Tarih: 14.12.2022 10:16

Başkan Büyükakın: ″Rotanız iyilik olsun″

Facebook Twitter Linked-in

KOCAELİ - 14.12.2022 - HİBYA - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ülkelerinden Kocaeli’ye eğitim amacıyla gelen uluslararası öğrencilere yönelik “Evinize Hoş Geldiniz” programı düzenledi. Antikkapı Restoran’da gerçekleştirilen programa yüzlerce yabancı öğrenci katıldı. Bütün insanların kardeş olduğuna dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, “Rotanız iyilik olsun” dedi. Anlamlı etkinlikte farklı ülkelerden öğrencilerin performanslarıyla duygusal anlar yaşattı.

Programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, Büyükşehir Koordinatörü Abdullah Köktürk, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Şemsettin Yıldırım, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mehmet Kavuk, Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Nebi Karakoyun ve çok sayıda yabancı öğrenci katılım sağladı.

Seneler geçtikçe yeni öğrencilerin Kocaeli’ye geldiğini ve yine güzel dostluk, kardeşlik ve barış köprüleri kurulduğuna dikkat çeken Başkan Büyükakın “Yüzler değişiyor ama yüzlerdeki ifadeler değişmiyor. Gözler birbirine sevgiyle, kardeşlikle, mutlulukla. barışla bakıyor. Şehrimizde sizleri misafir edeceğiz. Yeni gelen arkadaşlarımız için misafir ne demek? Bir süre sonra daha anlamlı hale gelecek. Belki ilk anda misafir kelimesi size belki bir kelime olarak anlam ifade edecek. Ama buradaki eğitim hayatınızı tamamladıktan sonra bir misafir ve misafirperverliğin ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Onu ancak yaşadıktan sonra anlarsınız’’ dedi.

Misafir öğrencilerle bir araya gelmekten son derece mutlu olduğunu belirten Başkan Büyükakın, kendi hayatından kesitler anlatarak tavsiyelerde bulundu. 

‘Hepimiz kardeşiz.’ Vurgusu yapan Başkan Büyükakın, “Bu kısmı belki şimdiye kadar düşünmemiş olanlarınız vardır. Şöyle bir düşünün. Bazen bizim burada farklı etnik yapılardan arkadaşlarımız oluyor bu kentte. Türkiye'de. Farklı farklı etnik kimliklerden insanlar oluyor. Onlarla sohbet ederken onlara sorduğum soruyu şimdi sizlerle birlikte düşünmek istiyorum. Burada farklı ırklardan farklı renklerden dünya coğrafyasından insanlar var değil mi? Geriye doğru yürütün bakalım. Bi önceki kuşağı, ondan önceki kuşağı, ondan önceki daha önceki. Ta en öncekine bir gidin bakalım. Hz. Adem'le Havva’ya kadar varın. Hz. Adem'le Havva Amerikalı mıydı? Afrikalı mıydı? Asyalı mıydı? Avusturalyalı mıydı? Nereliydi? Hangi ırktandı Hz. Adem ile Havva. Hiç bunu düşündünüz mü? Hz. Adem ile Havva ilk insanlar. Hangi ırktandı? Bir ırkları yoktu değil mi? Demek ki esasen en başta en başta buradaki herkes birbirini akrabası, kardeşi hepimizin dedesi, büyükannesi aynı buradaki herkesin büyükdedesi ve büyükannesi aynı. Buradaki herkes kardeş dünyadaki diğer insanlara da öyle değil mi?” ifadelerine yer verdi.

Bir insanı diğerinden iyi ya da kötü yapan üstün ya da alçak yapan aslında o insanı iyi bir insan olup olmadığı ile alakalı olduğunu vurgulayan Başkan Büyükakın “Bir iyi bir insansa o insan değerlidir. Bir insan kötü bir insansa o insan değersizdir. Çok uzun konuşmayacağım ama sizlerden biraz daha sabırla beni dinlemenizi istiyorum. Bir şey daha söyleyeceğim şimdi. Az önce dedim ki Hz Adem'le Havva bizim büyük annemiz ve büyük babamız. Oradan hepimiz birbirimize kardeşiz. Şimdi iki şeye dikkat etmenizi istiyorum. Hz Adem ve Havva'nın iki tane oğlu var. O iki oğlundan birinin adı Habil öbürünün adı Kabil. Hz Adem bir peygamber. Habil de peygamberin oğlu Kabil de peygamberin oğlu. Babanız Peygamber bile olsa sizin için hiç bir faydası yok. Burada da kafanız net mi? Net Babanız Peygamber bile olsa siz Kabilin yolundan gidiyorsanız kötülüğü seçtiyseniz hiçbir kıymeti yok. Hangi ırktan olduğunuz olsun babanızın kim oldu ananızın kim oldu hiçbir değeri yok. Sizi değerli kılan şey iyilik yolunda mı gidiyorsunuz? Kötülük yolunu mu seçtiniz? Oradaki duruşunuz iyiliğin yanında mı duruyorsunuz kötülüğün yanında mı? Barış'ın yanında mı duruyorsunuz? Savaşın yanında mı? Kardeşliğin yanında mı duruyorsunuz? düşmanlığın yanında mı? Dünyayı yaşanmaz bir hale getiren insanların yanında mı duruyorsunuz? Dünya yaşanabilir diyenlerin yanında mı? Bu soruları siz çoğaltın. Şöyle düşünün ve şu soruyu kendinize sormaktan hayatınızı bundan kalan kısmında artık asla vazgeçmeyin” dedi.

