• BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29

Borsa, Kardemir ve Ereğli değerlendirme

G20 ülkeleri içerisinde en yüksek enflasyon oranına sahip olan ülkemizde bir süredir Tüketici Fiyat Endeksindeki yükseliş hızının azalması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi aksiyonunu daha da güçlendirdi.

GÜNCEL 3.10.2022 08:40:58
Borsa, Kardemir ve Ereğli değerlendirme

Yılın son çeyreğine başlarken yurtiçi piyasaların ana gündemi Borsa’da yaşanılan güven kırıcı / moral bozucu hareketlerin bir daha tekrarlanmaması. Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan agresif faiz kararları sebebiyle global tarafta borsalarda yaşanılan sert satışlara karşın büyüme modelini tercih eden Türkiye ve yüksek enflasyon karşısında getiri arayışında olan yerli yatırımcıların borsaya olan ilgisi bu süreçteki ayrışmayı net bir şekilde göstermektedir.

G20 ülkeleri içerisinde en yüksek enflasyon oranına sahip olan ülkemizde bir süredir Tüketici Fiyat Endeksindeki yükseliş hızının azalması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi aksiyonunu daha da güçlendirdi. Nitekim 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12,00’ye düşürülmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni dönemde de faiz indirimlerin olacağını izah etmesi ile yıl sonuna kadar yüksek tek hane (yüzde 9) senaryosunun gündemimizi meşgul etmesi, yerli yatırımcıların yılın son çeyreğinde borsaya olan ilgisini geriye getirebilir. Ayrıca bilanço dönemine girdiğimiz bir süreçte şirketlerin iyimser değerlemeleri borsaya pozitif bir katalizör olarak eklenebilir.

Enflasyon demişken biraz önce Eylül ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE rakamlarına ulaştık. Yıllık bazda TÜFE yüzde 84,63 beklenirken yüzde 83,45 ile beklenti altında kalan bir sonuç izledik. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi enflasyondaki yükseliş hızının azalması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirimi aksiyonunu daha da güçlendirmekle birlikte bu sonuç ile Ekim ayı toplantısına yönelik indirim olasılığı da artmış durumdadır.  

Her pazartesi günü piyasa açılışı sonrasında sizlerle paylaştığımız Borsa, Kardemir ve Ereğli Değerlendirmeyi bu haftalık rapor konsepti olarak sunmak istiyoruz.

Bist100 endeksi son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini Fibonacci yüzde 50,0’lik düzeltme oranı 3045 ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 13 ve 55 periyotluk üssel hareketli ortalama 3225 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 3300 ve 3400 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 3 bin 715 TL bazlı zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 13 ve 55 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 3225  - 3045 arasında sıkışma izlenebilir.

Bist30 endeksi (spot) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 100 periyotluk üssel hareketli ortalama ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 13 ve 60 periyotluk üssel hareketli ortalama 3535 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 3640 ve 3780 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 4 bin 115 TL bazlı zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 13 ve 60 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 3535  - 3325 arasında sıkışma izlenebilir.

Bist30 endeksi (viop) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 3405 ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 80 periyotluk üssel hareketli ortalama ve Envelope göstergesi üst noktası 3670 – 3710 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 3830 ve 3990 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 4425 zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 80 periyotluk üssel hareketli ortalama ve Envelope göstergesi üst noktasında baskı görmesi durumunda bir müddet daha 3710 - 3405 arasında sıkışma izlenebilir.

EREGL (spot) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 233 periyotluk üssel hareketli ortalama ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 70 periyotluk üssel hareketli ortalama 29,60 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 30,50 ve 32,20 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 36,76 TL bazlı zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 70 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 29,60  - 27,10 arasında sıkışma izlenebilir.

EREGL (viop) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 27,84 yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 144 ve 233 periyotluk üssel hareketli ortalama 30,00 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 30,70 ve 32,02 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 37,00 zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 144 ve 233 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 27,84 – 30,00 arasında sıkışma izlenebilir.

KRDMD (spot) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 377 periyotluk üssel hareketli ortalama ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 89 periyotluk üssel hareketli ortalama 12,50 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 13,25 ve 13,75 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 16,55 TL bazlı zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 89 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 12,50- 10,35 arasında sıkışma izlenebilir.

KRDMD (viop) son süreçte gerçekleştirdiği düşüşlerini 11,65 ile sınırlandırarak yeni döneme ilişkin önemli bir dip mesajı verse de kısa vadeli olarak henüz bu durum teyit kazanmış değildir. Bu açıdan yeni dönemde endekse yönelik daha pozitif bir bakış için 200 ve 233 periyotluk üssel hareketli ortalama 12,65 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 13,37 ve 14,47 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi oluşturacağı gibi ilgili teyit ile 17,30 zirve seviyesi gündemimizi meşgul edebilir. 144 ve 233 periyotluk üssel hareketli ortalamada baskı görmesi durumunda bir müddet daha 12,65 - 11,65 arasında sıkışma izlenebilir.Kaynak: GCM Yatırım- Kudret Ayyıldır
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13