• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Asya borsalarında karışık seyir

Fed’in faiz artırımı ardından Başkan Powell’ın enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına devam edilebileceği açıklaması ve yılsonu faiz beklentilerinin değişmemesi piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oldu.

GÜNCEL 23.03.2023 06:59:26 829
Asya borsalarında karışık seyir
Haberi Sesli Oku

Günlük borsa yorumu

Borsa endeksi oynak günlerine devam ederken, önceki günkü düşüşün ardından günü %1.92 yükselişle kapadı. THY, Tupraş, Şise, Ford Otosan, Turkcell endekse katkı sağlayan taraf olurken, Sasa, Kontrolmatik, Fenerbahçe endeks üzerinde sınırlı da olsa negatif baskı yarattı. Endeksin tekrar 4950 seviyesinin üzerinde kapatmış olması teknik açıdan olumlu. Ancak dalgalı seyirlerin devam edeceğine yönelik düşüncemizi misliwin  koruyoruz.

 

Bu nedenle birkaç gündür yaşanan düşüşler ne kadar anlamlı ise dünkü yükselişe de o kadar anlam yüklemek doğru olacaktır. 5070 ve 5140 seviyeleri yakın dirençler olurken, 4895 seviyesi destek olarak izlenebilir. Fed beklentilere paralel faizini 25bps artırırken, basın toplantısında gelen sorularda faiz indirimi beklentilerini bu yıl için ortadan kaldırdı. Karar piyasalar tarafından dolar negatif algılanırken, ABD endekslerinde dalgalı seyirlerin ardından satış baskısı etkili oldu. Açıklamaların küresel piyasalarda GOÜ piyasaları açısından önemli bir algı değişikliği yaratmayacağını düşünüyoruz. BIST100 endeksinde dalgalı seyirler seçim süresince devam edebilir.

Şirket haberleri

ESCOM: Bağlı ortaklığımız Alesta Teknoloji Yatırım A.Ş,  halen %9 pay sahibi olduğu Bakiyem Ödeme Çözümleri ve Teknolojileri A.Ş'den 829.800TL bedelle ilave %1 pay alarak toplam payını %10'a yükseltmeye karar vermiştir.

ASTOR: 2 ayrı Yurtiçi Dağıtım şirketi ile toplam 4.937.275,75.- USD (Dörtmilyondokuzyüzotuzyedibinikiyüzyetmişbeş AmerikanDolarıYetmişbeşsent) tutarında  'Anahtarlama Ürünü' sözleşmesi imzalanmıştır.

GESAN: 17/02/2023 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) şirketimizin, Doğu Avrupa'da yerleşik uluslararası yatırımcı bir firma ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin Probiştip Bölgesi'nde, finansmanı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlanan ‘'Anahtar Teslim Güneş Enerjisi Santrali Yapımı İşi'' için anlaşmaya vardığı bildirilmişti. Söz konusu Güneş Enerjisi Santrali için yapılması planlanan Trafo Merkezi için de yatırımcı firma ile anlaşmaya varılmıştır. Ek anlaşma bedeli 5.980.000, -Euro'dur. (Beşmilyondokuzyüzseksenbin, Euro) (Güncel baz Euro/TL kuru ile ek anlaşma bedeli 122.769.400, -TL'dir.)

INDES: Şirketimiz e-ticaret yazılımları, özel e-ticaret çözümleri ve tasarım hizmetleri sunan Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. ile distribütörlük anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında İndeks Bilgisayar, Ticimax'ın Türkiye'deki tek yetkili distribütör firması misliwin giriş oldu.

YEOTK: Şirketimiz ile Azerbaycan'daki bir müşterisi arasında 330 KV Yüksek Gerilim ekipmaları temini (mühendislik, tedarik, montaj, test ve devreye alma) amacıyla, 708.000 EUR bedelle sözleşme imzalanmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

ESCOM: 22.03.2023 tarihinde 20,50 TL fiyattan 100.000 adet pay geri alınmış ve bu geri alım programı kapsamında Şirketimizin sahip olduğu INVEO payları 1.374.346 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,57)

INVEO: 22.03.2023 tarihinde 20,50 TL fiyattan 100.000 adet pay geri alınmış ve bu geri alım programı kapsamında Şirketimizin sahip olduğu INVEO payları 1.374.346 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,57)

'Küresel piyasalarda son durum'

“Asya borsalarında karışık seyir”

Powell yeni artırım ihtimaline kapıyı açık bıraktı

Yellen’dan banka açıklaması

İngiltere, İsviçre ve Türkiye’de faiz kararları izlenecek

Fed’in faiz artırımı ardından Başkan Powell’ın enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına devam edilebileceği açıklaması ve yılsonu faiz beklentilerinin değişmemesi piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oldu. Buna karşın piyasaların hala faizin sabit kalabileceği ihtimalini ana senaryo kabul etmeyi sürdürmesi Dolar endeksi ve tahvil getirileri tarafında baskıya neden oldu.

Japonya ve Çin endeksleri negatif seyrederken, Hong Kong Endeksi 0,8% civarın kazanım yaşadı. ABD endeks vadelileri 0,4 – 0,5% aralığında yükseliş gerçekleştirdi.

Gerek Powell’ın açıklamaları, gerekse projeksiyonlar, faiz artırımlarının devam edebileceğini gösterirken, Powell ayrıca bu yıl faiz indirimi beklemediklerini de ifade etti. Powell, bankacılık krizi konusunda regülatörlerin uygulamalarıyla birlikte daha güvenli bir ortamı işaret etse de, Hazine Bakanı Yellen bunun tersi sayılabilecek bir açıklama yaptı.

 İNGİLTERE

Para Politikası Beyanatı

Haftanın önemli başlıklarından biri de İngiltere Merkez Bankası (BoE) beyanatı olacak. Birçok anket Banka’nın faiz döngüsünü 25 baz puanlık son bir artırım ile sonlandıracağını öngörüyor. Bankacılıkta yaşanan sorunlarla birlikte daha agresif senaryolar törpülenirken, swap piyasalarında 25 baz puanlık faiz artırımı bile değişiklik yapılmama ihtimaliyle başa baş duruyor.

Para Politikası Kurulu görüşleri de bu süreçte ayrışarak belirsizliği artırıyor. Kurul üyesi Haskel enflasyonla mücadeleye vurgu yaparken, Tenreyro faizlerin şimdiden çok yüksek olduğu ve önümüzdeki toplantılarda indirim yönünde oy kullanabileceğini belirtti.

Ada ülkesinde enflasyon Ocak ayında 10,5%’e gevşese de, Çarşamba günü Şubat ayına ilişkin açıklanacak enflasyon verisi önemli olacak. Öte yandan yine baz anketler, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde daralma öngörerek resesyon beklentisini öne çıkarmış durumda. Dolayısıyla faiz kararı içinde bankacılık sorununun büyümeye beklentilerine etkisi ve yüksek enflasyon konuları etkili olacak.

TÜRKİYE

Para Politikası Beyanatı

TCMB Şubat ayında politika faizini 50 baz puan indirerek 8,5%’e getirmişti. Yaşanan deprem felaketiyle birlikte daha gevşet finansal koşullara duyulan ihtiyaç, piyasa beklentisi olan faizin sabit bırakılacağı senaryosunun gerçekleşmemesine neden olmuştu. Enflasyonun Ekim ayında 85,51%’i görmesinin ardından Şubat ayında 55,18%’e kadar gevşemesi sonrasında anketlerde karışık bir tablo söz konusu. Foreks anketinde medyan 25 baz puanlık faiz artırımı yönünde olsa da, katılımcıların yarısının faizin sabit bırakılacağı, diğer yarısının da 50 baz puanlık faiz artırımı tahmininde bulunduğu görülüyor.

ABD

Yeni Konut Satışları

ABD’de yeni konut satışları Ocak ayında 7,2%’lik artışla 670 bin olarak gerçekleşmişti. Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyelere ulaşan satışlar, birçok konut göstergesi arasında toparlanma işareti veren tek veri denebilir. Piyasa beklentisi Şubat ayı satışlarının 650 bin düzeyinde oluşacağı yönünde.

Performans tablosu

Günün önemli takvim verileri

Zaman

Parite

Haber

Beklenti

Önceki

10:00

TRY

Tüketici Güveni (Mar)

 

82,5

14:00

TRY

Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Mar)

8,50%

8,50%

15:00

GBP

Faiz Oranı Kararı (Mar)

4,25%

4,00%

15:00

GBP

Para Politikası Kurulu (MPC) Toplantı Özeti

 

 

15:30

USD

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

197K

192K

17:00

USD

Yeni Konut Satışları (Şub )

640K

670K

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Eleman İlanları ile Doğru İşe Doğru Kişi

Fotoğraftaki O Masumiyet:Bir Meleğin Anneye Bakış Anı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Jandarmadan Uyuşturucuya Büyük Darbe

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Türkiye’nin İncilerinden Mersin 13 İlçesiyle Yükseliyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Güncel ve Anlaşılır Hukuki Belgeler için Avevrak.com

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

Bu Görüntüler Başkan Deniz'i İsyan Ettirdi; 'Ne Anamur'a ne de Anamurluya Yakışmıyor'

500 bin Yavru Caretta Caretta Anamurdan Denize Uğurlandı

Kızılay ve Orman İşletme ile Anamur’da Güçlü Dayanışma

Görüntülü sohbet romantik ilişki ihtiyacınızı nasıl karşılayabilir?

Acı Tablo Tekirdağdan Barajlar Kurudu, Kriz Kapıda

Jandarma’Anamur Aydıncık Arasında Faaliyet Gösteren Gizli Ağın İzini Sürdü 6 Kişi Tutuklandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Masa Bayrağı ile Ofislerinize Prestij Kazandırın

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Anamur Kaymakamı Duru: Hafızlarımız, Kur’an’ın Muhafızlarıdır

Promosyon Powerbank ile Yeni Nesil Tanıtım Avantajı

Baskılı Kupa Bardak Modellerinde En Yeni Trendler

Alice Walton'un Serveti Türkiye'nin üçte Biri Ailesinin Serveti ise Ülkemizin 1,5 katı. Walton Ailesinin serveti ise 432 milyar dolarla Türkiye'yi yaklaşık 1,5 kat geçiyor.

Meteorolojiden Kuraklık Sendromu Uyarısı; ‘Ateş Topu” Senaryosu Kapıda mı?’

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Ankara’da Modern Diş Tedavisi Deneyimi

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Yükleniyor

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

Bu Görüntüler Başkan Deniz'i İsyan Ettirdi; 'Ne Anamur'a ne de Anamurluya Yakışmıyor'

Kızılay ve Orman İşletme ile Anamur’da Güçlü Dayanışma

Jandarma’Anamur Aydıncık Arasında Faaliyet Gösteren Gizli Ağın İzini Sürdü 6 Kişi Tutuklandı

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.