• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2488,08% 1,06
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

DSP'li Aksakal: “Söz konusu vatan olduğunda gerisi teferruattır”

Demokratik Sol Parti(DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

GÜNCEL 15.09.2022 12:46:34
DSP

Demokratik Sol Parti(DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına, Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde şehit olan 4 askerin ailelerine başsağlığı dileyerek başlayan Aksakal, “Dört gün önce hafta sonunda Kuzey Irak’ta yürütülen Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Gökhan Ağıl, Piyade Uzman Çavuş Harun Yıldırım, Savaş Borlu ve Fatih Kalkan'a Allahtan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, sabır, metanet diliyorum. Milletimiz ve devletimiz var olsun.” ifadesinde bulundu.

Aksakal, Kraliçe II. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle ilgili, “Tarihsel süreçte önemli bir siyasi figürdü, önümüzdeki dönemde de bireysel ve siyasi yaşamına dair bugüne kadar bilinmeyen yönlerini de öğrenme imkanımızın olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle başta Kraliyet ailesi olmak üzere tüm Birleşik Krallık halklarına taziyelerimi sunuyorum ve yine İngiliz geleneklerine göre yerine oğlu III. Charles Kral edildi, yeni Majesteye de insanlığa hizmet yolundaki çalışmalarında başarılar temenni ediyorum.” dedi.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte dar gelirli kesimlerin sorunlarını da gün yüzüne çıkardığının altını çizen Aksakal, “Her yeni eğitim yılı başlangıcında sarf edilen beylik açıklamalar bu yıl da tekrarlandı. İmam Hatip Okullarının gerekliliği Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, 620 yıl süren bir İmparatorluğun eksik bıraktığı toplumsal eğitim ihtiyacı sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün iradesiyle ortaya konulmuş ve toplumun dini değerlerini ve yaşam biçimini kutsal kitabımızın öngördüğü çerçevede doğru ve özgün şekliyle öğrenilmesine ve yaşanılmasına hizmet amacı gütmekteydi.” diye konuştu.

İmam Hatip Okulları’nın işlevi ve niteliğinin zamanla dini siyasete alet edildiğini iddia eden Aksakal, şöyle konuştu:

“Bazı dar kesimlerin geniş etki gücü oluşturmaları sonrasında maalesef asıl amacından uzaklaştırılmış, bugün dahi siyasetin malzemesi olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Meslek lisesinin ne olduğunu sorduğunuzda, bizim eski adıyla Sanat Okullarındaki, yeni adıyla Meslek Liselerindeki Elektrik Bölümü, Torna-Tesviye Bölümü, Motor Bölümü, Elektronik Bölümü ve diğerlerini saymaya başlayacaktır. Meslek liseleri elbette ki toplumsal yaşamda ve sanayi işgücüne eleman yetiştirmekte en önemli eğitim kurumlarıdır. Fakat Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın eğitim yılı açılışında yaptığı konuşma içeriğinde değindiği bir husus da samimiyetten ve gerçeklerden uzaktır.”

Aksakal, “Siz bugüne kadar bir kaynak ustası, bir kaporta ustası, motor tamircisi, elektrik-elektronik ustası yetiştirmek için gerekli hangi etkili yöntemleri ortaya koydunuz?” şeklinde soru yönelterek, “Eğer bu konularda başarılı olduğunuzu iddia ediyorsanız son 20 yılda sanayi sitelerimizde faaliyet gösteren esnaflarımızın neredeyse bugün tamamına yakını çıraksız ve kalfasız çalışır hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Demokratik Sol Parti’nin 3,5 yıllık iktidarı döneminde bu sorunun kalıcı olarak çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Aksakal,  “O dönemde, 3308 sayılı Kanunu ve ilgili bazı diğer kanunları değiştiren bir tasarı hazırlanmış ve 29.06.2001 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülerek kabul edilmişti. 10.07.2001 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 4702 sayılı Kanunla ülkemizin mesleki eğitim sisteminde yaşanan sorunların çözülmesi ve Avrupa Birliğine geçiş sürecinde ülkemiz insan gücünün daha nitelikli hale getirilmesi hedeflenmişti.” dedi.

 Aksakal, Ortaöğretim Mesleki ve Teknik Eğitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırıldığını belirterek, örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim programlarının bir arada uygulanacağı, sertifika, belge ve diploma veren ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri’ adıyla yeni eğitim kurumları kurulmaya başlandı, örgün, yaygın ve çıraklık eğitimi arasında yatay ve dikey geçişler ve denklik sağlandı.” ifadesinde bulundu.

Vakıfların kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla üniversite veya ileri teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla Meslek Yüksekokulu kurabildiğini hatırlatan Aksakal,  yeni düzenlemeyle eğitim sisteminin bütününün yeniden yapılanmasının sağlandığını ifade etti.

