• BIST 100

    9679,8%-1,37
  • DOLAR

    32,40% -0,01
  • EURO

    34,42% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2481,64% -0,05
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00

Başkan Seçer: “Mersin’in Her Yerinde Farklı Bir Medeniyetin İzini Görürsünüz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal v

GÜNCEL 16.11.2022 16:37:35
Başkan Seçer: “Mersin’in Her Yerinde Farklı Bir Medeniyetin İzini Görürsünüz”

Haber Merkezi-Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim kapsamında şehre gelen ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ifade ederek, “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz” dedi.  

Başkan Seçer: “Mersin, tarih ve kültürel yönden çok zengin bir kent”

Ziyarete; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren ve ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz katıldı.

Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ve halen varlığını koruyan kültürel ve tarihi mirasın da çok olduğunu belirten Başkan Seçer,  “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz. Kentimizin, dünyanın sayılı yerlerinden biri olduğunu düşünüyorum. İşte bunu tanıtmak, o farkındalığı yaratmak gayretindeyiz” dedi. Göreve geldikleri ilk yıllarda yaşanan yeni bir yönetim oluşturma ve hemen arkasından gelen pandemi sürecine rağmen hızlı hareket ettiklerini ve aktif çalıştıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bunu daha da süper diyebileceğimiz bir noktaya getirmek istiyoruz. Özellikle Tarsus’u çok önemsiyorum. Çünkü orada bir hazine var. Tarsus’un her noktasını bilirim. Orada önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, işleri ağırlaştırıyor”

Mersin’de projelerin ve çalışmaların sürdüğü bazı noktaları ve bilgileri paylaşan Başkan Seçer, mevzuattan ve kurumlar arasındaki yetki karmaşasından kaynaklı bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Örneğin Eshab-ı Kehf’in projesi hazır olmasına rağmen, bir niyet de ortaya koymamıza rağmen; davul başkasının kucağında, tokmak sizin elinizde olunca, iş biraz sıkıntıya giriyor. Yine Gözlükule çalışmaları var. Biz de yakın temastayız şu anda. Orada bir çırçır fabrikası var. Oraya güzel bir proje çalışmışlar. ‘Biz yaparız onu’ dedim. Tamamını biz yapalım. Merkezde Yumuktepe çok önemli. Muazzam bir kültürel miras. Oraya başladık, bir arkeopark yapalım diye. Mesela Uzuncaburç; proje bizim değil, ama onu da koşulsuz destekliyoruz. İyi de bir ekip ve hoca var orada. Mevzuat sıkıntısı olmasın, iş uzamasın diye çabucak bir şeyler yapalım istiyoruz” diye konuştu.

“Yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var”

Kent merkezinde de farklı çalışmaları olduğunu kaydeden ve süren çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Seçer, “Eski kent merkezi ile ilgili çalışmalarımız var. 4.9 hektar yenileme alanı. Oranın projesi bitti. Kasaplar çarşısı, hanlar var, caddeler var; yani yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var. Yapmış olmak için yapmak istemiyorum, ya da ‘Yapalım da bir yerlerden kaynak buluruz’ düşüncesi içerisinde değiliz. Rakamlar bizim açımızdan önem ifade etmiyor. Yeter ki mantığınız ne? Ona bakmak lazım. ‘Biz karşılayabiliriz’ diye hızlı bir şekilde girdik. Yine bu arada restorasyon çalışmalarında parasal anlamda bize destek olmak isteyen kurumlar, kuruluşlar, vakıflar olabilir. O ayrı bir şey, ama biz kimseden herhangi bir aşamada yardım beklemeden, zaman kaybetmeden girdik ve yapıyoruz” diye belirtti.

Ziyaret öncesinde Kongre’de eğitim programı gerçekleştirildi

ÇEKÜL Vakfı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaretleri öncesinde de, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim verildi. Eğitim, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personellerine verildi. Program 16-18 Kasım tarihleri arasında devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki eğitime; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz ve Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personelleri katıldı.  

Eğitim; İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda Arkeolog olarak görev yapan Ali Baloğlu, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Şehir Plancısı olarak görev yapan Mevlüt Eker ile Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Restoratör Mimar olarak görev yapan Aysel Küçükalıç Erturhan tarafından verildi.

İrde: “Kültür varlıklarının korunması için, proje ve restorasyon çalışmalarına hız verdik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, eğitim öncesinde bir konuşma yaptı. Günümüzde çevresel problemleri, sosyal ve kültürel problemlerden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını belirten İrde, “Bundan dolayı Belediyemiz de, aynı ÇEKÜL Akademi gibi kültürel ve sosyal faaliyetlerde hep bir adım önde olmayı ilke edindi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kültür varlıklarının korunması için proje ve restorasyon çalışmalarına hız verilmiş olup, kazı çalışmalarında oldukça destek olunmaya çalışılmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ÇEKÜL Akademi’nin ilk defa birlikte düzenlediği alan eğitiminde, Mersin ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap bulacağınızı umuyoruz” dedi.  

Arkeolog Ali Baloğlu katılımcılara Mersin hakkında bilgiler verirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından da söz etti ve Büyükşehir Belediyesi’nin arkeolojik çalışmalara desteği hakkında bilgilendirme yaptı. Şehir Plancısı Mevlüt Eker ve Restoratör Mimar Aysel Küçükalıç Erturhan ise, ‘Tarihi Çevre Koruma Şube Müdürlüğü Tarafından Hazırlanan ve Devam eden Projeler’ ile ‘Tek Yapı Ölçeğindeki Restorasyon Projeleri’ başlıklı konular hakkında eğitim verdi.

Programda alan gezileri de yer alıyor

Programda ayrıca Alan Gezisi kapsamında Kanlıdivane Ören yeri, Cambazlı Kilisesi, Olba, Uzuncaburç Ören yeri, Cennet Cehennem, Astım Mağarası, Kızkalesi, Karakale, Ayaş Tiyatro, Yumuktepe ve Mersin Müzesi gezilecek. Yenileme Alanı içeren alan gezisi kapsamında da Karamancılar Konağı, İstiklal Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Taş Bina, Yeraltı Otoparkı-Gençlik Merkezi ile Atatürk Evi gezilecek. 3 günlük program Genel Değerlendirme ve Sertifika Töreni ile sona erecek.

Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerden alanında uzman kişilerin katıldığı toplantı süresince Mersin Büyükşehir Belediyesi uzmanları; Mersin'in kültürel kimliğini oluşturan unsurları, bu alandaki çalışmaları, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşıyor.


Anahtar Kelimeler:

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Türk Polis Teşkilatının 179. Yıl Dönümü Anamur da Anıldı

Erdal Karan'dan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

Özgüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Durmuş Yılmazdan Bayram Mesajı

Turizm Derneği Başkanı Fatih Şen’den Bayram Mesajı

Anamur da Bayanlarımızın Bayram Namazı Kılması İçin Bu Camiler Hazırlandı

Anamur Belediye Meclis Üyesi Aziz Saydam Bayram Mesajı

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali İlhan Ayhan Bayram Mesajı

Başkan Deniz; “Anamur’u Ortak Akıl İle Yöneteceğiz”

Anamur Ticaret Odası’ndan İftar Yemeği

MHP Anamur İlçe Başkanı Mehmet Yayla’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Bozdemir’in “10 Nisan Polis Günü” Mesajı

Anamur İlçe Emniyet Teşkilatından Kaymakam Bozdemir’e, Polis Haftası Ziyareti

Özdemir'den Ramazan Bayramı Mesajı

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş Bayram Mesajı

Ak Parti İlçe Başkanı Burak Bulut'tan Ramazan Bayramı Mesajı

Anamur Belediye Meclisi Belediye Başkanı Durmuş Deniz’in Başkanlığında Toplandı

Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Güçük’ten Bayram Kutlaması ve Teşekkür Birarada

ANTSO Başkanı Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Kaymakam Bilal Bozdemir’in Ramazan Bayramı Mesajı

Kıbrıs Gazisi Mustafa Çetin Askeri Törenle Defnedildi

Yükleniyor

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Türk Polis Teşkilatının 179. Yıl Dönümü Anamur da Anıldı

Erdal Karan'dan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

Özgüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Durmuş Yılmazdan Bayram Mesajı

Turizm Derneği Başkanı Fatih Şen’den Bayram Mesajı

Anamur da Bayanlarımızın Bayram Namazı Kılması İçin Bu Camiler Hazırlandı

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16