sektöre ilişkin bilgiler vererek şöyle konuştu: “Buradan Anadolu’ya baktığımızda birçok bölgenin daha ağaçsız olduğunu görmekteyiz. Birçok kişi belki bilmiyor ama süs bitkileri ve ağaç grupları doğadaki kirli havayı emerek temiz havayı sergilemektedir. Bizden sonrakiler için daha çok bitki, ağaç ve ağaç grupları dikmemiz gerekiyor.”



Üreticiden destek teşekkürü
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan ise, “Bu serginin gelenekselleşmiş olması çok önemli. Bizler bu serginin daim olması için elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Bu mücadelede bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Sektörün sorunlarına da değinen Akcan, “Yüzde 18 gibi bir KDV sorunuyla mücadele ediyoruz. Tarımın hiçbir kaleminde yüzde 18 KDV yok” diye konuştu. Akcan, devletten yeteri desteği alamadıklarının da altını çizdi.


Sergi Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 6 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Anamur'un Bilgekağanı Aydın Doluoğlu Kitaplarının Tanıtımında Dualarla Anıldı

​Anamur’da Bağımlılıkla Mücadele Çok Yönlü Masaya Yatırıldı

Yeniden Küllerinden Doğan ve Hayatı Anlamlandıran Tek Canlı ANKA Kuşunun Mitolojik Serüveni

Hair Transplant Antalya

Anamur’da “Anadolu’dan Esintiler” Konseri Sanatseverlerle Buluştu

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur Limanı Çevre Düzenlemesi İhaleye Çıktı: Tamamlandığında Turizm Potansiyeli Ciddi Olarak Artıyor

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Muzunun Marka Değeri Yükseliyor Umudunda Maalesef Başa Dönüldü

İnsan Evrenin Doğuşunu Görüntüledi. James Webb ve İlk Süpernova

Enerjide, Füzyon Reaksiyonu Hedefine Bir Adım Daha Yakın

Kanser Aşısı, mRNA Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tedavi, Biyoteknoloji, Genetik Kodlama

Dünyanın suyu okyanuslardan mı karşılanacak?

Nakit Para Tarih mi Oluyor?

NASA ve ESA, Kızıl Gezegen Mars'ta, "Yaşamın Kanıtı"nı Bulduğu mu?

Lokman Hekim Hakmlı Çıktı ve Bilim, Yaşlanmayı Bir Hastalık Olarak Tanımladı ve İlk Tedavi Yöntemi Kapıda

Dünyamızın "Gizli Nefesi" Duruyor: Amazon ve Sibirya Ormanları Karbon Tutucu Rolünü Kaybediyor

Yeni Nesil Yapay Zeka Atılımı: Bilim İnsanları 'Bilinçli Makine' Eşiğinde mi?

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Anamur Yer Fıstığının Coğrafi İşaret Başarısı Pazara İmzasını Attı

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Ören Antik Kenti'nde Yeni Mozaik Keşfi Heyecan Kattı

Muz Üreticisine Yeni Sertifikasyon Programı İhracat Kapılarını Aralıyor

KKTC’de Emlak Yatırımı Yapmanın Cazip Fırsatları

Cilt Bakımında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Anamur Teknolojiye Koşuyor

Anamur'da Su Kaynakları Yönetimi

Anemurium Antik Kenti'nde Yeni Keşifler

Yükleniyor

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Türkiye, Orman Varlığını En Çok Artıran Ülkeler Arasında Zirveye Tırmanıyor: Küresel İklim Mücadelesinde Kritik Başarı

Anamur-Gazipaşa Tünelleri İnşaatında Son Viraj: Turizm ve Ticaret Ufku Açılıyor

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.