Aksakal, ekonomideki sıkıntılı süreç daha da büyüyerek devam ettiğini belirterek, “Simidin bile 5 lira olduğu bir Türkiye’de; ‘Enflasyon biraz yüksek olabilir. Ekmek 1 lirayken alamıyorsunuz. Ama bugün 5 lira ile çok rahat alabiliyorsunuz. Burada insanların alım gücünün arttırılması kıymetli’ diye buyuran siyasetçilerle de karşılaşabiliyoruz. Hakikaten komedinin nirvanasını yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye yönelik ifadelerde bulunan Aksakal,  “Ekmek fiyatları konusunda küçük bir hatırlatma yapmak isterim. Biz AK Parti’ye devleti teslim ettiğimizde, yani 2002 yılında ekmek 25 Kuruştu. Ak Parti’nin hükümetleri dönemlerinde ekmek 2013 yılında 1,00 TL, 2021 yılında 2,00 TL, 2022 yılında bugün ise 4,00 TL oldu. Kusura bakmayın da, eskiden insanların 1 liraya ekmek alamadığı durumdaydı diye tanımladığınız dönemlerde de iktidarda siz vardınız. Lütfen, artık insanların aklıyla alay etmekten de vazgeçin.” dedi.

Aksakal, “ABD güdümünde koordinatlarını belirleyen Başbakanı Sayın Kiriakos Miçotakis ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Bildiğiniz gibi Ege’de 18 senedir uluslararası hukuka taban tabana zıt bir yaklaşımla işgal ettikleri ve Türkiye’ye ait olan adalar konusundaki uyarılara kendince ‘efelenmeye’ kalkmış, bize yönelik olarak da ‘Yunanistan'da dayılıklara geçit yok’ diye racon kesmişti. Aradan geçen kısa zaman içinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye hazırım” noktasına gelmesini en makul deyimiyle ‘hizaya gelmiş’ olarak değerlendiriyorum.” diye konuştu.

“Söz konusu vatan olduğunda gerisi teferruattır” diyen Aksakal,  “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan Miçotakis’e İzmir’i hatırlatmıştı, ben de Yunanistan’a 'açık destek' verdiğini belirten Macron’a Maraş’ı ve Sütçü İmam’ı, Antep’i ve Karayılan’ı, Şahin Bey’i hatırlatmak isterim. Asil Türk milleti geçmişte yaşanan badirelerden dersler çıkarabilmiş kadim bir millettir.” ifadesinde bulundu.

Aksakal, CHP’den yeterli tavrın ortaya konulmadığını belirterek, “Sayın Kılıçdaroğlu Sakarya’da gerçekleştirdikleri Grup Toplantısında bu konuyu ‘safsata’  olarak tanımlamakla yetinmiş, ‘hayır asla böyle bir şey söz konusu olamaz, bu görüşte olanlar Atatürk’ün partisinde barınamazlar’ diyememiştir. İşte bu sebeple samimiyetlerinin sorgulanmasına engel olamıyorlar. Eğer CHP’de altı okun tamamı kırılmamışsa, ‘tavşana kaç tazıya tut’ denilmiyorsa, kısacası bu bir danışıklı döğüş değilse, bu kişilerin partinin Merkez Disiplin Kuruluna derhal sevk edilmesi beklenirdi.” dedi.

CHP’nin devleti kuran bir parti olduğunu vurgulayan Aksakal, “Başta Atatürk olmak üzere bu güne kadar görev almış tüm CHP Genel Başkanları Türkiye’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesine koşulsuz riayet etmişlerdir. Bu unutulmamalıdır. Aksi bir durumda CHP ile HDP arasında adı konulmamış bir örtülü işbirliğinin tezahürü ile karşı karşıya olduğumuz konusu tartışmadan vareste olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Aksakal, DSP’nin varlık gerekçesiyle örtüşen programı ve milli duruşuyla bu konularda net tavrını  ortaya koyduğunu belirterek, “Tavrımız geçmişte HDP’ye oy vermiş veya bugün verebilecek seçmenlere yönelik değildir. Duruşumuz HDP’nin kurumsal yapısına karşıdır.” dedi.

Cezaevlerinin Türkiye’nin gündeme getirilemeyen sorunu olduğunu ifade eden Aksakal, şöyle devam etti:

“TDP Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Sarıgül önceki gün tüm siyasi partilere bir çağrı yapmıştı. Bu çağrıyı önemsediğimi belirtmek isterim, zira gerek ekonomik zorlukların yarattığı şartlar yüzünden, gerekse üçüncü şahısların yarattığı suç ortamı nedeniyle dört duvar arasına düşmüş insanlarımızın, yani terör örgütü mensubu ya da destekçisi olanlar, taciz-tecavüz-cinayet suçlarından hükümlü olanlar, devleti ve milleti organize şekilde dolandıran ve soyanlar dışında gerçek anlamda kader mahkumu olanların topluma yeniden kazandırılması ihtiyacı karşımızda duruyor. Cezaevleri tıka basa dolu durumda ve bu kader mahkumları her ne kadar hürriyeti bağlayıcı ceza ile tecziye edilmişler ise de mevcut haliyle yani bu tıkanıklık sebebiyle gayriinsani koşullarda yaşamaya da mahkum edilmiş oluyorlar.”

Aksakal, “Devlet bugünkü koşullarda toplum kesimlerine ekonomik mükellefiyetlerini zamanında yerine getirememiş ve hukuki takibe maruz kalmış olan yurttaşlara ekonomik bir af getiriyorsa, kader mahkumlarına da vicdani bir yaklaşımı göstermelidir.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16