Kocaman bir dünya ailesi olmayı yabancı öğrencilere tavsiyede bulunan Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın “Bu temennilerim zannediyorum sizin de yüreğinize dokunuyor. Çünkü insanlık yürekten konuşursa O zaman biz buna Türkçede Vicdan diyoruz. Allah bizleri yaratırken yüreğimize bir terazi koymuş onun adına Vicdan denmiş. Ne olursa olsun yüreğinize sorduğunuzda size doğrunun ne olduğunu söylüyor. Yüreğinize sorarak yolunuzu bulun. Pusulanız da buradaki vicdandır. Vicdanınızı pusula ettiğiniz müddetçe hayatınızda mutlu olacağınızı göreceksiniz ve yüreğinizden konuştuğunuzda karşıdaki insanların aynı sesi duyduğunu sizin sözünüzü anladığını göreceksiniz. Ben sizin bunu anladığınızı biliyorum. Kalpten kalbe bir ilişki vardır. Bu köprülerin ebedi köprüler olmasını, kardeşlik köprüleri Barış köprüleri olmasını temenni ediyor” şeklinde konuştu.

Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Nebi Karakoyun “Büyükşehir Belediye Başkanımıza sıcak ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Yakın ve çok uzak ülkelerden eğitim için şehrimize gelen öğrencilerimiz eğitimleri sonunda Türkiye’mizin ve Kocaeli’mizin birer fahri temsilcisi olacaklar. Kocaeli’nin modern bir şehir olmasından ve sosyal yaşamın canlılığından dolayı zorlanmayacaklarına inanıyorum. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi.

Kocaeli’nin Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olduğuma dikkat çeken Ürdünlü öğrenci Atallah Alrawashdeh “Bu güzel Kocaeli’ye biz kültürlerimizi yansıtırken aynı zamanda Kocaeli ve Türk kültüründe çok şey öğreniyoruz. Mesela büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpmek. Mesela mancarlı pide, pişmaniye, mısır ekmeği çok güzel saymakla bitmez. Bizler biliyoruz ki Kocaeli ve Gebze Teknik Üniversitelerinde almış olduğumuz eğitimler kendimizi ülkelerimizi ve dünyayı daha güzel hale getirecektir. Bir de biliyoruz ki aslında Osmanlı hatırası olan bu topraklarda unuttuklarımızı yeniden hatırlıyor ve bu hatırlama daha güzel günlerin gelecekte olduğuna dair bize ümit vermektedir” şeklinde konuştu.

Program boyunca sahneden renkli görüntüler eksik olmadı. Farklı ülkelerden öğrencilerden Gürcistanlı Levani Kamashidze Halk Oyunu Performansı, Afrikalı Öğrenciler Yöresel Dans Performansları ile Khadım (Senegal), Juliana (Madagaskar), Rahma (Nijerya), Yacoub (Çad), Francky (Kamerun), İbrahim (Gine) Acharuli Dansı, Azerbaycanlı Armin Türker de Tar performansı sergilediler. Uluslararası öğrencilerinden Türkçe şarkı performansı Yusuf Ruanda Hamda (Hindistan), Jordi (Gana), Patrick (Ruanda) Carina (Mozambik) öğrencinin okuduğu şarkılar program boyunca salondakileri alkış aldı. Yabancı öğrenciler ayrıca yöresel kıyafetler ve kültürlerini tanıttı.

Konuk olan yabancı misafirler, Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın misafirperverliği, şehir ve ülke tanıtımı için sağladığı desteklerden çok etkilendiklerini belirtti. Kendi ülkelerinde böyle bir desteği bırakın Belediye Başkanı’nın kendisini bile göremediklerini söyleyen konuklar, samimiyeti ve nezaketi için Başkan Büyükakın’a teşekkür ederek yaşadıkları şehirlerden getirdiklerini hediye etti.

Hibya Haber Ajansı

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —