Tarih: 04.01.2023 08:37

Bakan Varank: “Model fabrikalar sayesinde verimlilik yüzde 20-30 arttırıyor”

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri Model Fabrika’nın resmi açılışı ile Denizli Model Fabrikanın temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile yapıldı. Bakan Varank, model fabrikaların sadece bulundukları illere değil değil çevre illere de hizmet vereceğini belirterek sanayicilere şu çağrıyı yaptı: Model Fabrikalarımıza gelin, yalın üretimi öğrenip hem verimliliğinizi artırın hem de dijital dönüşüme bir basamak daha ilerleyin.

“Kayseri’de işletmelerin hizmetinde”

Kayseri Model Fabrika, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yürütücülüğünde süreçleri tamamlanarak işletmelere hizmet vermeye başladı. Kayseri Model Fabrika’nın paydaşları arasında Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) bulunuyor. Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından da desteklenen Kayseri Model Fabrika; verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm gibi konularda işletmelerin rekabet güçlerini kısa zamanda artırmayı amaçlıyor.

Bakan Varank, AGÜ kampüsünde yer alan Kayseri Model Fabrika’nın resmi açılışını yaptı. Törene Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri milletvekilleri Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Sanayi Odası Mehmet Büyüksimitci, AGÜ Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da katıldı.

Kayseri Model Fabrika’nın kurdelesini kesen Bakan Varank, yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

“Öğren-Dönüş” 

Kayseri’deki açılış maratonumuza devam ediyoruz. Sabahtan beri bu şehre katkı sağlayan, üretken ekonomiyi hayata geçiren işlere imza atıyoruz. Onlardan bir tanesi de Model Fabrika projesi. Ne demek Model Fabrika? İşletmelerimize Öğren-Dönüş programlarıyla yalın üretimi öğreten, hiçbir yatırım yapmadan verimliliklerini artırabilen bir proje bu. 

“Dijital dönüşümün ilk ayağı 

Burada işletmelerimiz, yalın üretimi öğreniyor. Buradan aldıkları danışmanlıklarla kendi üretim süreçlerini yalınlaştırıyor ve ciddi verimlilik artışları ediliyor. Verimliliğini yüzde 50-70 artıran firmalarımız var. Hiçbir yatırım yapmadan bunu elde edebiliyorlar. İşte aslında bu aynı zamanda dijital dönüşümünde ilk basamağı oluyor. 

“Verimlilik artışı” 

Biz burada Kayseri’den şu çağrıyı yapalım. Lütfen, Model Fabrika projelerini takip edin. İşletmelerimiz buralara başvursunlar. Burada aldıkları eğitimlerin 100 bin liraya kadar masrafını da biz KOSGEB’le ödüyoruz. Yani sanayici hiçbir masraf yapmadan yalın üretimi öğrenip işletmelerinde uygulayabiliyor ama müthiş verimlilik artışları sağlıyor.

“Sanayicilere çağrı”

Burada Kayseri Model Fabrikamızın kurdelesini kesiyoruz. Şu anda Türkiye’de 8 Model Fabrika var. Bunların sayısını artırmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Bir üniversitenin paydaş olduğu Model Fabrika da Kayseri’de var. Burada Kayseri’de güzel bir örneği hayata geçirdik. Çok güzel neticeler alıyoruz. Sadece Kayseri’ye hizmet etmiyor. Çevre şehirler de buraya geliyor. Biz buradan sanayicilerimize, işletmelerimize çağrıda bulunuyoruz. Kayseri'ye gelin model fabrikamıza gelin, yalın üretimi öğrenip hem verimliliğinizi artırın hem de dijital dönüşüme bir basamak daha ilerleyin.

Kayseri programının ardından Denizli’de temaslarda bulunan Bakan Varank, burada da Denizli Model Fabrika’nın temelini attı. Düzenlenen törene Denizli Vali Vekili Mehmet Okur, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi Nihat Zeybekci, AK Parti Milletvekili Şahin Tin, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli OSB Başkanı Abdulkadir Uslu, AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör de katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Varank, bakanlık olarak ortak kullanım tesisleriyle girişimcilerin yükünü hafifletmeye devam ettiklerini belirterek “Denizli Model Fabrika'yı da bu yaklaşımla inşa edeceğiz. Odağında yalın üretim mentörlüğüve dijital dönüşüm olan model fabrikalarımızdan birisi Denizli’ye kazandırmış olacağız. 2023 yılı sonunda Denizli ve çevre illerden firmalarımız buraya gelerek hizmet almaya başlayacak. Sanayici ve tüccarlarımızdan, bu tesisin sağlayacağı verimlilik artışı fırsatlarından faydalanmalarını istiyorum.” dedi.

“Süreçler yalınlaşacak”

Varank, model fabrikalarda sanayicilerin hiçbir yatırım yapmadan, sadece süreçlerinizi yalınlaştırarak proseslerinizi optimize ederek verimliliklerine yüzde 20-30 arttırdığını söyleyerek “Güneş enerjisinden, yenilenebilir enerjiden faydalanmamız lazım. Bunları devreye aldığımızda rekabetçiliğimiz çok daha artmış ve çok daha ileri seviyeye gelmiş olacak.' diye konuştu.

Varank, daha sonra temel atma törenine gelen Denizli Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji (DOSTEK) öğrencilerinden ikisini yanına aldı, onlarla birlikte butona basarak model fabrikanın temelini attı. Varank, daha sonra da öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

“Denizli model fabrika”

Paydaşları arasında Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası, Denizli İhracatçılar Birliği ve Denizli Ticaret Borsası bulunan Denizli Model Fabrika; vereceği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm gibi konularda işletmelerin rekabet güçlerini arttırmayı amaçlıyor.

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri olarak da adlandırılan Model Fabrikalar, yalın üretim temelli verimlilik artışını amaçlayan ve bu amaca yönelik olarak uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan merkezler olarak nitelendiriliyor. Model Fabrikalarda işletmelerin dijital dönüşüm alanında faaliyet gösterebilmeleri için altyapı ve insan kaynağı geliştirme çalışmaları da yürütülüyor.

Şu ana kadar; Ankara, Bursa, Konya, Kayseri, Gaziantep, Mersin, Adana ve İzmir’de model fabrikalar kuruldu. 2023 yılı sonuna kadar da Denizli’nin yanı sıra Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Samsun ve Trabzon illeri de model fabrikalara kavuşacak. Böylece Türkiye’deki model fabrika sayısı 14’e çıkacak.

“KOSGEB desteği” 

KOSGEB, İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında Model Fabrika Desteği veriyor. Model Fabrikalardan eğitim hizmeti alan KOBİ’ler bu program kapsamında destekleniyor. Model fabrikalarda alınan eğitimler, 100 bin liraya kadar geri ödemesiz olarak destekleniyor. Denizli Model Fabrika da faaliyete geçtiğinde KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı altında tanımlanmış olan Model Fabrika Desteği kapsamına alınacak.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —